Ținând în mână telefonul mobil cât o cărămidă, pe care l-a inventat acum 50 de ani, Martin Cooper, „tatăl telefoanelor mobile” se gândește la viitor.
Când a apelat pentru prima dată aflându-se pe o stradă din New York, cu ajutorul unui prototip de telefon mobil gri și foarte voluminos, Martin Cooper nu știa că lumea noastră - și informațiile noastre - vor ajunge să fie încapsulate într-un obiect sticlă lucioasă și husă, pe care să căutăm informații, să ne conectăm cu ceilalți, să ne arătăm aprecierea (să dăm like) și să ne facem cumpărăturile, transmite euronews.
Inventatorul primului telefon mobil este optimist că progresul tehnologic al telefoanelor mobile poate transforma viețile oamenilor, dar este și îngrijorat de riscul pe care îl prezintă telefoanele inteligente pentru confidențialitate și pentru tineri.
”Părerea mea negativă este că nu mai avem intimitate, deoarece totul despre noi este acum înregistrat undeva și accesibil cuiva care are o dorință destul de puternică să obțină acea informație”, a declarat bărbatul de 94 de ani pentru The Associated Press, la ediția de anul acesta a Mobile World Congress (MWC), în Barcelona.
Pe lângă temerile deja menționate, Cooper a recunoscut și efectele secundare negative care vin odată cu utilizarea smartphone-urilor și a rețelelor sociale, cum ar fi dependența de internet și accesul facil al copiilor la un conținut dăunător.
Dar Cooper, descriindu-se ca un visător și un om optimist, a spus că are speranță că progresele tehnologice ale telefoanelor mobile au potențialul de a revoluționa domenii precum educația și sănătatea.
Cum a fost inventatb primul telefon mobil
Cooper a făcut primul apel public, folosind un telefon mobil, de pe o stradă din Manhattan, pe 3 aprilie 1973, folosind un dispozitiv prototip pe care echipa sa de la Motorola începuse să-l proiecteze cu doar cinci luni înainte de momentul în care a folosit telefonul.
Cooper a folosit telefonul Dyna-TAC pentru a-și suna faimosul rival de la Bell Labs, deținut de AT&T.
A fost, la propriu, primul telefon-cărămidă din lume, cântărind peste un kilogram și măsurând 27 cm.
Cooper și-a petrecut cea mai mare parte a deceniului care a succedat acel moment, lucrând pentru a aduce pe piață o versiune comercială a dispozitivului mobil.
Apelul a condus la începutul revoluției telefoanelor mobile, dar privind în urmă la acel moment, 50 de ani mai târziu, „nu aveam de unde să știm că acesta a fost momentul istoric”, a spus Cooper.
”Singurul lucru de care eram îngrijorat: „O să meargă chestia asta?” Și a mers”, a spus el pentru AP.
Cooper a spus că „nu este înnebunit” după forma smartphone-urilor moderne, care arată ca niște blocuri de plastic, metal și sticlă. El crede că telefoanele vor evolua astfel încât să fie „distribuite pe corpul uman”, poate sub formă de senzori care pot „să măsoare starea de sănătate în orice moment”.
Cooper crede că bateriile ar putea fi chiar înlocuite cu energia umană
„Corpul uman este stația de încărcare, nu? Ingerezi alimente, creezi energie. De ce să nu ai acest receptor pentru ureche încorporat sub piele, alimentat de corpul tău?” își imaginează el.
Încă nu știu ce este TikTok.
Cooper a recunoscut, de asemenea, că progresele tehnologice au și o latură întunecată - riscul pentru intimitate și pentru copii.
Autoritățile de reglementare din Europa, unde există reguli stricte de confidențialitate a datelor, sunt preocupate de aplicațiile și reclamele digitale care urmăresc activitatea utilizatorilor, permițând companiilor de tehnologie și de publicitate să creeze profiluri bogate ale utilizatorilor.
”Se va rezolva, dar nu ușor”, a spus Cooper.
”Există oameni acum care pot justifica de ce au nevoie de acces la locația ta, la lista ta de apelanți sau la ce accesezi pe internet”.
Utilizarea smartphone-ului de către copii este un alt domeniu care are nevoie de limite, a spus Cooper. O idee este să avem „mai multe feluri de internet, potrivite pentru diferite audiențe”.
Inspirația pentru ideea de telefon mobil a lui Cooper a fost ceasul de mână cu radio al detectivului din benzile desenate Dick Tracy.
În ceea ce privește utilizarea propriului telefon mobil, Cooper spune că verifică e-mailul și caută online informații.
Cu toate acestea, „sunt multe lucruri pe care încă nu le-am învățat”, a spus el.
”Încă nu știu ce este TikTok”.