Marți, Danemarca a devenit prima țară care a oferit compensații pentru „pierderi și daune” celor mai vulnerabile regiuni ale lumii din punct de vedere climatic. Danemarca a promis 100 de milioane de coroane daneze (13,4 milioane de euro) pentru țările în curs de dezvoltare afectate de schimbările climatice, potrivit Euronews Green.
„Am văzut cu ochii mei în Bangladesh, în această primăvară, că consecințele schimbărilor climatice necesită o atenție sporită. Este extrem de nedrept ca cei mai săraci din lume să sufere cel mai mult din cauza consecințelor schimbărilor climatice la care au contribuit cel mai puțin”, a declarat Flemming Møller Mortensen, ministrul danez al dezvoltării, cu ocazia anunțării fondurilor.
El a adăugat că a venit timpul pentru fapte, nu doar pentru vorbe.
Unde se va duce finanțarea?
Ministerul danez de Externe a precizat într-o declarație că 35 de milioane de coroane daneze (4,7 milioane de euro) vor merge către o organizație cu sediul în Frankfurt, Germania, care subvenționează asigurările în țările mai sărace.
Alte 32,5 milioane de coroane daneze (4,4 milioane de euro) vor merge către „parteneriatele strategice ale ministerului cu societatea civilă, care lucrează în domeniul pierderilor și pagubelor cauzate de schimbările climatice”. Se va acorda o atenție specială regiunii Sahel, care se întinde pe teritoriul deșertului Sahara din Africa de Nord.
Alte 25 de milioane de coroane daneze (3,4 milioane de euro) vor fi cheltuite pentru „eforturi strategice” care pot sprijini actualele negocieri privind schimbările climatice în perioada premergătoare COP27.
Potrivit guvernului danez, ultimele 7,5 milioane de coroane (941 314 euro) vor fi acordate actorilor societății civile care lucrează în țările în curs de dezvoltare pentru a îmbunătăți rezistența la efectele schimbărilor climatice.
Pierderile și daunele, o „problemă fundamentală a justiției climatice”
Promisiunea a fost făcută în cadrul unei reuniuni ministeriale organizate în marja Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite de la New York. În discursul său în fața adunării, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a solicitat statelor membre să impoziteze profiturile excepționale ale companiilor producătoare de combustibili fosili și să redirecționeze banii către țările care suferă pierderi și daune.
„Pierderile și pagubele au loc acum, afectează oamenii și economiile acum și trebuie abordate acum - începând cu COP 27. Aceasta este o chestiune fundamentală de justiție climatică, solidaritate internațională și încredere”, a spus el.
Până în prezent, doar Scoția și regiunea belgiană Valonia au promis bani pentru pierderi și daune - dar niciuna dintre ele nu este membră a ONU. Astfel, Danemarca este primul stat membru al ONU care oferă această finanțare.
Consecințele climatice s-au accentuat
Înaintea COP27 din noiembrie, unele dintre națiunile cele mai vulnerabile la efectele schimbărilor climatice fac presiuni pentru crearea unui mecanism de finanțare pentru pierderi și daune.
Acesta a fost, de asemenea, un subiect important de discuție la COP26 de anul trecut, marii poluatori, precum SUA și UE, opunându-se creării unui fond separat pentru a aborda această problemă. Nevoia de a ajuta țările să plătească pentru daunele cauzate de consecințele climatice nu a fost niciodată mai evidentă.
După ce recentele inundații grave au afectat una din șapte persoane din Pakistan - aproximativ 33 de milioane de oameni - ministrul de externe al țării, Bilawal Bhutto Zardari, a declarat că pierderile și pagubele trebuie să fie incluse pe ordinea de zi a COP27.
El și-a exprimat speranța că la conferința internațională, care va avea loc în Egipt, se va putea ajunge la o decizie privind un mecanism financiar care să compenseze țările în curs de dezvoltare pentru aceste efecte adesea catastrofale ale schimbărilor climatice.