Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Incendii de vegetație, căldură extremă și precipitații reduse: Insulele grecești afectate de criza apei

La doar câteva săptămâni după ce Grecia a fost lovită de cel mai timpuriu val de căldură din istorie, unele regiuni ale țării se confruntă cu o nouă criză: penurie severă de apă.

Starea de urgență a fost declarată în Sifnos din Ciclade, Leros din Insulele Dodecanez, Sami din Kefalonia și în unele părți din Creta.

Locuitorii insulelor cer intervenții urgente, deoarece rezervele de apă se epuizează.

Care este cauza penuriei de apă din Grecia?


Precipitațiile reduse sau inexistente din ultimele luni, combinate cu temperaturile caniculare de până la 40 de grade Celsius, au dus la apariția acestei probleme, care a fost exacerbată de infrastructura deficitară și de lipsa de întreținere a unităților de desalinizare de pe insule.

Incendiile de vegetație au contribuit și mai mult la această problemă în unele regiuni, distrugând o parte din rețeaua de alimentare cu apă a unei insulei. Insula Serifos se confruntă acum cu cele mai scăzute rezerve de apă din ultimii 20 de ani.

Agricultorii au fost afectați în mod deosebit, deoarece barajele nu reușesc să le satisfacă nevoile. Unii sunt forțați să se bazeze pe puțuri contaminate cu apă de mare din cauza nivelului scăzut al apei, potrivit Reuters.

Cum combate Grecia penuria de apă?


Având în vedere că se așteaptă ca aceste condiții de secetă să persiste în lunile următoare, Feloni a făcut apel la controlul consumului de apă și la o monitorizare mai strictă din partea guvernului.

Unele insule au luat deja problema în propriile mâini, Karpathos și Serifos impunând restricții privind umplerea piscinelor. În Viannos, în Creta, au fost impuse limite stricte privind utilizarea apei pentru irigații.

Micuța insulă Lipsi din Dodecanez a fost cu un pas înainte, interzicând construcția de piscine în vara fierbinte a anului 2023 pentru a încuraja o abordare mai durabilă a turismului.

Insula nordică Thassos, între timp, investește într-o instalație de desalinizare pentru a face apa de mare potabilă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE