Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia ar putea ajuta Iranul prin interpuși în conflictul împotriva Israelului. Analist: „Există posibilitatea să facă anumite transferuri”

Rusia ar putea sprijini Iranul din punct de vedere militar în conflictul împotriva Israelului și ”să facă anumite transferuri” prin grupările apropiate Guvernului de la Teheran, a declarat Iulian Chifu, președintele Centrului de Prevenire a Conflictelor și Early Warning. În direct la Euronews România, fostul consilier prezidențial a explicat că Iranul nu ar putea folosi o bombă atomică împotriva Israelului deoarece „ar mai avea nevoie de vreun an, cel puțin ca să ajungă la o armă nucleară”.

Invitat în emisiunea „Vocile care contează” de la Euronews România, Iulian Chifu a vorbit și despre scenariul în care Iranul ar putea deține arma nucleară.

„Serviciile de informații ale Israelului au anunțat faptul că Iranul ar mai avea nevoie de vreun an, cel puțin ca să ajungă la o armă nucleară. Arma nucleară trebuie testată, ulterior miniaturizată și pusă pe rachetă”, a declarat Iulian Chifu.

Analistul a adus în discuție situația Coreei de Nord care „are arma nucleară și face teste nucleare”.

„Are racheta balistică, face teste cu rachete. Nu a reușit încă să pună arma nucleară la bordul unei rachete. E un salt suficient de important.

Nu știm cum arată însă (....) schimbul între Rusia și Coreea de Nord. A primit acele milioane de tone de obuze de la Coreea de Nord. Ce a dat la schimb? Ce categorii a dat la schimb? A dat în zona rachetelor, a dat într-o zonă nucleară?

Dacă a făcut un transfer de capabilități sau informații de natură nucleară, da (intră la prolifere nucleară, n.red). De aceea, nu cred că s-a întâmplat acest lucru, nici Federația Rusă nu are niciun interes și nu uitați că până una alta, Coreea de Nord este vecină cu Rusia și China. Nu e vecină cu Occidentul și Statele Unite, chiar dacă are rachete care pot atinge coasta de vest a Statelor Unite”, a punctat președintele Centrului de Prevenire a Conflictelor și Early Warning

În schimb, Iulian Chifu a atras atenția că Rusia ar putea sprijini militar Iranul prin anumite grupări apropiate Guvernului de la Teheran, precum Hezbollah, miliţiile şiite irakiene, miliţiile yemenite şiite Houthi și unele grupări palestiniene.

Există posibilitatea ca Rusia să facă anumite transferuri către acești proxy, în ciuda faptului că avem o mare comunitate de evrei ruși în Israel”, a mai spus Chifu.

Cum s-a poziționat Rusia față de tensiunile din Orientul MIjlociu

Chiar și Kremlinul consideră că situația din Orientul Mijlociu este ”alarmantă” și face apel la toate părțile să acționeze cu reținere, după cum a transmis purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov.

„Această situație evoluează în cel mai alarmant scenariu, facem apel la toate părțile să acționeze cu reținere în fața a ceea ce se întâmplă și, desigur, condamnăm orice acțiuni care duc la moartea civililor”, a spus Peskov.

Iulian Chifu: China e interesată ca situația să fie stabilă

În schimb, analistul de politică externă a evidențiat că, în contextul escaladării conflictului în Orientul Mijlociu, China și-ar dori o situație stabilă deoarece „comerțul merge atunci când e un echilibru”

„China nu a jucat îndeobște roluri, însă odată ce avem un actor ca Yemen care trage asupra anumitor nave, unele dintre ele indiferent sub ce pavilion navighează, ducând inclusiv mărfuri chineze. Principala rută scurtă dintre China trece prin canalul Bab al-Mandeb, Marea Roșie. Dacă trebuie să ocolească, costurile sunt de altă natură.

China e interesată ca situația să fie stabilă, calmă pentru că comerțul merge. China este în primul rând o putere economică și comercială. Comerțul merge atunci când e o stabilitate și un echilibru.

În momentul în care avem o turbulență în Orientul Mijlociu și sare barilul de petrol, toată aceste costuri se duc în costurile de producție chineze și afectează exporturile (...)

Cea mai nemulțumită a fost China care își cântărește formulele de implicare, tocmai pentru faptul că avea deja o situație economică complicată. Dacă crește și barilul de petrol, lucrurile sunt foarte instabile pentru economia sa”, a mai spus Chifu.

De ce Iranul nu deține încă arma nucleară

„Iranul nu are capacitate nucleară. Iranul are un program nuclear. Nu a ajuns nici măcar la situația de a avea suficient de mult material îmbogățit la procentul necesar pentru a face o armă atomică. De acolo până la a pune o rachetă purtătoare arma nucleară e drum lung. Ea nu are încă teste pe arma nucleară.

Rușii nu își vor permite vreodată să facă acest lucru (să îi ajute pe iranieni, n.red) pentru că asta înseamnă proliferarea nucleară calificată. Cei care au făcut până acum proliferare nucleară au fost rețele. AQ Khan, celebra rețea care a transpus și a mutat capabilități nucleare și spre Libia la un moment dat, și Irak-ul la un moment dat, după care a alimentat mai mult comunicarea decât conținutul.

Coreea de Nord, unde au fost interceptate de nenumărate ori. Coreea de Nord a primit arma nucleară prin această rețea a lui AQ Khan care a fost șeful programului nuclear din Pakistan. Nu există formula ca un stat să-și asume transferul de asemenea factură pentru că el presupune încălcarea tratatului de neproliferare nucleară și toate costurile aferente unei asemenea acțiuni.

Însă, dacă cumva vom ajunge la situația unui Iran nuclear, deschiderea cutiei Pandorei se va fi făcut.

Nu uitați că Arabia Saudită a fost prima care a anunțat că în momentul în care Iranul ar dobândi arma nucleară se simte în pericol. Vecinul său a crescut. E dilema securității. A crescut capacitatea de lovire și atunci își dorește și ea să echilibreze, deci să achiziționeze arma nucleară.

Cei care vor deține această armă nu sunt cele mai democratice, cele mai echilibrate”, a concluzionat Chifu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE