Schimbările climatice se produc cu o viteză catastrofală. A fost avertismentul secretarului general al ONU, Antonio Guterres, transmis liderilor mondiali reuniți în stațiunea balneară Sharm el-Sheik din Egipt, la Conferința privind schimbările climatice.
Antonio Guterres: „Lumea de află pe o autostradă spre iadul climatic”
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, le-a cerut, luni, liderilor lumii să „coopereze sau să piară" pentru a evita o nouă catastrofă climatică, indicând cele mai mari două țări poluatoare, China și Statele Unite, relatează Associated Press. Antonio Guterres a mai atras atenția asupra faptului că lumea de află pe „o autostradă spre iadul climatic, cu piciorul pe accelerație”
Totodată, fostul vicepreședinte american Al Gore a transmis că „nu este timpul pentru lașitate morală” și a cerut liderilor lumii un mesaj clar: „Alegeți viața în locul morții”
Angajamentele financiare: anterioare și noi
Temperaturile extreme, incendiile de vegetație, seceta și inundațiile sunt toate agravate de încălzirea planetei. Ultimul raport al ONU indică faptul că, în prezent, omenirea se află într-o profundă criză climatică, iar ultimii opt ani ar putea să fie declarați cei mai călduroși înregistrați oficial. În această situație, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a făcut apel la „acțiuni credibile în domeniul climei”.
„Așa cum Organizația Meteorologică Mondială a văzut atât de clar, schimbările se produc cu o viteză catastrofală, devastând vieți și mijloace de trai pe fiecare continent... Trebuie să răspundem la semnalul de primejdie al planetei prin acțiuni, acțiuni ambițioase și credibile în domeniul climei. COP 27 trebuie să fie locul, iar acum trebuie să fie momentul,” a declarat Antonio Guterres, Secretarul General al ONU.
Peste 120 de șefi de stat și de guvern participă la summitul COP27. Luni, ei vor ține discursuri în care vor prezenta ceea ce își doresc de la reuniune. Pentru națiunile dezvoltate, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și trecerea mai rapidă la energia regenerabilă sunt două dintre principalele obiective. Pe de altă parte, națiunile în curs de dezvoltare - care sunt cele mai afectate de schimbările climatice - doresc ca angajamentele financiare anterioare să fie respectate.