Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Israelul a distrus jumătate din arsenalul Hezbollah, susțin oficialii americani și israelieni

Recentele lovituri aeriene ale Israelului în Liban au distrus aproximativ jumătate din rachetele și proiectilele pe care Hezbollah le-a acumulat de-a lungul a peste trei decenii, potrivit unor înalți oficiali israelieni și americani, citați de publicația The New York Times.

Arsenalul Hezbollah

Dar chiar și în aceste condiții, arsenalul grupării rămâne formidabil, cu zeci de mii de proiectile în întreaga țară. Barajele mari ar putea copleși sistemul de apărare „Iron Dome” al Israelului, au declarat oficialii. Ca măsură de precauție, Hezbollah și-a răsfirat armele prin tot teritoriul Libanului.

Liderii israelieni au decis, în jurul datei de 17 septembrie, să distrugă cât mai mult din arsenalul Hezbollah, astfel încât cei aproximativ 60.000 de israelieni care au fugit din nordul Israelului din cauza tirurilor persistente să se poată întoarce, au declarat doi oficiali israelieni. Forțele aeriene israeliene au început atacurile devastatoare o săptămână mai târziu.

Hezbollah, cu ajutorul Iranului, a avut nevoie de trei decenii pentru a-și constitui cea mai mare parte a arsenalului, estimat la 120.000 și 200.000 de proiectile. După atacurile inițiale, Hassan Nasrallah, liderul Hezbollah, a cerut Iranului și Siriei să reaprovizioneze arsenalul, au declarat oficialii israelieni și un oficial american. Acest lucru a contribuit la decizia Israelului de a încerca să îl ucidă pe Nasrallah.

Marți, armata israeliană a declarat că l-a ucis pe comandantul Hezbollah însărcinat cu transferurile de arme din Iran către Liban, Muhammad Jaafar Qasir, într-o lovitură aeriană în Beirut.

Oficialii americani spun că atacurile Hezbollah asupra nordului Israelului, care au început la o zi după ce Hamas a efectuat atacul devastator din 7 octombrie în sudul Israelului, au fost un răspuns la războiul Israelului din Gaza. Aceștia au afirmat că Hezbollah s-ar fi putut opri dacă prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu și Yahya Sinwar, liderul Hamas, ar fi fost de acord cu o încetare a focului.

Însă Statele Unite, Qatarul și Egiptul nu au reușit să ajungă la un acord de încetare a focului în Gaza după mai multe runde de diplomație.

Luni, Israelul a început operațiunile terestre în Liban. Oficialii au declarat că trupele israeliene intenționează să distrugă depozitele de rachete și vehiculele folosite pentru lansarea rachetelor deținute de Hezbollah.

Cei doi oficiali israelieni au declarat că Israelul intenționează să continue să vizeze arsenalul Hezbollah și să ucidă comandanții grupării. Oficialii de la Casa Albă au declarat că speră ca incursiunea terestră să fie limitată, iar președintele Biden a făcut apel la încetarea focului din partea ambelor părți. Sute de civili libanezi au fost uciși în loviturile israeliene, iar aproximativ un milion au fost strămutați.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE