Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cristian Diaconescu: ”NATO trebuie să fie extrem de atentă în legătură cu România. Moscova privește cu foarte mare atenție la întreg ansamblul Alianței”

Conducerea Alianței Nord-Atlantice trebuie să fie ”extrem de atentă în legătură cu România”, în condițiile în care președintele Klaus Iohannis a anunțat donarea unui sistem Patriot către Ucraina, a declarat Cristian Diaconescu, la Euronews România. Fostul ministru de Externe a avertizat că ”Moscova privește cu foarte mare atenție la întreg ansamblul al NATO” și a reamintit că încă din vreme de pace, șeful diplomației ruse vorbea despre interesul pentru gurile Dunării. La rândul său, Remus Pricopie, rectorul SNSPA, a punctat că România a făcut pentru Ucraina ”mult mai mult decât se știe public”, însă unele informații nu pot fi făcute publice întrucât ”singura situație în care cenzura este acceptată este situația de război”.

În emisiunea ”Vocile care contează” de la Euronews România, fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu, a punctat că sprijinirea Ucrainei este, din punctul său de vedere, ”absolut normală și decisă de întreaga lume liberă, fiecare după puteri și proporții”.

Sprijinirea Ucrainei în fața acestei agresiuni înseamnă inclusiv sprijinirea României, pentru cei care au dubii din această perspectivă. Al doilea cuvânt care mi-a atras atenția este în condițiile în care este rezolvată o vulnerabilitate privind sistemul de securitate al României. NATO a decis privind Federația Rusă să meargă pe două direcții - descurajare și apărare.

Dacă CSAT constată că există o vulnerabilitate indiferent de unde provine aceasta, în mod normal trebuie rezolvată pe loc și evident prin demersuri comune cu partenerii noștri. Discutăm de Frontiera Estică, de un război în proximitate, despre o amenințare evidentă la care Statele Baltice, Polonia și România par a fi în prima zonă de confruntare”, a explicat Cristian Diaconescu, la Euronews România.

Remus Pricopie, despre persoanele care contestă sprijinul acordat Ucrainei: ”Sunt încurajate de mesajele plasate în spațiul public românesc de către Kremlin direct”

La rândul său, Remus Pricopie, rectorul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative din București (SNSPA) a afirmat că unele persoane contestă decizia CSAT de a ajuta Ucraina pentru că sunt ”sunt încurajate de mesajele plasate în spațiul public românesc de către Kremlin direct”

”Evident că există astfel de abordări, dar ele, în primul rând, sunt încurajate de mesajele plasate în spațiul public românesc de către Kremlin direct. Înțeleg că deja un politician a făcut deja o declarație dură împotriva deciziei CSAT. Evident, un politician extremist care ne-a obișnuit de-a lungul timpului să ne spună ce ne spune Kremlinul zilnic sau săptămânal”, a afirmat Pricopie.

Putin a spus public că vrea reconstruirea URSS. ”A spus-o la București cu ocazia summitului din 2008”

Rectorul SNSPA susține că toate deciziile luate de România pentru a sprijini Ucraina ”sunt decizii care ne ajută pe noi în mod direct”.

Putin ne-a spus cu mulți ani înainte să înceapă un conflict în Georgia sau în Crimeea ce are de gând să facă. A spus-o în discursuri. A spus-o la București cu ocazia summitului din 2008.

El face ceea ce ne-a anunțat - reconstituirea Uniunii Sovietice. A spus public. A fost cel mai mare dezastru geopolitic, deci nu numai pentru ei, dar și pentru toată lumea. Și ne spune că o nouă ordine mondială - una care să le convină, bazată pe sfere de influență. Adică nu mai recuperăm Ucraina, Moldova, Belarus și toate celelalte state sovietice, dar avem influență asupra României, avem influență asupra fostei Iugoslavii”, a menționat rectorul SNSPA.

Cristian Diaconescu: În discuții pe timp de pace, Lavrov vorbea despre gurile Dunării

”În ceea ce privește relațiile solide cu partenerii noștri, arată că România este consecventă și predictibilă. Să știți că acești doi termeni sunt ușor de rostit la televizor, dar foarte greu de întreținut mai ales în situații de criză.

Războiul e colea. În discuții pe timp de pace, omologul la momentul respectiv din Federația Rusă, Serghei Lavrov, vorbea despre gurile Dunării. Niciun fel de secret din acest punct de vedere”, a afirmat Cristian Diaconescu.

De asemenea, fostul ministru de Externe a reamintit că ”în insula Șerpilor a avut loc un război”, iar conform dreptului mării și convențiilor internaționale, ”insula Șerpilor se află într-o zonă de suveranitate parțială a României”. Diaconescu a adus în discuție atacurile cu drone din apropiere de Odesa și faptul că unele elemente ale acestor dispozitive au căzut pe teritoriul României.

”Ne pune în situația de a dovedi încă o dată că întreaga Alianță Nord-Atlantică trebuie să fie extrem de atentă în legătură cu România. Retorica Moscovei nu trebuie confundată neapărat cu o gestică în consecință.

Moscova privește cu foarte mare atenție la întreg ansamblul al NATO care defensiv e cu totul altul decât era acum un an și jumătate”, a mai spus Diaconescu.

Remus Pricopie explică lipsa de comunicare a Guvernului privind ajutorul pentru Ucraina. ”Singura situație în care cenzura este acceptată este situația de război”

”Sunt totuși unele situații în care nu faci exces de comunicare: atunci când ești în război. Atunci când vorbim despre cenzură în toate cărțile de comunicare publică, singura situație în care cenzura este acceptată este situația de război, pentru că atunci când comunici cu prea multe date tehnice către cetățenii tăi, de fapt îi transmiți și adversarului multe date pe care altfel s-ar chinui să le obțină.

Noi am făcut pentru Ucraina mult mai mult decât se știe public”, a mai menționat rectorul SNSPA.

Diaconescu: Fără sprijinul occidental, escaladarea nu se știe niciodată unde se va opri

”Pentru că (Patriot, n.red) este unul dintre cele mai performante sisteme defensive, pentru că, în acest moment, folosind loviturile de la distanță, Rusia a anihilat, fie prin ocupare, fie prin distrugere, jumătate din infrastructura energetică a Ucrainei.

Pentru că este o ofensivă în desfășurare și se pare că aceste sisteme Patriot le pun în nord, spre Harkov. Fără sprijinul occidental - iar noi suntem incluși în acest pachet - escaladarea nu se știe niciodată unde se va opri”, a punctat Cristian Diaconescu.

La rândul său, Remus Pricopie a evidențiat că România ar fi putut fi vecină cu Rusia dacă forțele ucrainene nu ar fi oprit armata rusă.

Dacă Ucraina nu ar fi avut capacitatea de a opri armata Rusiei, astăzi noi eram vecini cu Rusia, o vecinătate conflictuală, pentru că nu era o vecinătate conform dreptului internațional. Poate unora li se pare că exagerez, dar ucrainenii mor și pentru noi.

Faptul că acei soldați, tineri, bătrâni luptă acolo și mor zi de zi ne protejează pe noi să nu fim în război și să nu fie copii noștri sau noi să nu fim în tranșee. Dacă nu înțelegem lucrul acesta, înseamnă că nu știm pe ce lume trăim. Unii nu înțeleg.

Dacă ne uităm la unii politicieni și care sunt pur și simplu purtătorii de cuvânt ai Kremlinului la București, unii nu înțeleg. Unii înțeleg și înțeleg inclusiv că ar putea să aibă costuri politice. Premierul Ciolacu a spus că speră să nu avem temă electorală acest subiect. Pentru că este un subiect de viață și de moarte. Probabil că, la prezidențiale, unul sau doi candidați din această categorie vor încerca să exploateze subiectul. Din fericire, nu au avut prea mare succes. Sunt oameni care i-au votat, știm rezultatele alegerilor europene, dar cred că în marea majoritate a cazurilor, analiza este foarte serioasă”, a concluzionat Pricopie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE