Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Țările UE vor finanța mai mult de jumătate din împrumutul de 50 de miliarde pentru Ucraina, promis de G7 Cum vor fi obținuți banii

Statele membre ale Uniunii Europene vor contribui cu până la 60% din împrumutul în valoare de 50 de miliarde de dolari pe care grupul G7 l-a promis Ucrainei. Creditul va fi garantat cu veniturile rezultate din activele rusești înghețate ca urmare a aplicării sancțiunilor impuse Moscovei, a anunțat vineri ministrul italian al Economiei Giancarlo Giorgetti, potrivit agenției Reuters, citată de Agerpres.

În cadrul unei reuniuni a miniștrilor europeni de Finanțe, la Luxemburg, oficialul italian a afirmat că statele UE ar urma să contribuie între 50% și 60%. Diferența va fi finanțată de celelalte state ale G7, grup format din Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie şi SUA.

”Vom începe discuţiile asupra contribuţiilor ce revin SUA, Canadei, Japoniei şi Regatului Unit", a mai precizat ministrul italian.

Liderii statelor G7, reuniți joia trecută în Italia, au ajuns la un ”acord politic” asupra folosirii veniturilor rezultate din activele ruseşti îngheţate ca garanţii pentru deblocarea respectivului împrumut de 50 de miliarde de dolari destinat Ucrainei.

Banii pentru credit, obținuți cu ajutorul activelor rusești înghețate de UEâ

Creditul de 50 de miliarde de dolari pentru Ucraina va fi garanta cu veniturile din dobânzile generate de cele aproape 300 de miliarde de euro, active rusești înghețate în UE și în statele G7, în urma sancțiunilor aplicate Rusiei pentru invadarea statului ucrainean. Din această sumă, UE a înghețat active ale Băncii Centrale ruse de aproape 200 de miliarde de euro. Cea mai mare parte din sumă, circa 185 de miliarde de euro, este depozitată în Belgia, sub formă de titluri de valoare și sume cash, notează sursa citată.

În luna mai, statele UE au ajuns la un acord ca veniturile obținute de pe urma activelor rusești înghețate să folosite pentru a finanța ajutorul militar oferit armatei Ucrainei. Decizia a fost catalogată de Moscova drept "furt" şi "banditism". Rusia consideră că hotărârea va duce la zeci de ani de procese și la subminarea reputaţiei UE de apărător de încredere al proprietăţii şi de loc sigur pentru investiţii.

Statele occidentale ar dori confiscarea directă a activelor ruseşti îngheţate şi folosirea acestora atât pentru reconstrucţia Ucrainei, cât şi pentru achiziţia de arme şi muniţii destinate acesteia. Însă o asemenea măsură, cerută şi de Kiev, pare cel puţin deocamdată dificilă, existând numeroase obstacole de natură juridică, geopolitică şi financiară, cum ar fi de pildă riscul de a tulbura pieţele financiare internaţionale şi de slăbire a monedelor ţărilor occidentale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE