Stelian Bujduveanu, viceprimarul Capitalei, a declarat că, odată cu introducerea noului regulament de parcare, șoferii care nu-l respectă vor fi sancționați, inclusiv prin ridicarea mașinii.
Prin introducerea noului regulament de parcare din București, șoferilor le este recomandat să își parcheze mașinile pe locurile special amenajate de municipalitate.
”Vorbim despre locurile de parcare, cele albastre pe care le știu bucureștenii și care sunt administrate de Primăria Capitalei. Este foarte important să anunțăm pe toată lumea că acest regulament este în vigoare încă din 2019 și bucureștenii, cei de bună credință, plăteau și plătesc parcarea încă din 2019.
Fenomenul cu care am început să ne luptăm de la începutul mandatului este acela al mașinilor parcate pe trotuare, pe spații verzi, în stațiile STB”, a declarat Stelian Bujduveanu, în direct la Euronews România.
Ce amenzi riscă șoferi care nu plătesc taxa de parcare. Viceprimarul Capitalei: ”Cei care parchează pe trotuare vor fi sancționați”
”Încercăm să scoatem mașinile de pe trotuare și de pe spațiile verzi. Le ducem în parcările publice, iar acolo să fie taxate, așa cum sunt taxate peste tot în lume și în orașele mari din România.
Aceasta este noutatea, iar pentru șoferii care parchează pe trotuare, așa cum arătați dumneavoastră în filmări, vor fi sancționați conform Codului Rutier. Riscă blocarea și ridicarea mașinii de pe trotuar și sancțiuni drastice.
Pentru cei care parchează în parcările publice și nu doresc să achite parcarea din diferite motive, atunci riscă o suprataxă de 200 de lei. Mai grav, dacă persistă în acest comportament pentru 24 de ore, riscă blocarea roții și pentru o perioadă lungă de timp, riscă ridicarea mașinii”, a explicat Stelian Bujduveanu.
Vor fi ridicate mașinile parcate pe prima bandă?
Întrebat de jurnalistul Euronews, Vitalie Cojocari, dacă vor fi ridicate mașinile parcate pe prima bandă de circulație, Bujduveanu a afirmat că polițiștii locali vor monitoriza mai multe zone intens circulate din centrul Capitalei, începând de marți.
”Cu ajutorul Poliției Locale a Municipiului București, avem 20 de posturi fixe și câteva echipaje mobile care vor patrula în permanență zona centrală. De mâine începe o campanie constantă prin care vrem să ne extindem din jurul Primăriei, stradă cu stradă spre inelul central.
Împreună cu primarul general, am desființat locurile de parcare din jurul Primăriei, cele care erau cu garduri, pentru a permite cetățenilor să parcheze acolo atunci când au treabă la Primăria Capitalei sau la registratură”, a afirmat Bujduveanu.
Viceprimarul a dat exemplul străzii Eforie, situate în spatele Primăriei Capitalei, spunând că este vorba despre ”zone aglomerate zilnic unde nu mai există loc să traversezi pe trotuar”.
”Acolo vom ține echipaje de Poliție Locală care vor sancționa cetățenii. Am avut o campanie de informare în această lună în care zilnic s-au lăsat sute de avertismente șoferilor care obișnuiau să parcheze pe trotuare.
Sper ca de mâine să înțeleagă că riscă amenzi dacă lasă pe trotuare și suprataxare dacă nu lasă într-un loc amenajat.
Ne dorim un București curat, să descongestionăm traficul și e responsabilitatea tuturor să folosim domeniul public echitabil toți bucureștenii, nu unii să plătească și alții să parcheze pe spațiul verde”, a mai precizat Stelian Bujduveanu.
Cât despre șoferii care obișnuiau să parcheze pe trotuar și lăsau un spațiu de un metru lățime pentru pietoni, viceprimarul a reamintit că ”legislația în vigoare nu permite mașinilor să parcheze în locuri care nu sunt special amenajate”.