Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Situație disperată în Oltenia din cauza secetei. Localnicii au început să sape în pământ în speranța că vor ajunge la un izvor

Oltenia este una dintre cele mai afectate regiuni de secetă. Oamenii din 14 localități primesc apă cu porția. Fântânile, cișmelele și lacurile au secat, iar localnicii au început să sape în pâmânt în speranța că vor ajunge la un izvor.

Situație disperată în Oltenia din cauza secetei

Constantina Bană din Segarcea, Dolj, porționează apa cu atenție pentru a-i ajunge până la prânz. Spune că e primul an în care seceta a persistat atât de mult

Constantina Bană: „Opresc în bidoane, am în spate două găleți... Bineînțeles că am alimentat porcii, am alimentat păsările, așteptând să se oprească apă... Că în fântână nu mai am, două-trei găleți și se oprește”.

Reporter: V-ați mai confruntat cu o situație asemănătoare în anii trecuți?

„Nu, până acum n-a fost”.

Localnică: „Ce să facem, oprim în butoaie, oprim în bidoane, oprim în ce se poate până vine apa seara. Că dacă ne dă toată ziua apă, a doua zi nu au de unde să ne mai dea”.

Localnic: „Cu lighenele... Vin de la muncă, două ore avem apă pe zi și cam atât, plus seara de la 18.30 la 21.00. Oprim apă în bidoane, atât, pentru gătit, pentru baie”.

Pe Valea Dunării, însă, în localitatea Călărași, din cișmele nu mai curge un strop de apă. Oamenii fac săpături în căutarea unor izvoare subterane, însă fără succes.

Sorin Sandu, primar Călărași, Dolj: „Aici este unul dintre acele locuri în care am încercat să găsim izvorul de bază, să coborâm nivelul, inclusiv al cișmelei și să îl ducem la un nivel mult mai scăzut, astfel încât să fie acel puțin de apă, practic, care să asigure unui călător să bea apă, să nu se usuce de sete.

Reporter: Și ați găsit?

„Nu, nu. Nici aici. A mers 7 zile, după 7 zile, a scăzut, am pierdut din nou...”

Din cauza secetei, furnizorul de apă a extins restricțiile în 14 localități. Astfel de măsuri au fost luate atât pentru zonele rurale, cât și pentru cele urbane.

Carmen Petrean, purtătorul de cuvânt al CAO: „Am fost nevoiți să instituim restricții în furnizarea apei potabile către populație, astfel încât să putem asigura necesarul pentru uz caznic. Am pornit de la patru localități, în acest moment avem 14 localități cu program de furnizare a apei”.

Carmen Dumitrescu, jurnalistă Euronews: „Din cauza secetei a scăzut și producția de legume de sezon, iar asta a dus la scumpiri foarte mari în piețe”.

Localnic: De la săptămână la săptămână se scumpesc... Roșiile, între 5-8 lei, de la 2-3 lei kg.

Conform datelor de la Apele Române, la nivel național sunt 449 de localități și orașe care primesc apă cu porția. Autoritățile fac apel la populație să utilizeze rațional resursele de apă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE