Israelul nu a fost singur în lupta pentru a respinge atacul lansat de Iran deoarece aliații săi coordonați de Statele Unite „și-au făcut datoria și au doborât un număr relevant dintre rachetele trimise de iranieni”, a declarat colonelul Ion Petrescu, analist militar, la Euronews România. La rândul său, generalul Virgil Bălăceanu a evidențiat că loviturile Iranului au provocat „efecte minore”, în condițiile în care sistemul de apărare antiaeriană israelian a funcționat „la nivelul cel mai înalt”
În emisiunea „Euronews Acum” de la Euronews România, generalul în rezervă Virgil Bălăceanu a explicat că atacul pe care Iranul l-a lansat marți seara asupra Israelului a fost mai amplu, prin comparație cu cel din luna aprilie.
„A fost mai amplu. Ultimele date ne vorbesc despre 180 de rachete. Atacul din aprilie a însemnat 320 de lovituri, 170 drone, dar în același timp 150 de rachete, 120 balistice și 30 de croazieră. (...)
E adevărat că multe dintre ele nu au fost lovite în afara spațiului aerian al Israelului, așa cum s-a întâmplat în aprilie, dar nu am avut niciun fel de efecte. Unele efecte minore - un deces dacă a fost în Cisiordania, doi răniți în Tel Aviv, datorită căderii resturilor în urma distrugerii rachetelor balistice iraniene de către apărarea antiaeriană a israelienilor.
Dacă lucrurile ar fi însemnat o decizie de suprasaturare a apărării antiaeriene antirachetă a Israelului, ar fi însemnat sute până într-o mie de lovituri pornite din Iran”, a afirmat generalul Bălăceanu, la Euronews România.
Analistul militar a evidențiat că reacția Armatei israeliene a fost una proporțională, iar sistemele sale de apărare antiaeriană au funcționat „la nivelul cel mai înalt”.
Răspunsul Israelului înseamnă un răspuns proporțional. (...) Și lovitura din aprilie și lovitura de aseară au permis apărării antiaeriene să acționeze și mai mult decât atât au fost niște lovituri care într-un fel sau altul au fost anunțate. Au permis intrarea în misiune de luptă, serviciu de luptă permanentă a sistemului de apărare antirachetă al israelienilor, el fiind ca stare de operativitate la nivelul cel mai înalt”, a precizat generalul în rezervă.
Colonelul Ion Petrescu: „Aliații Israelului conduși de SUA și-au făcut datoria”
La rândul său, colonelul Ion Petrescu a subliniat că Israelul a beneficiat de sprijinul Statelor Unite și al mai multor aliați pentru a respinge ofensiva iraniană.
„A contat decisiv sprijinul SUA care au utilizat CENCOM, comandamentul central american și s-au coordonat replicile britanicilor cu cele franceze. A contribuit Iordania într-o manieră importantă la doborârea rachetelor iraniene, ca și în aprilie.
Israelul nu a fost singur. Aliații Israelului conduși de SUA și-au făcut datoria și au doborât un număr relevant dintre rachetele trimise de iranieni. Asta nu o recunoaște nici ayatollahul, a recunoscut-o, în schimb, prim-ministrul israelian Netanyahu care a mulțumit SUA pentru ajutorul acordat”, a mai spus colonelul Ion Petrescu, la Euronews România.
Analist: „Replica a fost multinațională și a fost în sprijinul defensivei israeliene”
Mai mult, analistul militar a amintit despre sistemele avansate de apărare aflate în dotarea Armatei Israelului.
„Există un sistem pe trepte de apărare antiaeriană. Sistemul Iron Dome care vizează rachetele până la 70 de kilometri, apoi Praștia lui David și celelalte sisteme Arrow-3 și Arrow-2.
Ceea ce ne interesează este că nu au fost singuri israelienii. Din nou, a funcționat capacitatea americanilor de a coagula aliați eficienți împotriva rachetelor iraniene. A existat o voință colectivă.
Să nu uităm că la ora actuală secretarul britanic al Apărării să află în Cipru, unde a făcut o declarație mulțumind avioanelor din forțele aeriene britanice care au participat la doborârea unora dintre rachetele iraniene.
Pe teritoriul Libanului există instructori militari francezi și nu este exclus ca din largul Mării Mediterana să fi acționat avioane de pe portavioanele franceze. În ceea ce privește Iordania, Iordania are pe teritoriul ei nu numai bazele forțelor aeriene libaneze, dar și o bază a forțelor aeriene americane care este inclusă într-o bază aeriană iordaniană.
Replica a fost multinațională și a fost în sprijinul defensivei israeliene”, a punctat analistul militar.
Armata Iranului o surclasează pe cea a Israelului la un singur capitol
„Dacă la nivel comparativ, forțele navale iraniene sunt numeric cu un număr superior față de cele pe care le au forțele navale israeliene. La capitolul forțelor aeriene, Israelul surclasează aviația militară iraniană.
Dacă răspunsul pe care-l va decide Guvernul israelian va fi unul care va avea preponderență în utilizarea forțelor aeriene israeliene, Iranul va fi pur și simplu spectator la o asemenea situație.
Trebuie să facem o diferență între declarațiile amenințătoare ale Ayatollahului Khamenei care ia propriile dorințe drept posibilă realitate viitoare și forța Armatei iraniene care este diminuată.
La un singur capitol, iranienii sunt mai buni, adică au un număr superior de soldați, doar numeric. Din punct de vedere al tehnologiei de luptă, al armamentului pe care-l au în dotare israelienii, aceștia sunt în măsură, dacă Guvernul israelian va decide, să provoace în Iran importante pagube materiale și populația iraniană să înțeleagă că a fost acțiune greșită a Guvernului iranian să lovească Israelul.
Există o nouă reuniune a apropiaților lui Netanyahu care urmează să decidă ceea ce se va întâmpla în viitor, mai precis: data, locația și participanții la operațiunea probabil aeriană de lovire a Iranului”, a mai precizat Ion Petrescu.
Analist de politică externă: Iranul era obligat să aibă o ripostă
La rândul ei, Oana Zamfir, analist de politică externă, a evidențiat că reuniunea Consiliului de Securitate al ONU „contează mult mai puțin decât ar conta niște măsuri de presiune concrete pe care să le facă partenerii din Statele Unite și în UE„.
„În momentul de față, chiar dacă vedem o inflamare de toate părțile, părerea mea este că odată cu atacul iranian există oportunitatea să intrăm pe panta descendentă de dezescaladare a conflictului.
Iranul era obligat să aibă o ripostă pentru că nu putea efectiv să rămână în situația în care să primească lovitură după lovitură, inclusiv cele date Hezbollah care este partenerul său principal și să nu aibă niciun fel de ripostă. Atunci ar fi părut extrem de slab și nu poate să-și permită asta având în vedere că este cumva susținătorul întregii părții șiite din populația Orientului Mijlociu.
Sunt sceptică în privința faptului că va veni din partea Israelului o replică imediată și ea va fi de natură militară pe scară largă. Există și opțiunea în care Israelul continuă, așa cum am mai făcut-o și în lunile trecute, loviturile chirurgicale, scoaterea din circuit a anumitor operativi iranieni semnificativi”, a concluzionat Oana Zamfir.