România la Jocurile Olimpice 2024. Team Romania a cucerit până acum nouă medalii la JO 2024 de la Paris: trei de aur, patru de argint și două de bronz.
Ana Maria Bărbosu câștigă la TAS medalia de bronz
Verdict TAS: Ana Maria Bărbosu primește medalia de bronz la JO 2024. Contestația Sabrinei Voinea este respinsă, dar urcă pe locul patru, deoarece și gimnastei Jordan Chiles i-a fost reinstituită nota inițială. TAS a considerat că gimnasa americană a depus contestația după timpul regulamentar.
Kriszta Incze și Cătălina Axente, eliminate de la JO 2024
România a rămas fără reprezentante în competiția de lupte libere. Pe rând, Kriszta Incze și Cătălina Axente au fost învinse și au părăsit competiția de la Paris. Accidentată grav la finalul luptei, Cătălina Axente a părăsit sala de concurs pe targă.
Cătălin Chirilă, locul 9 în proba de canoe simplu, pe 1.000 de metri
În finala B, Cătălin Chirilă a terminat pe primul loc, cu timpul de 3:47:48. Astfel, el a încheiat pe locul 9 proba de canoe simplu, pe 1.000 de metri, cu toate că era mare favorit la medalia de aur.
Kriszta Tunde Incze, eliminată în optimile categoriei 62 kg, la lupte libere
Românca a pierdut cu 0-4 în fața lui Sakura Motoki, după 38 de secunde. Luptătoarea japoneză este actuala vicecampioană mondială și campioana en titre a Asiei.
Kriszta Tunde Incze mai are șanse de a intra în recalificări și poate avea chiar oportunitatea de a lupta pentru bronz, dar numai dacă nipona Sakura Motoki se califică în finală.
Atletism: Alina Rotaru-Kottman, locul 6 la săritura în lungime
Atleta Alina Rotaru-Kottman a ocupat locul 7 la săritura în lungime, cu o reușită de 6,67 metri. Titlul olimpic a fost câștigat de Tara Davis-Woodhall, care a reușit să sară 7.10 metri. Argintul a fost câștigat de Malaika Mihambo (Germania), cu o săritură de 6,98 metri.
Ultima treaptă a podiumului a fost ocupată de Jasmine Moore (SUA), care a reușit să sară 6,96 metri.
Andrea Miklos a ratat calificarea în finala de la 400 m
Atleta Andrea Miklos a evoluat în cea de-a treia semifinală a probei de 400 m. A alergat pe ultimul culoar, dar a reușit să recupereze și să se bată pentru poziția a treia. A terminat a cincea, cu un timp de 50.78, sub recordul personal realizat în serii, 50.54.
Haltere: Mihaela Cambei, medalie de argint la categoria 49 kg
Mihaela Cambei (21 de ani) a obținut medalia de argint la proba de haltere, categoria 49 de kilograme, la Jocurile Olimpice de la Paris.
Cambei s-a clasat pe prima poziție la proba de smuls, cu trei încercări reușite: 89 kg la prima încercare, 91 la a doua şi 93 la a treia. La stilul aruncat, ea a reușit 106 km la prima încercare, 110 la a doua și 112 la a treia. Astfel, ea a bifat un total de 205 kg.
Chinezoaica Zhihui Hou, care era campioana olimpică în exercițiu, a ridicat 117 la ultima încercare și a depășit-o pe Cambei cu un kilogram, la total.
Alin Firfirică, locul 11 la aruncarea discului
Alin a început bine finala. După prima serie de încercări, cu 64,45 m, a urmat 63,00 m și 62,84 m. La aruncarea discului, aurul olimpic i-a revenit jamaicanului Roje Stona, cu o aruncare de 70,00 m, nou record olimpic. Argintul l-a luat lituanianul Mikolas Alenka, deținător al recordului mondial, a aruncat 69,97 m, peste vechiul record olimpic, de 69,89 m, care-i aparținea.
Andreea Ana, învinsă de Lucia Yepez Guzman, în sferturi, la lupte libere
După ce a trecut de moldoveanca Marian Drăguțan, Andrea Ana a avut o adversară redutabilă în sferturile categoriei 53 kg, la lupte libere. În fața sa a fost liderul mondial Lucia Yepez, din Ecuardor, care s-a impus cu 7-0.
Alina Rotaru s-a calificat în finală la săritura în lungime
Prima sa săritură a fost de 6,45 metri, a mai a fost de 6,46, iar a treia a fost de 6,63 metri. Astfel, Alina Rotaru a fost a cincea în seria ei și a noua la general, din cele 12 sportive calificate. De menționat că baremul a fost de 6,75. Alina Rotaru este medaliată cu bronz la Mondialele din 2023. Cea mai bună săritură în calificări i-a aprținut americancei Tara Davis-Woodhall, cu 6,90 metri.
Alin Firfirică s-a calificat în finală la aruncarea discului
Din a treia încercare, atletul român, în vârstă de 28 de ani, a avut o aruncare de 63,66 de metri și s-a clasat al cincilea în grupa B a calificărilor, iar per total, a prins locul 11, din 12 participanți. Cea mai bună aruncare a avut-o lituanianul Mikolas Alekna, care deține și recordul mondial, cu 67,47 metri.
Finala de la aruncarea dsicului va avea loc pe 7 august, de la ora 21:25.
Gimnastică: Ana Maria Bărbosu ratează bronzul la sol
Ana Maria Bărbosu a terminat pe locul patru în finala la sol, cu 13.700. Românca a avut medalia de bronz în mână, însă Jordan Chiles din SUA a făcut contestație, care a fost aprobată, astfel că americanca a urcat pe ultima treaptă a podiumului, cu 13.766.
Sabrina Maneca Voinea s-a clasat pe locul al cincilea, cu același număr de puncte ca Ana Maria Bărbosu, însă departajarea s-a făcut la execuție. Sabrina Voinea a depus și ea contestație pentru nota la dificultate, însă aceasta a fost respinsă.
Aurul la sol a fost câștigat de Rebeca Andrade (Brazilia), în timp ce Simone Biles (SUA) a cucerit medalia de argint. Două ieșiri de pe covor ale americancei au costat-o la final cea mai strălucitoare medalie.
Tot astăzi, la bârnă, Sabrina Maneca Voinea a încheiat finala pe ultima poziție, cu punctajul 11.733. Românca a căzut de două ori. De altfel, patru dintre cele opt finaliste, printre care și Simone Biles, au ratat la acest aparat. Cealaltă favorită la o medalie cât mai strălucitoare, brazilianca Rebeca Andrade, a avut o evoluție liniară, lipsită de spectaculozitate.
Noua campioană olimpică la bârnă este Alice D'Amato (Italia). Medalia de argint i-a revenit chinezoaicei Zhou Yaqin, în vreme ce bronzul merge tot în Italia, la Manila Esposito.
Echipa feminină de tenis de masă a României, eliminată de India în optimi
România a fost eliminată în optimile probei pe echipe la tenis de masă, după 2-3 cu India, locul 11 în lume. În arena Expo Porte de Versailles, echipa tricolorelor, aflată pe poziția a patra în lume, a egalat la 2, prin Bernadette Socz și speranțele noastre erau intacte pentru meciul decisiv. Numai că Adina Diaconu a pierdut dramatic în fața lui Manika Batra. Echipa României este formată din Bernadette Socz, Eliza Samara și Adina Diaconu.
Bianca Ghelber, calificată în finală la aruncarea ciocanului
Bianca Ghelber s-a calificat în finală la aruncarea ciocanului, cu al 11-lea rezultat din seriile de calificări, acolo unde primele 12 atlete se califică. Prima încecrare a Biancăi a fost cea mai bună, 71,42 metri. Camryn Rogers, din Canada, a avut cel mai bun rezultat, 74.69 metri.
Cea mai bună performanță a Biancăi în acest sezon este de 74,06, iar la Jocurile Olimpice, cea mai bună aruncare a fost la Tokyo, în 2021, când a reușit 74.18 metri.
Elena Andreea Taloș, locul 10 la triplusalt
Atleta română, în vâstă de 29 de ani, a avut o singură săritură reușită, care a măsurat 14,03 metri. Elena este prima atletă română calificată într-o finală la Jocurile Olimpice de la Paris. Thea Lafond, din Republica Dominicană, a luat titlul olimpic, cu 15,02 metri, urmată de Shanieka Ricketts, din Jamaica, cu 14,87 metri.
Mădălina Amăistroaie, eliminată în optimile probei de tir cu arcul
Mădălina Amăistroaie a pierdut cu 2-6 în fața sud-coreencei Suhyeon Nam, considerată una dintre cele mai bune din luma. Mădălina a terminat pe locul 9. Până să ajungă în optimi, sportiva în vârstă de 21 de ani a trecut două tururi și le-a învins cu 7-1 pe israelianca Mikaella Moshe şi cu 7-3 pe italianca Chiara Rebagliati.
Canotorul Mihai Chiruţă, locul 7 în proba de simplu vâsle
Chiruță a câștigat Finala B la foto finish cu danezul Sverri Nielsen. La 1.500 de metri, Mihai se afla la 7-8 metri în spatele danezului, dar a atacat pe final. Interesant este că ambii canotori au fost înregistraţi cu acelaşi timp, 6:44:83, însă românul a fost plasat pe primul loc, oficial. Mihai Chiruță, în vâstăd e 25 de ani, se află la prima sa participare la Jocurile Olimpice. România nu are nicio medalie olimpică la această probă.
Echipajul masculin de canotaj 8+1, locul 5 în proba de 8+1
La masculin, echipajul Marii Britanii a fost pur și simplu prea rapid și a luat aurul. România a încheiat pe poziția a cincea. Echipajul Tricolor de 8+1 cu cârmaci, plecat de pe primul culoar, a fost format din Mihăiţă Ţigănescu, Laurenţiu Danciu, Bogdan Băitoc, Constantin Adam, Marius Cozmiuc, Mugurel Semciuc, Florin Arteni, Florin Lehaci şi Adrian Munteanu (cârmaci).
Medalia de argint au luat-o olandezii, iar bronzul le-a aparținut americanilor, urmați de germani.
Echipajul feminin de canotaj 8+1, medalie de aur
România a cucerit medalia de aur la canotaj, în proba feminină de 8+1. La baza nautică de la Vaires-sur-Marne, barca tricoloră, care a plecat de pe culoarul 3, a oprit cronometrul cu timpul de 5:54:39. Pe finalul întrecerii, româncele au avut cel mai ridicat stroc, cu 45 de bătăi.
Ultimul aur olimpic al României a fost la Jocurile Olimpice de la Atena 2004.
Andreea Taloș, în finală la triplusalt
Atletism: Andreea Taloș s-a calificat în finala probei de triplusalt, în timp ce Diana Ion a terminat pe 13, poziție aflată cu un loc sub cele calificante. Cea mai bună încercare a Andreei Taloș a măsurat 14,23 metri, iar cea a Dianei Ion, 14,03 metri.
Alte două medalii de argint la canotaj
Team Romania a cucerit alte două medalii de argint, la canotaj. Mai întâi, Ioana Vrânceanu și Roxana Anghel au cucerit medalia de argint la dublu rame feminin, la Jocurile Olimpice 2024.
În total, România are patru medalii la canotaj la JO 2024 (1 aur și 3 argint).
Sâmbătă, Team Romania concurează în alte două finale olimpice, cu echipejele de 8+1 feminin și 8+1 masculin.
Gimnastele Ana Maria Bărbosu și Amalia Ghigoarță, locurile 17 și 22 în finala de la individual compus
Simone Biles a câștigat din nou medalia de aur, după execuția de la sol, cu un total de 59.131. Românca Amalia Ghigoarță a încheiat pe locul 22, adică antepenultimul, cu 50.732 puncte, în timp ce Ana Maria Bărbosu a terminat pe 17, cu 52.465 de puncte. Medalia de argint i-a revenit braziliencei Rebeca Andrade, cu un total de 57.932 de puncte. Bronzul l-a câștigat americanca Sunisa Lee, cu 56.465 de puncte.
Aur și argint la canotaj, la dublu vâsle masculin și feminin
România a concurat joi, 1 august, în patru finale la canotaj și a cucerit două medalii, una de aur și una de argint.
Marian Enache și Andrei Cornea au cucerit medalia de aur la proba de dublu vâsle masculin. Pe locul al doilea s-a clasat Olanda. Medalia de bronz a revenit echipajului Irlandei.
Canotorii români au câștigat cursa la o secundă distanță de echipajul olandez.
Ancuța Bodnar și Simona Radiș au cucerit medalia de argint la canotaj, proba de dublu vâsle, la Jocurile Olimpice 2024. Titlul olimpic a fost cucerit de Noua Zeelandă.
Cele două canotoare au terminat cursa în 6:50.69, în timp ce neo-zeelandezele au terminat cursa în 6:50.45. Medalia de bronz a fost cuccerită de echipajul Marii Britanii.
Echipajul de patru rame feminin, locul patru. Amalia Bereş, Maria Rusu, Maria Lehaci şi Adriana Adam s-au luptat până pe ultimii metri cu neo-zeelandezele pentru ultima treaptă a podiumului.
Echipajul masculin de patru rame al României (Ciprian Tudosă, Andrei Mândrilă, Setgiu Bejan și Ștefan Berariu) a terminat pe locul cinci finala olimpică. Medalia de aur au cucerit-o Statele Unite ale Americii, argintul a revenit Noii Zeelande, în timp ce bronzul merge la Marea Britanie.
David Popovici, medalie de bronz la 100 de metri liber
David Popovici a luat medalie de bronz în proba regină, cea de 100 de metri liber, la Jocurile Olimpice 2024. Dinamovistul a încheiat proba cu timpul de 47:49.
Medalia de aur i-a aparținut chinezului Pan Zhanle, care a bătut recordul mondial, pe care tot el îl stabilise. Zhanle a scos un timp pur și simplu uluitor, 46:40, cu aproape o jumătate de secundă mai bun decât recordul existent.
Clasamentul a fost unul incredibil. Pe locul second a încheiat australianul Kyle Chalmers, cu o sutime mai bun ca David, 47:48. Tot o sutime a fost și între David Popovici și ocupantul locului 4, maghiarul Nandor Nemeth (47:50), iar în continuare, locul 5 a fost tot la o sutime și a fost ocupat de eroul local, francezul Maxime Grousset.
Tenis de masă: Bernadette Szocs, eliminată în optimi la simplu
Bernadette Szocs a fost eliminată în optimile JO 2024, de Sofia Polcanova, o sportivă născută la Chișinău, dar care reprezintă Polonia. Românca, favorită numărul cinci, a cedat partida în patru seturi, 36 de minute.
Polcanova a câştigat aurul la Europenele din 2022, atât la simplu, cât şi la dublu feminin, iar la mixt a luat bronz. La ultimele două ediţii ale concursului Europe Top-16 a jucat finala.
Pe lângă acest loc 9 la simplu, Bernadette Szocs mai are în palmares la JO 2024 un loc 5 la dublu mixt, alături de Ovidiu Ionescu.
La tenis de masă, România va continua în întrecerea pe echipe, la feminin. Pe 5 august, vom întâlni în optimi India.
Canotaj: Echipaje calificate în opt finale olimpice, dar putem ajunge la 10
România va evolua în opt finale în probele de canotaj de la Jocurile Olimpice 2024. Ancuța Bodnar și Simona Radiș (dublu vâsle) și echipajul feminin de 8+1 au cele mai mari șanse să obțină aurul olimpic.
Ancuţa Bodnar şi Simona Radiş s-au calificat în finala de la dublu vâsle după ce și-au câștigat semifinala. Canotoarele s-au calificat cu emoții, fiind pe locul patru după 1.500 de metri, însă au avut un finiș formidabil.
Andrei Cornea și Marian Enache s-au calificat în finala probei de dublu vâsle după ce s-au clasat pe locul al treilea în prima semifinală.
Amalia Bereş, Maria Rusu, Maria Lehaci şi Adriana Adam s-au calificat în finală la patru rame, după ce au terminat pe locul al doilea în a doua serie.
Ștefan Berariu, Sergiu Bejan, Andrei Mândrilă și Ciprian Tudosă s-a calificat dramatic în finala probei de patru rame, după ce s-a clasat pe locul al doilea în recalificări.
Florin Lehaci şi Florin Arteni vor evolua în finala probei de dublu rame după ce și-au câștigat semifinala.
Ioana Vrînceanu și Roxana Anghel au obținut calificarea în finală la dublu rame după ce au terminat pe locul al doilea semifinala.
Echipajul de 8+1 feminin s-a calificat în finală după ce a dominat cursa de la un capă la altul.
Ionela Cozmiuc și Gianina van Groningen s-au calificat în finala de dublu vâsle după ce și-au câștigat semifinala.
România mai are două șanse să prindă finala cu Mihai Chiruță, la simplu (semifinala este joi) și cu barca de 8+1 masculin, unde echipajul va evolua în recalificări tot joi.
David Popovici s-a calificat în finala probei de 100 de metri liber
David Popovici s-a calificat în finala probei de 100 metri liber, cu al cincilea timp la general: 47.66. Cu timpi mai buni decât cel al înotătorului român s-au calificat Zhanle Pan (China - 47,21), Kyle Chalmers (Marea Britanie - 47,58), Nandor Nemeth (Ungaria - 47,61) și Maxime Grousset (Franța - 47,63).
În finala de 100 metri liber de la JO 2024, David Popovici va înota pe culoarul al doilea, spre deosebire de finala la 200 de metri, când grație faptului că s-a calificat cu cel mai bun timp, sportivul român a înotat pe culoarul al patrulea, considerat culoarul favoriților.
România, locul 7 în finala pe echipe, la gimnastică feminină
Gimnastele Sabrina Maneca-Voinea, Ana Maria Bărbosu, Lilia Cosman, Amalia Ghigoarţă şi Andreea Preda au luptat pentru medalii, în finala pe echipe, la Jocurile Olimpice de la Paris 2024.
Pe Arena Bercy, gimnastele noastre, care sunt debutante la Jocurile Olimpice, au avut în față adevărați giganți ai acestei discipline, precum americanca Simone Biles, care a concurat aproape ireproșabil. SUA au obținut a patra medalie olimpică de aur.
Box: Lăcrămioara Perijoc a ratat calificarea
Lăcrămioara Perijoc (categoria 54 kg), care era a șasea favorită, a ratat calificarea în sferturile de finală, după ce a fost învinsă de mongola Enkhjargal Munguntsetseg, scor 4-1.
Polo
România a fost învinsă de SUA, scorul 8-14 (3-3, 0-3, 1-4, 4-4), în grupa A. În primul meci, Tricolorii pierduseră cu 7-14 în fața Greciei, vicecampioana olimpică.
Tenis de masă: Bernadette Szocs s-a calificat în turul trei al probei de simplu feminin
Bernadette Szocs s-a calificat, marți, în turul trei al probei de simplu feminin, tenis de masă, după victoria 4-1 cu ucraineanca Margaryta Pesotska. Bernadette a pierdut primul set, dar le-a câștigat pe următoarele patru.
David Popovici s-a calificat în semifinale la 100 metri liber, la Jocurile Olimpice de la Paris. Sportivul român a ocupat primul loc în seria sa.
Simona Radiș/Ancuța Bodnar au ajuns în finala probei de dublu vâsle feminin, de pe primul loc.
Florin Enache/Andrei Cornea în finala probei de dublu vâsle masculin.
Mihai Chiruță, în semifinalele probei de simplu vâsle.
Aur pentru David Popovici la proba de 200 de metri liber
UPDATE: Luni seară, David Popovici a câștigat medalia de aur în proba de 200 de metri liber de la Jocurile Olimpice de la Paris 2024. Pentru înotul masculin românesc, este primul aur olimpic și a doua medalie la Jocurile Olimpice, tot la masculin, după bronzul obținut de Răzvan Florea la Atena, în 2004.
David Popovici s-a calificat în finala probei de 200 de metri liber, cu cel mai bun timp. Înotătorul român va concura pentru medalia de aur luni seară, în jurul orei 22:40.
Și echipa feminină de gimnastică s-a calificat în finala olimpică, la limită, de pe ultimul loc. De asemenea, Sabrina Maneca Voinea s-a calificat în finalele de la bârnă şi sol, iar Ana Bărbosu a prins finala de la sol.
Finala feminină pe echipe va avea loc pe 30 iulie (19:15), pe 1 august este programată finala la individual compus (19:15), iar pe 5 august se vor desfăşura finalele la bârnă (13:38) şi sol (15:23).
David Popovici, calificat în semifinale la 200 de metri liber. Bernadette Szocs câștigă primul meci la tenis de masă
David Popovici și-a câștigat seria și s-a calificat în semifinalele probei de 200 metri liber cu cel mai bun timp, 1:45.65.
Bernadette Szocs a câștigat fără emoții primul meci din turneul de simplu feminin la tenis de masă, 4-1 cu Jingyi Zhou din Singapore.
Jaqueline Cristian a învins-o pe Caroline Garcia, la debutul la Jocurile Olimpice
Jaqueline Cristian ( WTA 61) s-a calificat, sâmbătă, în turul secund, după ce a câștigat meciul de debut la Jocurile Olimpice de la Paris. Jucătoarea româncă de tenis a învins-o în trei seturi pe franțuzoaica Caroline Garcia (WTA 25) , 5-7, 6-3, 6-4.
În faza următoare, se va duela cu câștigătoarea partidei dintre Naomi Osaka și Angelique Kerber, potrivit Eurosport.
Atleta Florentina Iușco, suspendată pentru dopaj
Atleta Florentina Iușco, care face parte din lotul olimpic al României, a fost suspendată pentru dopaj, chiar înainte de startul Jocurilor Olimpice 2024.
Ea concurează în probele de triplusalt și săritura în lungime și este pregătită de profesorul Nicolae Alexe. Era singura sportivă din lotul de atletism al României care urma să participe la două pobe la Jorurile Olimpice de la Paris.
Sportiva în vârstă de 28 de ani, din Hunedoara, a fost testată pozitiv la furosemid după un control antidoping făcut în aprilie 2023, în afara competițiilor. Furosemidul este un diuretic aflat pe lista interzisă a WADA.
Inițial, ea era sancționată pe plan național de ANAD (Agenția Națională Antidoping), însă doar cu o mustrare, pentru că dopajul ar fi rezultat în urma unei neglijențe care nu i-ar aparține. WADA a făcut apel la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) la această decizie, iar această ultimă instituție a decis că Florentina Iușco nu a reușit să-și demonstreze statutul de "sportiv nevinovat" sau "neglijent semnificativ".
Astfel, TAS a dictat o suspendare de doi ani, cu începere de la data de 1 februarie 2024.
David Popovici (înot), Sabrina Voinea (gimnastică artistică), Cătălin Chirilă (kaiac-canoe), Simona Radiș, Ancuța Bodnar (canotaj) și echipajul feminin de 8+1 de canotaj sunt cotați cu mari șanse la medalii.
La ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice 2024, soții Ionela și Marius Cozmiuc (canotaj) vor fi portdrapelul României. Legitimați la clubul Dinamo, cei doi sportivi au împreună 7 ediții de Jocurile Olimpice (3 ediții Ionela Cozmiuc, 4 ediții Marius Cozmiuc).
Sports Illustrated: România, creditată cu 12 medalii la JO 2024
Președintele COSR, Mihai Covaliu, a apreciat că delegația României se va întoarce de la Paris cu șase medalii. Specialiștii de la Sports Illustrated apreciază că România va obține 12 medalii la JO 2024, din care trei de aur.
Creditați cu șanse la aur sunt David Popovici (200 metri liber), Ancuța Bodnar și Simona Radiș (canotaj dublu vâsle feminin) și echipajul feminin de canotaj 8+1.
Cu șanse la medalii de argint sunt Sabrina Voinea (sol), Marius Cozmiuc și Sergiu Bejan (canotaj), David Popovici (100 metri liber), și Ioana Vrînceanu și Roxana Anghel (canotaj).
Șanse la medalia de bronz au Cătălin Chirilă (canoe simplu 1.000 de metri), Gianina van Groningen și Ionela Cozmiuc (canotaj), Cătălina Axente (lupte), Loredana Toma (haltere) și echipajul feminin de 4 rame.
Dacă predicția se adeverește, ar fi cel mai bun rezultat al României la Jocurile Olimpice din ultimii 16 ani.
Lista sportivilor români calificați la JO 2024
ÎNOT (3 sportivi)
- David Popovici (100 și 200 metri liber)
- Vlad Stancu (1.500 metri liber)
- Rebecca Diaconescu (200 metri liber)
BOX (1 sportiv)
- Lăcrămioara Perijoc (box - 54 kg)
ATLETISM (13 sportivi)
- Delvine Relin Meringor (maraton)
- Joan Chelimo Melly (maraton)
- Alina Rotaru Kottmann (săritura în lungime)
- Andrea Mikloş (proba 400 m)
- Stella Rutto (3000m obstacole)
- Alin Firfirică (aruncarea discului)
- Alexandru Novac (aruncarea suliței)
- Rareș Toader (aruncarea greutății)
- Andreea Taloș (triplusalt)
- Diana Ion (triplusalt)
- Florentina Iușco (triplusalt)
- Bianca Ghelber (aruncarea ciocanului)
- Daniela Stanciu (săritura în înălțime)
CANOTAJ (44 locuri cotă)
- Magda Rusu, Roxana Anghel, Adriana Adam, Iulia Buhuș, Mădălina Bereș, Maria Tivodariu, Ioana Vrînceanu, Amalia Bereș, Victoria Petreanu (canotaj - 8+1)
- Mihăiță Țigănescu, Alexandru Danicu, Mugurel Semciuc, Bogdan Baitoc, Marius Cozmiuc, Sergiu Bejan, Ștefan Berariu, Florin Lehaci și Adrian Munteanu (canotaj - 8+1)
- Simona Radiș și Ancuța Bodnar (canotaj - dublu vâsle)
- Florin Enache, Ioan Prundeanu, Andrei Cornea și Mihai Chiruță (canotaj - patru vâsle)
- Mihăiță Țigănescu, Mugurel Semciuc, Ștefan Berariu și Florin Lehaci (canotaj - patru rame)
- Patricia Cireș, Cristina Drugă, Andrada Moroșanu și Ema Ciotău (canotaj - patru vâsle)
- Amalia Bereș, Maria Tivodariu, Magda Rusu și Mădălina Bereș (canotaj - patru rame)
- Ionela Cozmiuc și Mariana Dumitru (canotaj - dublu vâsle categorie ușoară)
- Ciprian Tudosă și Florin Arteni (canotaj - dublu vâsle)
- Marius Cozmiuc și Sergiu Bejan (canotaj - dublu rame)
- Ioana Vrânceanu și Roxana Anghel (canotaj - dublu rame)
- Mihai Chiruță (canotaj - simplu)
KAIAC-CANOE (3 sportivi)
- Ilie Sprincean și Oleg Nuță (kaiac-canoe dublu)
- Cătălin Chirilă (kaiac-canoe)
GIMNASTICĂ (5 locuri cotă la gimnastică artistică feminină, 1 sportiv la gimnastică masculin, 1 sportivă la gimnastică artistică)
- Annaliese Drăgan (gimnastică ritmică)
- Sabrina Voinea, Ana Barbosu, Andreea Preda, Lilia Cosman, Amalia Ghigoarță (gimnastică artistică)
- Andrei Muntean (gimnastică artistică)
POLO (13 locuri cotă)
- Echipa masculină de polo: Marius Ţic, Francesco Iudean, Matei Luţescu, Tudor Fulea, Andrei Neamţu, Andrei Prioteasa, Andrei Ţepeluş, Nicolae Oanţă, Silvian Colodrovschi, Vlad Georgescu, Sebastian Oltean, Levente Vancsik, Eduard Drăguşin.
TENIS DE MASĂ (3 locuri cotă - echipa feminină + o echipă dublu/mixt + 1 sportiv)
- Echipa feminină de tenis de masă
- Ovidiu Ionescu/Bernadette Szocs (dublu mixt)
- Eduard Ionescu (simplu)
LUPTE (5 sportivi)
- Andreea Ana (categoria 53 kg)
- Kriszta Incze (categoria 62 kg)
- Cătălina Axente (categoria 76 kg)
- Alin Alexuc (lupte greco-romane, categoria 130 kg, )
- Răzvan Arnaut (lupte greco-romane, categoria 60 kg)
SCRIMĂ (1 sportiv)
- Mălina Călugăreanu (floretă)
YACHTING (1 sportiv)
- Ebru Bolat
HALTERE (2 sportive)
- Mihaela Cambei (49 kg)
- Loredana Toma (71kg)
TRIATLON (1 sportiv)
- Felix Duchamp
CICLISM (1 sportiv)
- Ede Molnar (Mountain-Bike Cross Country)
JUDO (1 sportiv)
- Alex Creț (judo - 90 kg)
TIR CU ARCUL (1 sportiv)
- Mădălina Amăistroaie
TENIS (4 sportivi)
- Ana Bogdan (simplu)
- Jaqueline Cristian (simplu)
- Irina Begu (simplu)
- Monica Niculescu (dublu)
Cine transmite probele sportivilor români de la JO 2024
Jocurile Olimpice 2024 vor fi transmise și în România. Warner Bros. Discovery și Televiziunea Română dețin drepturile de televizare ale competiției în România. Sportivii români vor putea fi urmăriți pe televiziunile Eurosport, pe paltforma Max și la televiziunea publică, pe canalul de sport recent lansat, TVR Sport, dar și pe TVR 1, TVR 2 şi TVR Moldova.
Eurosport 1 și Eurosport 2 vor transmite cele mai importante momente de la Jocurile Olimpice și probele sportivilor români.
Potrivit unui comunicat transmis de Warner Bros. Discovery, ”Eurosport 1 va acoperi sportivii cu relevanță internațională, superstarurile mondiale de la probele cele mai cunoscute din sporturi consacrate precum atletism, gimnastică, înot, ciclism și sporturi pe echipe. Sportivii români vor putea fi urmăriți la Eurosport 2.”
Competiția integrală va putea fi urmărită exclusiv pe platforma Max, lansată în România pe 21 mai, în locul HBO Max.
Televiziunea Română transmite în direct Jocurile Olimpice din anul 1960, cu excepția ediției din 1988.
Palmaresul României în istoria Jocurilor Olimpice
308 medalii a obținut România în istoria participărilor la Jocurile Olimpice de Vară (90 de aur, 97 de argint și 121 de bronz). Cea mai bună perfomanță a fost ediția din 1984 de la Los Angeles, când delegația României a terminat oe locul al doilea, cu 53 de medalii (20 aur, 16 argint, 17 bronz).
- Paris 1994 - 1 medalie (1 bronz)
- Berlin 1936 - 1 medalie (1 argint)
- Helsinki 1952 - 4 medalii (1 aur, 1 argint, 2 bronz)
- Melborune/Stockholm 1956 - 13 medalii (5 aur, 3 argint, 5 bronz)
- Roma 1960 - 10 medalii (3 aur, 1 argint, 6 bronz)
- Tokyo 1964 - 12 medalii (2 aur, 4 argint, 6 bronz)
- Mexico City 1968 - 15 medalii (4 aur, 6 argint, 5 bronz)
- Munchen 1972 - 16 medalii (3 aur, 6 argint, 7 bronz)
- Montreal 1976 - 27 de medalii (4 aur, 9 argint, 14 bronz)
- Moscova 1980 - 25 de medalii (6 aur, 6 argint, 13 bronz)
- Los Angeles 1984 - 53 de medalii (20 aur, 16 argint, 17 bronz)
- Seul 1988 - 24 de medalii (7 aur, 11 argint, 6 bronz)
- Barcelona 1992 - 18 medalii (4 aur, 6 argint, 8 bronz)
- Atlanta 1996 - 20 de medalii (4 aur, 7 argint, 9 bronz)
- Sydney 2000 - 26 de medalii (11 aur, 6 argint, 9 bronz)
- Atena 2004 - 19 medalii (8 aur, 5 argint, 6 bronz)
- Beijing 2008 - 8 medalii (4 aur, 1 argint, 3 bronz)
- Londra 2012 - 7 medalii (2 aur, 4 argint, 1 bronz)
- Rio de Janeiro 2016 - 4 medalii (1 aur, 1 argint, 2 bronz)
- Tokyo 2020 - 4 medalii (1 aur, 3 argint)