Paștele va fi mai scump anul acesta pentru toate țările din regiune, indiferent că vorbim de România, Bulgaria sau Grecia. Mielul, ouăle, uleiul, zahărul și făina, dacă alegem doar câteva produse alimentare, au adunat câteva procente de creștere pe etichete în ultimul an. Inflația percepută de cumpărători este, însă, mult mai mare.
Cât costă masa de Paște. Prețurile din România, Bulgaria sau Grecia au crescut în ultimul an
Tradiționalul miel, nelipsit de pe masa de Paște, s-a scumpit peste tot în Uniunea Europeană. La început de aprilie, prețul mediu al mieilor sub 13 kilograme a crescut cu aproape 1% într-o singură săptămână și a ajuns la 8,3 euro pe kilogram de carcasă, potrivit Comisiei Europene. 40 de lei, de altfel, este prețul de pornire pentru un kilogram de miel în piețele din România, cu variații în plus, în funcție de vânzător.
Carnea de miel este foarte scumpă.
Reporter: Și renunțați?
Renunț. Renunțăm, nu, nu, nu...
Reporter: Cu ce înlocuiți carnea de miel?
Probabil cu ceafă de porc sau găină, ceva.
Prețul minim din România este ceva mai mic decât în Bulgaria. În piețele din țara vecină, kilogramul de miel costă cel puțin 22 de leva, adică 55 de lei. În marile magazine, ajunge la 30 de leva kilogramul, echivalentul a 76 de lei.
Erjan, vânzător: Acum este 22 de leva kilogramul de miel bulgăresc, peste o zi sau două va fi cel mult 25 de leva anul acesta. Oamenii cumpără, dar nu mult, cam patru, cinci, șase kg. Unii cumpără chiar și un miel întreg, după buget.
Grecia, o altă țară ortodoxă în care mielul este principalul fel de mâncare de Paște, are prețuri comparabile cu Bulgaria.
E o diferență imensă față de anul trecut, aici în Piața Varvakios, iar situația este tragică.
Credeți că se va schimba ceva?
Nu, nimic. O să fie mai rău.
Deci anul acesta ați cumpărat mai puțin?
Mult mai puțin. Nici nu am luat carne de capră, o să iau de porc doar pentru supa tradițională, magiritsa.
Cererea de ouă a crescut chiar și cu 50% în magazine
În ultimele zile, cererea de ouă a crescut semnificativ, chiar și cu 50% în magazine, fără majorări de preț înaintea sărbătorilor. Față de anul trecut, însă, ouăle s-au scumpit în România, în timp ce în Bulgaria și Grecia, s-au înregistrat ieftiniri ușoare. În acest moment, cel mai mic cost pentru o caserolă de 10 ouă se găsește în țara noastră. Cu câteva zile înainte de Paște, zahărul, făina și uleiul, ingrediente necesare pentru prepararea cozonacului, sunt la mare căutare.
Reporter: Cam câte kilograme de zahăr, de făină?
Am luat vreo șase kg de făină, un bax de ulei. La zahăr să vedem ce preț au, mai întâi.
Litrul de ulei de floarea soarelui, de exemplu, costă aproximativ la fel în România și Bulgaria.
Nu poți găsi ulei bun sub 4 leva dacă nu este la promoție. Dacă e la promoție, este cam 2,80-2,90 leva.
După ce se trage linie, cheltuielile pentru masa de sărbătoare au urcat în medie cu câteva procente atât în România, cât și în Grecia și Bulgaria, cel puțin așa reiese din datele oficiului european de statistică. Bugetul variază în funcție de preparate, dar și de cadourile pe care unii aleg să le ofere celor dragi.