Președintele Klaus Iohannis a lansat în dezbatere raportul "Limitarea schimbărilor climatice şi a impactului lor: o abordare integrată pentru România", în cadrul unui eveniment găzduit joi la Palatul Cotroceni.
Principalele declarații făcute de Klaus Iohannis:
- În această vară marcată de secetă și de valuri lungi de căldură excesivă, am avut dovezi clare că pentru România anului 2022, schimbările climatice nu sunt un concept abstract, ci un fenomen real, cu concecințe semnificative pentru oameni.
- Fie că vorbim despre efectele asupra sănătății publice și asupra biodiversității, fie că ne referim la afectarea producției agricole, la funcționarea sistemului energetic, ori la reziliența sistemelor de transport naval și rutier, toate acestea sunt influențate de schimbările climatice și afectează în final întreaga societate. De aceea, o prioritate a mandatului meu este acordarea întregului sprijin pentru implementarea celor mai potrivite politici publice în domeniul climei.
- Recent, grupul guvernamental privind schimbările climatice și Organizația Meteorologică Mondială au publicat o serie de rapoarte științifice care indică faptul că schimbările climatice au loc în mod accelerat, generează pagube materiale majore și afectează calitatea și durata vieții oamenilor.
- Prin urmare, răspunsul nostru trebuie să fie rapid și ferm, ținând cont totodată că nu avem la îndemână nicio soluție miraculoasă.
- Țara noastră se confruntă cu provocări specifice care au nevoie de un set complex de măsuri de adaptare pentru a diminua efectele caniculei, secetei, ale penuriei de apă, dar concomitent să avem în vedere și partea de atenuare prin punerea în aplicare de măsuri care reduc emisiile de gaze cu efect de seră și poluarea pe care o generăm.
- Ca răspuns al nostru la schimbările climatice, avem nevoie de o abordare integrată. Întreaga lume și România, evident, caută soluții pentru a limita schimbările climatice și în acest sens apelează la oameni de știință și la experți.
- Pentru a identifica aceste soluții, am constituit la nivelul Administrației Prezidențiale un grup de lucru care lansează astăzi în dezbatere publică raportul numit ”Limitarea schimbărilor climatice și a impactului lor - o abordarea integrată pentru România”.
Klaus Iohannis vrea decarbonizarea economiei pe fondul războiului din Ucraina
Președintele României a mai precizat că ”schimbările climatice generează provocări majore pentru societate, dar pot crea și oportunități” prin dezvoltarea de noi ramuri economice mai puțin poluante și de noi locuri de muncă.
„În contextul geopolitic actual marcat de războiul Federației Ruse împotriva Ucrainei, decarbonizarea economiei și trecerea accelerată la sursele de energie cu emisii reduse de dioxid de carbon, care să asigure securitatea energetică a României și a Uniunii Europene, devin și mai urgente”, a spus Klaus Iohannis.
De asemenea, șeful statului a amintit că pentru țările UE, tranziția climatică reprezintă un angajament ferm și că întreaga Uniune își propune să devină ”o economie și o societate neutre din punct de vedere climatic până în 2050, cu obiectivul intermediar de a reduce până în 2030 emisiile gazelor cu efect de seră cu cel puțin 55% față de nivelurile înregistrate în 1990”.
Știrea inițială
Klaus Iohannis este implicat activ în eforturile naţionale şi internaţionale de combatere a schimbărilor climatice şi de consolidare a politicilor publice care să facă posibilă tranziţia climatică, conform unui comunicat al Administrației Prezidențiale.
Președintele României a decis crearea unui grup de lucru în acest an și-a desfășurat activitatea în acest sens, la nivelul Administraţiei Prezidenţiale, sub coordonarea Departamentului Climă şi Sustenabilitate.
Grupul de lucru format din specialiști români din țară și din străinătate a identificat o serie de provocări la adresa României din cauza schimbărilor climatice, precum și un set de măsuri menite să combată aceste fenomene. Toate acestea au fost incluse în raportul "Limitarea schimbărilor climatice şi a impactului lor: o abordare integrată pentru România".
Printre fenomenele meteo atipice care se manifestă din ce în ce mai des în România se numără valurile de căldură extremă, seceta istorică şi incendiile de vegetaţie. Studiile științifice indică o accelerare a încălzirii globale cu implicații negative incontestabile asupra țării noastre.
"Abordarea adecvată a tranziţiei climatice are ca efecte atât asigurarea unui mediu sănătos şi prevenirea unor fenomene meteo extreme şi a unor dezastre naturale asociate, cât şi accesul extins la energie nepoluantă, crearea de locuri de muncă şi creşterea economică verde. Pentru a beneficia de efectele pozitive ale tranziţiei climatice, este necesară o abordare holistică, cu politici publice bazate pe date şi ştiinţă, ca răspuns la evoluţiile internaţionale şi la Pachetul 'Fit for 55'. Prin Raportul elaborat, grupul de lucru înfiinţat la nivelul Administraţiei Prezidenţiale contribuie la definirea unei abordări integrate la nivel naţional", se mai arată în comunicat.
Administraţia Prezidenţială precizează că lansarea în dezbatere publică a raportului pentru o perioadă de o lună de zile presupune centralizarea punctelor de vedere transmise în scris la adresa de e-mail clima@presidency.ro, precum şi o serie de întâlniri cu entităţi interesate de domeniul schimbărilor climatice, reprezentanţi ai mediului academic şi de cercetare, ai mediului de business şi ai ONG-urilor.
"Opiniile şi contribuţiile constructive ale celor care îşi doresc să se angajeze în dezbatere vor genera îmbunătăţirea măsurilor propuse în Raportul 'Limitarea schimbărilor climatice şi a impactului lor: o abordare integrată pentru România", adaugă sursa amintită.
Raportul privind schimbările climatice va fi lansat în dezbatere publică, joi, în cadrul unui eveniment care va avea loc la Palatul Cotroceni.