Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Expert militar explică atacul masiv cu rachete asupra Israelului: ”Sistemul de apărare a fost suprasaturat”

Atacul Iranului asupra Israelului a fost explicat de comandorul în rezervă Sandu Valentin Mateiu, care a explicat pentru Euronews România strategia și dificultățile întâmpinate de sistemele de apărare antiaeriană israeliene.

Mateiu a subliniat că atacul a vizat atât obiective militare, cât și civile, și a fost conceput pentru a suprasatura apărarea israeliană. Deși sistemele Arrow II și Arrow III au interceptat unele rachete, mai multe au ajuns la țintă, ceea ce ridică întrebări cu privire la eficiența apărării antirachetă.

”Iranienii au lansat 200 de rachete balistice, atacul a constat doar în acest lucru. Cred că a vizat mai mulote obiective și militare și civile, a fost gândit să satureze apărarea antiaeriană a Israelului. Acest tip de rachetă vine cu o viteză de kilometri pe secundă, sistemele care sunt create pentru a intercepta aceste rachete sunt Arrow II și Arrow III. Acestea fac interceptarea în spațiul extraatmosferic.

Cred că într-o măsură sistemul a fost suprasaturat pentru că am văzut impact de mai multe ori. Impactul poate fi din două cauze: ori interceptarea nu a avut loc, ori din start racheta a fost lăsată și nu a fost vizată să fie interceptată. De ce? Pentru că la acest tip de apărare există și selecția. Dacă acea rachetă lovește undeva în câmp, n-are rost să risipești un interceptor. Cam acesta este procesul.

Au participat la interceptare și două-trei distrugătoare americane din Mediterana, cu același sistem ca la Deveselu, cred că acest impact a fost un eșec”, a declarat Sandu Valentin Mateiu, comandor în rezervă, pentru Euronews România.

Iranul a lansat marţi un atac cu sute de rachete balistice asupra Israelului în ripostă la campania Israelului împotriva grupării şiite pro-iraniene Hezbollah în Liban, notează Reuters.

Sirenele au sunat pe teritoriului Israelului şi s-au auzit explozii la Ierusalim şi în valea Râului Iordan, după ce israelienii s-au îndreptat spre adăposturi. Reporterii de la televiziunea de stat israeliană au stat la pământ în timpul transmisiunilor în direct.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE