Săptămâna de lucru de patru zile, implementată de multe companii de pe toate continentele, rămâne un vis frumos pentru români. Mulți angajați vor, însă patronii nu prea îmbrățișează ideea. Unii dintre cei care au riscat, însă, spun că au avut numai de câștigat după ce le-au oferit angajaților o zi liberă în plus pe săptămână.
În sistemul public de la noi, funcționează mai cu seamă programul scurt de vineri. Dar nu e la fel peste tot, în Europa. Franța, de pildă, este gata să înceapă chiar cu autoritățile publice experimentul săptămânii scurte de muncă.
Cei care au implementat ideea văd numai avantaje
O companie de arhitectură din București, cu 20 de ani de experiență pe piață, este una dintre primele care au implementat weekendul prelungit ca normă. Există, însă și niște condiții.
Virgil Profeanu, fondator al unei companii de tehnologie, proiectare și cercetare: ”Este o facilitate și ai acces la ea, dacă îți dorești. Practic nu planificăm pentru cinci zile, planificăm pentru patru zile: luni, marți, miercuri, joi. Și atunci când reușim să finalizăm până joi ceea ce ne-am propus și ceea ce compania așteaptă de la noi accesăm ziua de vineri.
Compania nu are de suferit. Noi am reușit să implementăm așa ceva și a fost răspunsul meu pentru efortul pe care l-au făcut angajații pentru a fi lângă ideea mea e automzatizare a proceselor de proiectare”.
Firma are peste 150 de angajați, care se bucură deja de doi ani de ziua liberă în plus. Ei văd doar avantaj.
Andreea Sămăreanu, consilier juridic: ”Consider că mă ajută, atât din punct de vedere profesional, cât și din punct de vedere personal. Din punct de vedere profesional pentru că ne concentrăm și dăm un alt randament, lucrând doar patru zile. Iar din punct de vedere personal, pentru că reușim să ne rezolvăm probleme pe care le avem acasă, să petrecem mai mult timp în familie. Poate și un city break la un final de săptămână”.
Irinel Agafiței, inginer proiectant: ”În primul rând ne ajută pe noi moral, ci fizic, ca să ne recuperăm după o perioadă în care să spunem că... ne stresăm. Practic ajungi să te bucuri de viață mai mult”.
Sunt însă foarte puține companii românești dispuse să încerce săptămâna de lucru de patru zile.
Ana Călugăru, director de comunicare al unei platforme online de recrutare: ”Un studiu recent pe care l-am realizat ne arată că undeva la peste 30 la sută dintre angajați și dintre candidați și-ar dori ca în compania pentru care lucrează să poată fi implementată această măsură, a săptămânii de lucru de patru zile. Cu toate acestea, angajatorii sunt destul de reticenți la această idee.
2024 este un an care este mai degrabă al angajatorilor decât al angajaților, ceea ce îi face pe candidați să fie ceva mai concesivi atunci când pun condițiile la angajare”.
Altfel stau lucrurile dacă vorbim despre sistemul public. Bugetarii de la noi au obiceiurile lor, spun experții.
George Butunoiu, expert resurse umane: ”Spuneți-mi vreo instituție publică sau, mă rog, minister sau din administrație care lucrează la modul serios vinerea. Probabil jumătate sau trei sferturi nu vin pe la birou. Nu spun că și-ar lua o zi liberă, ci pur și simplu spun că sunt pe teren, în delegație. Oricum la noi s-a încetățenit ideea pe care nu o vezi prin alte părți, cu program scurt, vinerea cu program scurt. E o invenție românească.”
Care este situația în Europa?
Începând din această primăvară, Franța dă mână liberă fiecărui departament din instituțiile publice să decidă dacă experimentează săptămâna de lucru de patru zile. Testul ar urma să dureze un an, iar primele verificări vor fi făcute în vara lui 2025. Francezii spun că vor să vadă impactul asupra echilibrului dintre viața profesională și cea privată.
Arina Delcea, jurnalistă Euronews România: ”Sute de companii din mai multe state de pe toate continentele au încercat săptămâna de lucru cu 4 zile. Cel mai bun exemplu: Marea Britanie. Acolo 61 de companii au testat programul și toate au anunțat că impactul a fost pozitiv. Iar aproape 90 la sută dintre firmele implicate au decis să continue. Ungaria, însă, este la polul opus. Patronii s-au plâns că angajații nu reușesc să-și îndeplinească sarcinile. Printre țările care mai experimentează weekendul prelungit ca regulă se numără și: Spania , Germania, Portugalia , Belgia, Islanda , Japonia și Africa de Sud.”
Deși, chiar și comisarul european pentru ocuparea forței de muncă a spus că este deschis ideii unei săptămâni scurte la birou, efectele implementării se pot dovedi complexe.
Victor Negrescu, europarlamentar PSD: „Nu putrem să vorbim despre un proiect realizabil, chiar dacă ar fi de dorit, pentru că este nevoie de o reformă la nivel global. Dacă Uniunea Europeană ar fi singura care ar trece la patru zile pe săptămână de lucru, am putea să pierdem în materie de competitivitate.”
La nivel mondial se discută deja de câțiva ani despre avantajele și dezavantajele unei zile libere în plus pe săptămână, însă lumea este departe de o decizie comună.