Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce secrete ascund cramele vechi din Serbia. Sârbii dintr-o comună de la granița cu România transformă pivnițele în pensiuni

Cramele care aduceau cândva prosperitate într-o regiune din Serbia, aproape de granița cu România, au început să fie restaurate și transformate în pensiuni. Oamenii încearcă să revitalizeze producția de vin și să stimuleze în același timp turismul. Vechile pivnițe ascund tot felul de povești și secrete. 

Negotin este o regiune din Serbia renumită cândva pentru vinurile sale. Situată aproape de granița cu România și Bulgaria, comuna a cunoscut o perioadă înfloritoare în secolul al 19 lea datorită viticulturii. Astăzi doar câteva sate au reușit să-și conserve pivnițele. Statul a declarat regiunea zonă protejată și oferă subvenții pentru restaurarea cramelor, considerate parte a patrimoniului cultural. 

Miroslav Floricevic, proprietarul unei crame: „Doar un mic procent din aceste crame, în jur de 20 sau 30 din 270 sunt active și implicate în producția de vin. Restul sunt monumente culturale. Vom încerca să le revitalizăm pe toate, să le reconstruim pe cele care se prăbușesc, să reparăm toate acoperișurile și să le redăm scopurile similare pe care le aveau în secolul al XIX-lea.” 

Cramele de vin transformate în pensiuni

Unii proprietari au decis să transforme cramele în pensiuni, în speranța de a stimula turismul. În același timp, ei continuă tradiția viticulturii. 

Zeljko Peric, vinificator: „Reprezint a șasea generație de vinificatori din familie. Am moștenit afacerea de la bunicul meu. De la o vârstă fragedă, am învățat despre vin și podgorii de la bunicul meu, pe care îl ajutam mereu. Sunt în această industrie de o viață.” 

Pivnițele ascund tot felul de secrete. Mai multe sticle de vin vechi au fost descoperite în structura unei cramei construită în 1908. Ascunzătoarea se află într-unul dintre zidurile pivniței și este mascată de o icoană a unui sfânt venerat de Biserica Ortodoxă din Serbia.

Zeljko Peric, vinificator: „Acesta este Sfântul Trifon și el ascunde un secret. De aici am dezgropat sticlele de vin făcut înainte de 1908 sau 1909, atunci când a fost construită crama. Încă mai săpăm, în speranța că vom mai găsi câteva vechi sticle ascunse în ziduri de străbunicul meu.” 

Un alt secret al regiunii ține de modul în care oamenii își îngroapă rudele. Tradiția spune că trupurile trebuie spălate cu vin înainte de a fi înmormântate. Mulți localnici continuă acest obicei. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE