Veniturile romanilor care lucrează în domenii precum medicină, turism, construcții și instalații au crescut cu până la 16%. Pe de altă parte, prețul produselor de bază a crescut cu peste 30%, conform estimării ministrului de Finanțe. În cazul energiei și a gazelor naturale, majorarea a fost de 50%, după cum arată datele INS.
În ultimul an, veniturile românilor au crescut, dar nu au compensat scumpirile înregistrate la produsele alimentare.
„Anul trecut, pentru un coș de cumpărături, până-n 200 de lei, era ok. Acum, dacă te duci cu 200 de lei, e la jumătate, e groaznic. În ziua de azi, dacă pleci cu 100 de lei de acasă, vii cu plasa aproape goală. Se simte. Ne descurcăm. Trebuie, n-avem de ales.”
„Mergi la cumpărături și coșul zilnic e cu 70% mai mare, nu cu 20%, cum ni se spune. Se resimte”, spun românii.
Oamenii caută soluții pentru a cheltui mai puțini bani pe mâncare.
„Nu prea folosesc supermarket-ul. Eu mă axez mai mult pe piață, pe țărani, pe producătorii locali și e mai bine. Îi ajutăm și pe ei, și pe noi.”
„Noi mai avem la țară o căsuță și mai avem de acolo. Și avem niște pământ dat în arendă și mai primim de acolo. Cartofii, ce mai este necesar, ce se consumă peste iarnă. Avem provizii, până prin aprilie-mai.”
Românilor le este la fel de greu să plătească facturile sau să aloce o parte din bani pentru combustibil
„Benzina s-a scumpit, curentul, electricitatea, gazele, utilitățile. Te uiți la facturi și, ce înainte plăteam la două luni 150 de lei, acum vine 200 și, pe lună, doar la curent. Asta e, ne obișnuim, ne adaptăm”.
„Deocamdată, la gaz stau destul de bine, sub 150 de lei pe lună. N-a fost frig. Acum, să vedem, cu frigul”.
„Încercăm să ne descurcăm așa cum putem, dar nu-i în regulă deloc. Totul s-a scumpit, facturile sunt mai mari și, credeți-ne, e destul de dificil.”
„Facturile-s mai mari, mult mai mari față de cum au fost. Și acasă am luat măsuri de economie la curent, căldură. Până acum era cu 22 și jumătate, 23, acum mergem cu 21, 21 și jumătate grade Celsius, la încălzire.”
În acest moment, statul compensează prețul energiei și carburanților, iar de la 1 ianuarie sunt programate creșteri ale salariilor și pensiilor. Previziunile pentru anul viitor arată o scădere a inflației sub 10%, abia după luna iunie.