Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

SUA vor livra rachete Patriot doar Ucrainei. Decizia este una dificilă, dar necesară, a spus un reprezentant al Casei Albe

România va dona un sistem patriot Ucrainei. Decizia a fost luată în ședința consiliului de apărare a țării. În același timp, Statele Unite au anunțat că nu vor mai livra rachete Patriot și alte sisteme de apărare antiaeriană către alte țări, pentru a putea acoperi necesitățile Ucrainei. Aceste sisteme pot doborî orice tip de rachete lansate de Rusia, inclusiv pe cele balistice, spune Volodimir Zelenski. 

Statele Unite ale Americii au anunţat că Ucraina va avea de acum înainte prioritate în furnizarea rachete pentru sisteme de apărare antiaeriană, iar livrările către alte ţări vor fi suspendate. În special, este vorba de rachete interceptoare pentru sisteme Patriot și NASAM, atât de necesare Ucrainei pentru a respinge atacurile Moscovei. 

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională de la Casa Albă: ”În ultimele luni, Rusia și-a accelerat atacurile cu rachete și cu drone asupra orașelor și asupra infrastructurii civile (din Ucraina n.r.). (Rusia n.r.) încearcă să distrugă sistemul energetic al Ucrainei înainte să înceapă iarna. După cum a spus și președintele Zelenski, armata ucraineană are nevoie disperată de capacități suplimentare de apărare aeriană.”

Ucraina va avea prioritate

John Kirby a spus că în ultimele luni, Statele Unite ale Americii și alți parteneri au furnizat Ucrainei arme și muniții. Dar cum atacurile rusești sunt tot mai agresive, necesitățile Kievului sunt mari. De asta, Washingtonul a decis că prioritare vor livrările de armament către Ucraina. Obiectivul este de a reconstitui stocurile de rachete antiaeriene ale armatei, iar măsura va fi în vigoare 16 luni, precizează Casa Albă. 

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională de la Casa Albă: ”Evident, este nevoie de mai mult și nevoia este urgentă. Prin urmare, guvernul Statelor Unite a luat decizia dificilă, dar necesară, de a prioritiza din nou livrările planificate pe termen scurt în ceea ce privește vânzările de echipamente militare către alte țări. Vorbim, în special, de rachete pentru sistemele Patriot și NASAM care vor merge, în schimb, în Ucraina.” 

Președintele Volodimir Zelenski a mulțumit președintelui Joe Biden. 

”Sunt foarte recunoscător decizia a acorda prioritate Ucrainei în ceea ce privește furnizarea de sisteme de apărare aeriană, sisteme de care avem mare nevoie pentru a putea respinge atacurile rusești. Aceste capacități suplimentare de apărare aeriană îi vor proteja pe civilii ucraineni, vor proteja orașele ucrainene”, a scris pe platforma X liderul de la Kiev. 

Decizia Statelor Unite de a prioritiza necesitățile Ucrainei ar putea afecta alte țări care așteaptă livrări de rachete. Casa Albă nu a precizat câte state își vor primi interceptoarele mai târziu, dar a menționat că Taiwanul nu va fi afectat. Acum, Ucraina dispune ce cel puțin patru astfel de sisteme de apărare aeriană, oferite de Statele Unite ale Americii și Germania. Cel românesc ar fi al 5-lea.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE