România și Bulgaria sunt la un pas de a fi primite în Schengen. Însă chiar dacă nu sunt rezolvate încă toate problemele, e o chestiune de scurt timp până când cele două țări vor intra în spațiul european de liberă circulație, adică pe 31 martie 2024, atunci când cele două state vor intra în Schengen doar în ceea ce privește accesul pe calea aerului și a apei.
Ce trebuie să știe cetățenii carevin în România și Bulgaria după intrarea în Schengen
Astfel, Euronews.com a făcut o analiză asupra aspectelor care se vor schimba odată cu accederea în Schengen, acest spațiu care permite libera circulație a 400 de milioane de persoane din statele membre.
Cele două țări sunt membre ale Uniunii Europene (UE) din 2007, dar întrucât nu făceau parte din zona fără granițe, călătorii erau încă obligați să prezinte pașapoarte la intrare. Așadar, din martie 2024, controalele la frontieră pentru cele două țări vor fi simplificate.
"Iată ce trebuie să știe călătorii care merg în România și Bulgaria. Ai nevoie de pașaport pentru a intra în România și Bulgaria?"
Cele două ministere de interne, ale României și Bulgariei, au anunțat în decembrie că unele controale la frontieră vor fi ridicate.
Călătorii care sosesc din alte țări, pe calea aerului sau pe mare, din zona Schengen, nu vor mai trebui să prezinte pașapoartele la sosire. Cu toate acestea, Euronews.com notează că, "dacă veniți cu mașina sau ajungeți cu trenul sau autocarul în România și Bulgaria, va trebui totuși să aveți un act de identitate, deoarece regulile care reglementează frontierele terestre nu au fost încă stabilite. Acest lucru se datorează unui drept de veto exercitat de Austria."
"Va trebui luată o nouă decizie pentru a stabili o dată pentru ridicarea controalelor la frontierele terestre", precizează Consiliul European, pe site-ul său.
- Consiliul Uniunii Europene a votat în unanimitate ca, din martie 2024, România și Bulgaria să adere la Schengen doar cu frontierele aeriene și maritime.
- Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a precizat că România și Bulgaria "merită să adere la spațiul de liberă circulație, pentru că ambele țări au muncit din greu pentru acest lucru."
În ce țări europene poți intra fără pașaport?
Cea mai recentă țară care a aderat la spațiul Schengen a fost Croația, în 2022. În fiecare an, în această zonă au loc 1,25 miliarde de călătorii și 3,5 milioane de oameni trec zilnic granițele țărilor membre.
Fără a pune la socoteală România și Bulgaria, zona Schengen cuprinde 27 de state. 23 aparțin UE și patru sunt state asociate cu Asociația Europeană a Liberului Schimb: Norvegia, Islanda, Elveția și Liechtenstein.
Spațiul Schengen a fost creat în 1995, în urma semnării Acordului Schengen, cu 10 ani mai devreme, între cinci state membre ale Comunității Economice Europene: Germania, Belgia, Franța, Luxemburg și Țările de Jos. Au urmat mai multe acorduri până la extinderea din 2007, integrând alte nouă țări în zona de liberă circulație.
"Călătorii fără cetățenie UE sunt sfătuiți să țină minte că sejururile în Bulgaria și România sunt luate în considerare pentru timpul petrecut în zona Schengen, care nu poate depăși 90 de zile într-un interval de 180 de zile."
Frontierele externe ale spațiului Schengen sunt protejate prin existența unor organisme, precum Frontex (Agenției Europene pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă) sau SIS (Sistemul de informații Schengen).
Extinderea spațiului ”Schengen Aerian” este posibilă cel mai devreme în luna martie, pentru că atunci se face trecerea de la ora de iarnă la cea de vară și se pot opera noile fluxuri pe aeroporturi, fără să fie afectat orarul zborurilor. Aeroportul Otopeni are infrastructura pregătită pentru aderarea la spațiul Schengen încă din anul 2011.
- În 2023, peste 22 de milioane de pasageri au tranzitat spațiul aerian românesc, cu 20% mai mulți față de 2022.