Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE Iranul a lansat 180 de rachete balistice către Israel. Israelul spune că Iranul ”va plăti” pentru lansarea atacului major

Update: Armata israeliană a anunțat că Iranul a lansat un atac cu 180 sute de rachete. Aproape toate au fost interceptate de sistemul Iron Dome. Nu există victime, conform IDF. Cu câteva ore înainte de atac, oficialii americani avertizau asupra iminenței unei astfel de acțiuni.

02/10/2024 , 07:15

Șeful militar al Iranului avertizează asupra unor lovituri mai ample dacă Israelul răspunde

Șeful militar al Iranului a declarat că atacul cu rachete lansat marți a fost limitat la obiective militare, dar a avertizat asupra unor lovituri mai ample dacă Israelul răspunde, potrivit CNN.

Generalul-maior Mohammad Bagheri a declarat că Iranul a vizat infrastructura militară, inclusiv agenția de informații Mossad, baza aeriană Nevatim, baza aeriană Hatzor, instalații radar și grupări de tancuri israeliene, deși avea opțiunea de a lansa un atac mult mai amplu.

„Am avut capacitatea de a ataca infrastructura economică a regimului, dar am vizat doar bazele militare”, a declarat el miercuri.

El a adăugat un avertisment pentru Israel și susținătorii săi.

„Dacă regimul sionist nu este controlat și ia măsuri împotriva Iranului, vom viza întreaga sa infrastructură”, a spus el.

Bagheri a declarat că loviturile împotriva Israelului au fost în represalii pentru asasinarea lui Ismail Haniyeh, Hassan Nasrallah și Abbas Nilforoushan.

02/10/2024 , 07:15

Israelul cântărește răspunsul la atacul iranian

Israelul a promis că va răspunde celui mai mare atac lansat vreodată de Iran asupra țării, alimentând temerile legate de o nouă escaladare a conflictului din Orientul Mijlociu.

Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au declarat că estimează că Iranul a tras 180 de „proiectile” asupra țării. Acesta a declarat că a interceptat multe dintre rachete, deși unele au aterizat pe sol în Israel și în Cisiordania ocupată.

Cel puțin o persoană a fost ucisă și mai multe au fost rănite în timpul atacului, potrivit armatei israeliene. Amploarea pagubelor rămâne neclară

01/10/2024 , 22:26

Iordania anunţă că a interceptat rachete şi drone

Securitatea generală a Iordaniei a anunţat marţi că forţele aeriene şi apărarea aeriană ale regatului au interceptat rachete şi drone după un atac iranian asupra Israelului, relatează AFP.

„Forţele aeriene şi sistemele de apărare antiaeriană au intervenit după intrarea unui număr de rachete şi drone în spaţiul aerian al Iordaniei”, ţara vecină Israelului, potrivit unui comunicat.

La rândul său, armata israeliană a anunţat că Iranul a lansat aproximativ 180 de rachete către teritoriul israelian în timpul atacului de marţi seara.

„Sistemele (armatei) au identificat aproximativ 180 de rachete lansate către teritoriul israelian din Iran”, a declarat armata israeliană într-un comunicat. Un oficial de securitate israelian a confirmat numărul de rachete, notează AFP

01/10/2024 , 22:17

Distrugătoarele americane au protejat Israelul de pe mare

Distrugătoarele Marinei Americane au interceptat rachete iraniene în estul Meditaranei, conform unui oficial din Apărare. US Navy are, în acest moment, trei astfel de nave în zonă: USS Arleigh Burke, USS Cole, și USS Bulkeley.

01/10/2024 , 22:12

Iranul anunță valul al doilea, Hamas trimite "felicitări"

Ebrahim Azizi, președintele Comitetului pentru Securitate și Politică Externă al Parlamentului Iranian a vorbit, la televiziunea publică, despre un al doilea val de atacuri.

Citat de BBC, Azizi a precizat că Iranul ar fi țintit "unități militare, dar atacurile ar fi putut cauza și victime în rândul populației civile, din cauza erorilor de aproximare (n.r. a traiectoriei proiectilelor)". Dar și că "o nouă greșeală" a Israelului va duce la un nou atac, "și mai distructiv".

Liderul iranian a mai spus că și-au făcut temele și că nu cred că Israelul poate riposta în această noapte.

Între timp, gruparea Hamas a trimis "felicitări" Iranului pentru operațiunea de marți seară.

01/10/2024 , 21:40

IDF: Iranul a trimis 180 de rachete balistice spre Israel

Haaretz și BBC citează IDF, care susțin că Iranul ar fi trimis 180 de rachete balistice spre Israel. Un oficial israelian a declarat că cele mai multe dintre acestea ar fi fost interceptate de Forțele Aeriene Israeliene, în colaborare cu Comandamentul Central al US Air Forces.

Câteva rachete au lovit, totuși, mai multe puncte, la sol. În prezent, autoritățile evaluează daunele.

01/10/2024 , 21:21

Israelul pregătește o ripostă fermă la atacul cu rachete al Iranului

Israelul intenționează să riposteze ca răspuns la atacul cu rachete lansat de Iran, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare Israelului, contraamiralul Daniel Hagari.

„Acest atac va avea consecințe. Avem planuri și vom opera la locul și la ora pe care o decidem," a afirmat Hagari într-un comunicat oficial.

Purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare Israelului, contraamiralul Daniel Hagari, a declarat marți că Israelul nu a identificat nicio amenințare aeriană suplimentară din partea Iranului în acest stadiu. Această informație vine după atacul recent cu rachete lansat de Iran.

„Puteți părăsi spațiile protejate și ar trebui să continuați să urmați instrucțiunile Comandamentului Frontului Home," a spus Hagari în cadrul unei declarații televizate.

El a subliniat importanța responsabilității și vigilenței, cerând cetățenilor israelieni să rămână atenți la orice posibile schimbări în situația de securitate.

01/10/2024 , 21:19

IDF: Sunt puțini răniți după atacul cu rachete

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene spune că sunt foarte puțini răniți după atacul cu rachete iraniene și că cetățenii pot ieși din buncăre.

În momentul asaltului, cel puțin 10 milioane de oameni ar fi intrat la adăpost, conform IDF.

01/10/2024 , 21:03

Atacul, în ajunul Anului Nou Evreiesc

Atacul iranienilor a avut loc chiar în ajunul noului an evreiesc, cunoscut și sub numele Rosh Hashana. Acesta are loc în 2024, după apusul soarelui  din 2 octombrie și durează până la apusul soarelui 4 octombrie 2024

Iudaismul are propriul său calendar pe care, spre deosebire de calendarul gregorian solar îl folosesc majoritatea țărilor, calendarul ebraic este un calendar lunisolar. Asta înseamnă că lunile se bazează în jurul fazelor lunii, dar se adaugă și o lună în plus la fiecare doi sau trei ani pentru a o menține în conformitate cu calendarul solar.

01/10/2024 , 20:20

Iran: Atacul, răspuns pentru uciderea liderilor Hezbollah

Iranul a declarat că atacul de marți asupra Israelului este răspunsul Hezbollah la uciderea liderului Hassan Nasrallah și a altora, potrivit agenției de știri semi-oficiale iraniene Tasnim, care citează Corpul Gărzii Revoluției Islamice (IRGC), scrie CNN.

„Ca răspuns la martiriul martirului Haniyeh, Seyed Hassan Nasrallah și martirului Nilfroshan, am vizat inima teritoriilor ocupate. Dacă regimul sionist reacționează la operațiunile Iranului, se va confrunta cu atacuri zdrobitoare”, a mai spus IRGC, potrivit lui Tasnim.

IRGC a mai avertizat că, în cazul în care Israelul va răspunde, „îl vom lovi de o mie de ori mai puternic”. Între timp, postul de radio Galei Tzahal, operat de Forțele de apărare israeliene, a transmis într-o postare pe X că aproape 200 de rachete au fost trase din Iran, notează Baha.

01/10/2024 , 20:09

Joe Biden și Kamala Harris, întâlnire cu echipa de securitate națională înainte de atacul iranian

Casa Albă a anunțat că Joe Biden s-a întâlnit cu vicepreședintele Kamala Harris și cu echipa de securitate națională înainte de atacul iranian.

01/10/2024 , 20:09

Armata israeliană: Sistemul de apărare antiaeriană al țării, pe deplin operațional

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene Contraamiramul Daniel Hagari a declarat că sistemul de apărare antiaeriană al țării este pe deplin operațional, detectând și interceptând amenințările. „Cu toate acestea, apărarea nu este ermetică”, a spus el

Este primul atac direct al Teheranului asupra statului evreu din aprilie. Într-o declarație pentru postul de televiziune CBS, SUA au transmis anterior că un atac militar direct din partea Iranului împotriva Israelului va avea consecințe grave pentru Teheran.

Și au adăugat că Statele Unite sprijină pregătirile defensive pentru a apăra Israelul în fața acestui atac. Armata israeliană transmite că este în alertă maximă. Iar premierul Benjamin Netanyahu i-a îndemnat pe israelieni să țină cont de instrucțiunile de siguranță ale militarilor.

„Am discutat despre modul în care Statele Unite sunt pregătite să ajute Israelul să se apere împotriva acestor atacuri și să protejeze personalul american din regiune”, a spus Biden la X despre o întâlnire avută cu vicepreședintele Kamala Harris și echipa de securitate națională a Casei Albe la începutul zilei.

Armata israelului spune că atacul cu rachete al Iranului asupra țării continuă.

„Vă rugăm să rămâneți într-un spațiu protejat până la noi ordine. Exploziile pe care le auziți provin fie de la interceptări, fie de la proiectile căzute”, continuă declarația Forțelor de Apărare ale Israelului (IDF).

Se menționează că armata „identifică și interceptează în prezent lansările”.

Știrea inițială: O explozie a avut loc în Tel Aviv marți seara. Forțele de apărare israeliene au avertizat că un proiectil a trecut dinspre Liban și a aterizat într-o zonă deschisă din centrul Israelului, potrivit Washington Post.

Incident armat în Jaffa

Totodată, a fost raportat un schimb de focuri cu mai multe victime în Jaffa, în sudul Tel Aviv, potrivit The Times of Israel.

Incidentul a avut loc lângă o stație de tramvai. Poliția spune că împușcăturile din Jaffa ar putea fi un atac terorist.

01/10/2024 , 20:45

Patru morți, în urma atacului din Jaffa

Patru persoane au fost ucise și șapte rănite în atacul din cartierul Jaffa din Tel Aviv , a declarat poliția israeliană.

Autoritățile au spus că cei doi teroriști au fost „neutralizați” și situația era „sub control”.

Familiile victimelor au fost anunțate.

01/10/2024 , 19:39

Primele imagini cu teroriștii din Jaffa

Cel puțin doi teroriști, dintre care unul înarmat cu o pușcă de asalt, au comis atacul armat în Jaffa, conform imaginilor surprinse de camerele de supraveghere.

Imaginile arată cum teroriștii ies din tramvai. Unul dintre ei este văzut deschizând focul asupra unui bărbat.

Serviciul de ambulanță Magen David Adom spune că tratează mai multe persoane care au fost în atacul armat din Jaffa, inclusiv unele care sunt inconștiente.

Rapoartele inițiale din presa ebraică indică faptul că au existat cel puțin doi bărbați înarmați în atac și că există cel puțin 10 răniți, dintre care doi în stare critică.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE