LEGILE EDUCAȚIEI
Daniel David, ministrul Educației: „Nu sunt atât de împotriva selecției făcută de licee”
Noul ministru al Educației, Daniel David, a vorbit la Euronews România, în cadrul emisiunii EuroEducația, despre una dintre cele mai controversate modificări făcute în noua lege a educației, care vizează modul în care elevii trec de la școala gimnazială la liceu.
Cazul Alfred Bulai. Ministerul Educației cere verificări în universităţi privind cazurile de hărţuire sexuală
Ministerul Educației solicită Consiliul de Etică și Management Universitar (CEMU) să facă verificări la nivelul instituțiilor de învățământ superior, în contextul în care Alfred Bulai este vizat de o anchetă, după ce mai multe studente l-au acuzat că le-ar fi hărțuit sexual.
Cum arată declarația de interese prin care profesorii trebuie să își asume în scris că nu fac meditații
Nedepunerea declarațiilor sau nerespectarea obligațiilor trecute acolo constituie abatere disciplinară, conform articolului 209, din noua lege a educației, care a intrat în vigoare pe 3 septembrie 2023, după cum se arată în procedură.
Avocatul Poporului a atacat la CCR articolul din legea învățământului prin care elevii cu medii sub 5 primesc bursă de merit
Avocatul Poporului a atacat la Curtea Constituţională a României (CCR) articolul din legea învățământului preuniversitar referitoare la acordarea de burse de merit pentru minimum 30% dintre elevii din fiecare clasă.
Profesorii, obligați să dea în scris că nu fac meditații cu elevii de la clasă. Ce este declarația de interese
Profesorii din România vor fi obligați să dea în scris că nu fac meditații plătite cu elevii de la clasa lor. Prevederea apare în Procedura pentru completarea declarațiilor de interese de către personalul didactic de predare, publicată, luni, în Monitorul Oficial.
Retrospectiva Educației 2023: Două legi noi, o grevă de amploare a profesorilor și rezultate slabe la testele PISA
2023 a început cu dezbaterile privind cele două proiecte ale legilor educației. După luni de discuții în Parlament, ele au fost publicate pe 5 iulie în Monitorul Oficial. Legea învățământului preuniversitar, cea care afectează aproape trei milioane de elevi, a fost cea mai controversată.
Fost ministru al Educației, despre bursele de merit: Mesajul ministerului este că nu contează cât de mult muncești, contează unde te așezi
Acordarea burselor de merit și elevilor care au medii sub 5 este o aberație a legilor educației și este doar începutul, spune fostul ministru al Educației Mircea Miclea, într-un interviu pentru Euronews România.
Posibile noi reguli de transfer pentru profesori. Ligia Deca: Blocarea posturilor titulare din școli ar putea fi limitată
Ministerul Educației ia în calcul limitarea perioadei în care un profesor titular își poate bloca postul dacă pleacă cu detașare în altă funcție, cum ar fi una politică. Ligia Deca a explicat că, în prezent, se verifică din punct de vedere juridic, cum se poate face acest lucru.
Marcel Ciolacu, despre noua disciplină "Istoria Evreilor. Holocaustul": "Va contribui la o mai bună cunoaștere a istoriei"
Marcel Ciolacu: "Un stat democratic este caracterizat prin echilibru, responsabilitate, dialog, solidaritate, respect față de demnitatea umană și față de valori esențiale"
An școlar 2023-2024: În ce condiții elevii beneficiază de transport public gratuit. Studenții, transport redus cu 90%
Elevii din învățământul preuniversitar vor beneficia de transport gratuit și în anul școlar 2023-2024. Este vorba de gratuitate la transport public local inclusiv metropolitan și județean, rutier, naval, cu metroul, precum și feroviar la toate categoriile de trenuri, pe tot parcursul anului școlar.
Profesorii vor putea să rețină telefoanele elevilor. Măsura va intra în vigoare în noul an școlar
Din această toamnă, elevii nu vor mai avea voie să folosească telefoanele în școli decât în zonele strict autorizate în regulamentul intern. Profesorii vor putea și să rețină telefoanele elevilor care le folosesc în afara ariilor desemnate.
Reducere de 90% la transport pentru studenții universităților acreditate, din septembrie
Studenții vor avea reducere de 90% pe toată durata anului calendaristic la transportului în comun local şi intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, şi naval, potrivit unui anunț făcut de Ministerul Educaţiei.
România Educată. Proiect de țară sau eșec național? Președintele Iohannis a promulgat legile educației
Reforma din educație inițiată de președintele Klaus Iohannis ajunge azi la final, cel puțin pe hârtie. Cele două legi născute din proiectul România Educată au fost promulgate în această seară de președintele României.
Surse: Președintele Iohannis, ceremonie la Cotroceni pentru promulgarea Legilor Educației, pe 4 iulie
Promulgarea noilor legi ale educației nu va reprezenta un simplu act de semnare din partea șefului statului. Inițiator al proiectului “România Educată”, președintele Klaus Iohannis intenționează să marcheze procedura printr-o ceremonie.
Ligia Deca vrea ca investiţia în Educaţie să ajungă la 15% din bugetul general. ”În legile educaţiei este prevăzut angajamentul”
Ligia Deca, desemnată pentru postul funcția de ministru al Educației, a declarat, miercuri, că în legile educaţiei este prevăzut ”angajamentul politic ca bugetul educaţiei să ajungă la 15% din bugetul general consolidat”.
Reacția Guvernului despre continuarea grevei profesorilor chiar și după creșterile salariale. ”Această situație pune în dificultate întreaga țară”
Majorarea salarială acordată angajaților din domeniul educației reprezintă un avans din creșterile de venituri de care ar urma să aibă parte personalul didactic și nedidactic, începând din 1 ianuarie 2024.
Generația elevilor cu legi schimbate, pandemie și grevă. Legea educației a fost schimbată de peste 100 de ori, în ultimii 12 ani
1 Iunie - Ziua Copilului. O zi pe care o sărbătorim amintindu-ne că în acest moment mai mult de jumătate dintre copiii României vor să plece din țară. Însă, România este mai degrabă țara în care unul din doi copii se află în risc de sărăcie severă.
VIDEO. Monica Anisie, la microfon în plenul Senatului: ”Aceste legi este despre viitor”. Fostul ministru s-a corectat ulterior
Monica Anisiei, fost ministru al Educației, a făcut un dezacord gramatical în momentul în care vorbea de la tribuna Senatului despre importanța Legilor Educației. Anisie, de profesie profesor, a afirmat că ”aceste legi este despre viitor”.
Ligia Deca anunță că au fost incluse noi competenţe civice şi de protejare a mediului în curriculumul naţional
Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a afirmat, miercuri, că au fost incluse în curriculumul naţional noi competenţe civice şi de protejare a mediului, astfel încât elevii să devină adulţi responsabili, "mai preocupaţi de societatea în care trăiesc".
42% dintre elevii români sunt analfabeți funcțional
4 din 10 elevi români sunt analfabeți funcțional, arată cel mai recent studiu național. Raportul a fost întocmit de o platformă educațională, în colaborare cu Ministerul Educației. Numai un elev din 10 are capacitate de a înțelege mesajul unui text.
Proiect: Fără telefoane la ore și în incinta școlilor. Profesorii ar putea avea dreptul să rețină dispozitivele elevilor
Telefoanele mobile ar putea fi interzise în timpul orelor de curs dar și în afara acestora și chiar în curtea unităților de învățământ, conform unui amendament la Legile Educației.
Legile Educației: Camere de supraveghere în școli și consiliere pentru bullying
Unităţile de învăţământ preuniversitar vor putea decide instalarea sistemelor de supraveghere audio-video în vederea asigurării pazei şi protecţiei persoanelor, bunurilor şi valorilor, a decis, sâmbătă, Comisia pentru învăţământ, adoptând mai multe amendamente pentru asigurarea siguranţei în şcoli.
Dezbaterea Legilor educației a fost suspendată până vineri. Definiția «diversității» dă bătaie de cap deputaților
Comisia pentru învăţământ a Camerei Deputaţilor a suspendat şedinţa de joi, până vineri, după o oră de dezbateri pe tema proiectului de lege privind învăţământul preuniversitar.
IPS Teodosie vrea ca Religia să fie materie la Bacalaureat. ”Îți dă orizontul cel mai puternic. E un liant între toate științele”
IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, a declarat, miercuri, în direct la Euronews România, că susține inițiativa ca religia să fie introdusă ca disciplină la examenul de Bacalaureat deoarece ”îți dă orizontul cel mai puternic”.