Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Când se va rezolva problema apei calde în București. Nicușor Dan: „Este o chestiune de câțiva ani, încercăm s-o rezolvăm din aproape în aproape”

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a explicat cum va fi la iarnă, din punctul de vedere al căldurii, și când va fi rezolvată această problema la „Euronews ACUM”.

Ce le puteți spune oamenilor care nu au apă caldă?

„Este o problemă care s-a acutizat în timp. A fost o inacțiune 30 de ani. Nu am promis minuni, am spus că este o chestiune de câțiva ani, pe care încercăm s-o rezolvăm din aproape în aproape. Ce putem să facem anul ăsta: avem patru șantiere deschise, de câte 10 kilometri și Termoenergetica are bucăți mai mici, de câte 100 de metri, și acum, fiind vară, își permit, chiar anunțând în prealabil ca pe anumite tronsoane să închidă 10-15 zile. Ideal ar fi să nu fie, dar nu se poate. Este bine să profităm de zilele asea, astfel încât să avem căldură la iarnă”, a explicat primarul Capitalei, Nicușor Dan.

Este celebră imaginea în care apare poza dummeavoastră și titlul „Vă promit că veți avea apă caldă imediat ce ajung primar”. Oamenii au înțeles că vor avea apă caldă. Dumneavoastră sunteți primar, acum nu au apă caldă.

„Acea imagine nu am publicat-o eu și nu am promovat-o eu. Dimpotrivă, în campania electorală am fost foarte realist și am spus că este o problemă serioasă, care s-a acutizat, și ce putem să facem este ca iarna asta să fie puțin mai bine decât iarna trecută și să dăm drumul la marile investiții. Iarna 2021-2022 a fost puțin mai bună decât 2020-2021. În sfârșit avem tronsoane mari pe care se lucrează. Am avut și ghinionul cu războiul din Ucraina, care a afectat piața de conducte. A fost și o iarnă ușoară. Avem toate condițiile să ajungem la acei 50 de kilometri pe an, pe de altă parte, Termoenergetica este în procedură de achiziție. Știm exact unde sunt problemele cu rețeaua de termoficare”, a mai spus Nicușor Dan.

Apa caldă este rece. Cine o plătește?

„Acea apă rece (n.r. care ajunge pe circuitul de apă caldă) o plătesc, din păcate, locatarii. Nu este normal să o plătească, ăsta este sistemul, așa cum l-am moștenit. Încercăm să îl facem mai bun și este singura posibilitate. Ar fi o problemă uriașă de mediu dacă toată lumea ar trece pe centrala individuală”, a mai adăugat primarul.

Noi am calculat faptul că ar fi 550 de blocuri fără apă caldă în București, aproape o treime.

Nicușor Dan: „Nu am informația referitoare la câte blocuri nu au apă caldă azi. Este o situație extraordinară. S-a mai întâmplat să fie o treime din blocurile din București. În lunile de iarnă am avut într-o zi normală 2-3% fără apă caldă.”

Cum va fi la iarnă?

„Iarna asta va fi mai bine. Eu sper să ne ducem către 40 de kilometri. Asta înseamnă că se reduce din pierderea din rețea. Știm exact care sunt zonele cu probleme și aceste zone sunt undeva la 15%: zona din Nord, Tineretului, Drumul Taberei”, a mai spus primarul Capitalei.

Ce se întâmplă cu centralele de apartament, de bloc. Le recomandați?

Nicușor Dan: „Ideal ar fi ca sistemul centralizat să funcționeze. Este o chestiune de mediu. Cu cât centrala este mai mare și mai nouă, cu atât poluarea este mai mică.”

Când nu va mai exista această problemă, a apei calde?

„Dacă ne uităm în urmă cu patru, cinci ani, apa caldă era o problemă, dar nu așa de intensă cum este acum. La sfârșitul acestui mandat vom fi cum eram acum patru, cinci ani, adică se întâmplă să fie avarii, dar nu era o problemă sistemică. Vom reuși să reducem pierderile acestea uriașe”, a conchis Nicușor Dan.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE