Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Următorii pași ai Israelului împotriva Iranului. Analist: „Avem o mini-escaladare în regiune / Vor putea intra în conflict și alte state”

Armata israeliană a început o serie de „incursiuni terestre limitate, localizate şi selective” împotriva ţintelor Hezbollah din sudul Libanului, deşi amploarea lor reală şi nivelul unor potenţiale confruntări directe sunt încă necunoscute. Între timp, Hezbollah a anunţat că a respins, miercuri, intrarea unei „forţe de infanterie” israeliene care încerca să pătrundă în oraşul de frontieră Oddaisseh şi că ar fi „provocat pierderi” inamicului. Sergiu Mișcoiu, profesor de științe politice, a detaliat subiectul la Euronews România.

Analist: Israelul va lovi ținte și comandamente militare și facilitățile nucleare ale Iranului

Motivul pentru care Israelul și Iranul nu se implică „cu totul în acest război” e teama de consecințe în ceea ce privește securitatea națională, susține profesorul Sergiu Mișcoiu.

Sergiu Mișcoiu, profesor de științe politice: „În niciun fel, în momentul de față (n.r. n-ar putea exista un dialog). Desigur, singurul motiv care îi face pe beligeranți să nu se implice cu totul în acest război care nu își spune numele, dar care în mod evident a devenit în momentul de față un război, este teama de consecințe în ceea ce privește securitatea națională în sensul cel mai profund al cuvântului. Sigur, Israelul este încurajat în momentul de față să dezescaladeze, însă, așa cum știm, regimul de la Tel Aviv este un regim din ce în ce mai dur în ceea ce privește comportamentul în relație cu adversarii și rivalii săi, deveniți acum în mod fățiș inamici, deci nu ne putem aștepta la altceva în zilele următoare decât la o retaliere din partea Israelului, care s-ar putea să fie mult mai bine structurată, pregătită, organizată, și cu rezultate mult mai eficiente. Aici, ne putem gândi că Israelul va lovi în Iran - probabil - fie ținte militare, din zona aceasta a capacității de lovire cu rachete balistice a Israelului, cu siguranță acesta ar fi primul obiectiv pe care armata israeliană l-ar avea, fie ne putem închipui, de asemenea, că Israelul ar putea să încerce să lovească facilitățile nucleare ale Iranului. În același timp, este posibil ca Israelul să încerce să lovească comandamentele militare, acolo unde se iau deciziile, zonele care - așa cum s-a întâmplat, am văzut în cazul Hezbollahului sau Hamasului - pot să paralizeze decizia militară. La asemenea lovituri ne putem aștepta și, desigur, la încercare Iranului de a se apăra”, a precizat acesta, în direct la Euronews.

„Va fi o discuție largă: cât de bine se va apăra Iranul, cât de eficient va fi sistemul de apărare, cât de rău va fi lovit și incapacitat, iar acest lucru nu îl vom putea ști decât după ce vom avea o replică - care va veni cu siguranță din partea Israelului - și vom vedea cât va putea replica la rândul său Iranul față de ceea ce îi va servi Israelul”.

Deşi susţine că a accesat deja obiective şi tuneluri ale Hezbollah, Israelul nu a confirmat intrarea armatei sale pe teritoriul libanez.

Ofensiva terestră vine după zece zile de bombardamente aeriene intense împotriva regiunilor din sudul şi estul Libanului şi a suburbiilor sudice ale capitalei Beirut, principalele bastioane ale Hezbollah în Liban.

Actorii implicați în conflictul din Orientul Mijlociu: „Avem o mini-escaladare în regiune / Vor putea să intre în conflict alte state”

Sergiu Mișcoiu, profesor de științe politice: „În momentul de față, sunt deja implicați: avem rebelii din Yemen, avem palestinienii din Gaza, avem Hezbollahul, libanezii din Hezbollah și alte grupuri care fac parte din Hezbollah, avem milițiile șiite din Irak și din Siria, avem SUA, care sprijină tactic Israelul și ajută Israelul ca acesta să nu fie lovit de rachetele iraniene, avem Iordania care, la rândul său, nu dorește să fie simplu spectator la traversarea spațiului său aerian de rachete din două părți și, probabil, va încerca să lovească în continuare rachetele care îi traversează spațiul aerian, ceea ce o interpune în acest conflict”.

„Deja suntem într-o zonă în care nu avem doar doi beligeranți care își rezolvă problemele printr-un conflict armat, ci avem o mini-escaladare la nivelul regiunii. Aceasta poate lua proporții și mai mari în măsura în care - spre exemplu - vor fi lovite prin deflectarea unor rachete balistice, prin erori de calcul, prin diverse metode prin care beligeranții vor încerca să împingă în conflict alte state. Vor putea să intre în acest conflict în mod direct alte state. Ne putem aștepta, de exemplu, ca SUA să trimită în zonă din nou mai multe ambarcațiuni disuasive, nave mari de luptă care pot lansa rachete și contra rachete, deci, lucrurile sunt într-o dinamic în mod evident și avem șanse ca acest conflict să devină unul regional în adevăratul sens al cuvântului”, a conchis profesorul de la Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca, la Euronews.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE