Rusia consideră că există o nevoie stringentă pentru a purta discuții cu Statele Unite pe teme de securitate, însă aceste trebuie să fie ”cuprinzătoare” și să includă subiecte precum Ucraina, a anunțat Kremlinul, potrivit agenției Reuters.
"Este imposibil să eliminăm segmente individuale din complexul general al problemelor acumulate şi nu vom face acest lucru", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.
Dmitri Peskov a reacționat după ce a fost întrebat dacă Moscova este pregătită să discute cu Washingtonul despre riscurile nucleare.
”Aşadar, suntem deschişi la dialog, dar la un dialog larg, cuprinzător, care acoperă toate dimensiunile, inclusiv dimensiunea actuală legată de conflictul din jurul Ucrainei, legată de implicarea directă a SUA în acest conflict", a menționat reprezentantul Kremlinului.
Statele Unite au respins acuzațiile Rusiei potrivit căreia, prin înarmarea Ucrainei, Washingtonul a devenit un protagonist direct într-un război menit să provoace ”o înfrângere strategică” zdrobitoare asupra statului rus.
În schimb, Administrația americană consideră că negocierile privind războiul reprezintă o chestiune ce revine Ucrainei.
Poziționarea Rusiei, așa cum a fost expusă de Peskov, nu este una nouă. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a evidențiat, însă, că numărul de subiecte pe care Rusia și Statele Unite trebuie să le discute este în creștere.
”În general, acest dialog este foarte necesar. Este necesar deoarece problemele se adună şi există o mulţime de probleme asociate cu arhitectura globală de securitate”, a mai punctat Peskov, potrivit sursei citate.
- Declarație surprinzătoare a lui Putin: "O înfrângere a Rusiei ar însemna sfârşitul statalităţii țării"
- Țările UE vor finanța mai mult de jumătate din împrumutul de 50 de miliarde pentru Ucraina, promis de G7 Cum vor fi obținuți banii
- SUA vor livra rachete Patriot doar Ucrainei. Decizia este una dificilă, dar necesară, a spus un reprezentant al Casei Albe
De cealaltă parte, Washingtonul consideră că președintele rus Vladimir Putin este cel care adăugă subiecte pe lista preocupărilor de securitate.
Săptămâna aceasta, Putin a efectuat o vizită la Phenian, unde a semnat un acord de apărare reciprocă cu liderul nord-coreean Kim Jong Un. Liderul de la Kremlin a spus că ar putea furniza arme ruseşti Coreei de Nord ca răspuns la înarmarea Ucrainei de către statele occidentale.
De asemenea, Putin a reiterat joi că ia în calcul revizuirea doctrinei nucleare a Rusiei. Ultimul tratat de control al armelor care limitează numărul de focoase nucleare strategice pe care Rusia şi SUA le pot desfăşura urmează să expire în 2026.