Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Când sunt programate audierile noilor comisari-desemnaţi în Parlamentul European

Roberta Metsola, președintele Parlamentului European, a anunțat miercuri că audierile noilor comisari-desemnaţi vor avea loc în perioada 4 - 12 noiembrie în comisiile de specialitate ale Legislativului european.

„Cu un mandat dat de cetăţenii europeni, eurodeputaţii vor întreba, evalua, examina minuţios şi vota. Aceasta este democraţia europeană”, a precizat Roberta Metsola pe contul ei de pe platforma X.

Șefa Parlamentului European a făcut acest anunț după o reuniune a Conferinţei Preşedinţilor de miercuri. În baza calendarului, noua Comisie Europeană va fi instalată, cel mai probabil, la începutul lui decembrie, notează agenția France Presse, citată de Agerpres.

Programul detaliat al audierilor ar urma să fie stabilit la următoarea şedinţă a Conferinţei Preşedinţilor, se arată într-un comunicat al Parlamentului European.

Ursula von der Leyen a anunţat pe 17 septembrie membrii conveniţi cu statele membre ai noii Comisii Europene. Reprezentanta României, Roxana Mînzatu, a fost desemnată vicepreşedinte executiv pentru Competenţe şi Educaţie, Locuri de Muncă şi drepturi sociale.

Ursula von der Leyen şi-ar fi dorit ca noul colegiu de comisari să-şi intre în atribuţii la începutul lui noiembrie, dar aşteptările ei au fost prea optimiste, notează AFP.

Cum sunt verificați comisarii-desemnaţi în Parlamentul European

Înainte de audieri, Comisia pentru afaceri juridice analizează declaraţiile de interese ale comisarilor desemnaţi pentru a identifica eventualele conflicte de interese.

În funcţie de portofoliu, comisarul-desemnat poate fi evaluat de o comisie sau de mai multe. Audierile de trei-patru ore vor fi urmate de întâlniri în care preşedintele comisiei abilitate va discuta cu coordonatorii grupurilor politice dacă respectivul comisar-desemnat este calificat pentru portofoliul primit, arată sursa citată.

După încheierea audierilor, Conferinţa Preşedinţilor de Comisii va evalua rezultatele audierilor şi va transmite concluziile Conferinţei Preşedinţilor. La rândul său, acest for va efectua evaluarea finală şi va stabili dacă să încheie sau nu audierile.

După încheierea acestui proces, preşedinta Comisiei, Ursula von der Leyen îşi va prezenta echipa de comisari şi programul în plenul Parlamentului European. Comisia Europeană trebuie aprobată cu o majoritate de voturi de PE şi ulterior numită oficial de Consiliul European, cu majoritate calificată.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE