Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce performanță! David Popovici, medalie de aur în proba de 200 de metri liber de la Jocurile Olimpice 2024

De ziua imnului național, pe 29 iulie, David Popovici a câștigat medalia de aur în proba de 200 de metri liber de la Jocurile Olimpice de la Paris 2024. Pentru înotul masculin românesc, este primul aur olimpic și a doua medalie la Jocurile Olimpice, tot la masculin, după bronzul obținut de Răzvan Florea la Atena, în 2004.

29/07/2024 , 22:50

Reacția lui David Popovici, după aurul olimpic la 200 de metri liber

David Popovici: "Habar n-am, nu mi-a păsat de medalie, nu acesta era obiectivul. Vii la Jocurile Olimpice pentru a concura împotriva celor mai buni din lume, e un privilegiu doar să fii aici. Așa că, tocmai pentru că nu am luptat pentru medalie, am reușit s-o câștig. A fost o luptă de câine, așa aș descrie-o.

Pe ultimii 50 de metri, îl vedeam pe american că era în față, știam că neamțul e undeva în stânga mea, văzusem că plecase tare. Chiar dacă nu te uiți la ei, îi simți acolo respirându-ți în ceafă, îi vezi cu coada ochiului. Știam că sunt acolo și nu mi-am permis, pentru nicio secundă, să o las moale. Nu trebuia nici prea tare să plec, nici prea încet, am făcut exact cursa pe care îmi doream să o fac și, chiar dacă nu ăsta era obiectivul principal, bineînțeles că mă bucur de medalie și mă bucur că am scris istorie pentru noi.

Mi-am dat seama când am atins plăcuța, pentru că ele au niște lumini pe ele. Dacă atingi primul, e o singură lumină, dacă atingi al doilea, sunt două lumini, iar al treilea, trei lumini. Și am văzut instant că sunt primul. Euforie! Absolut, dar și la mine (n.r.: au fost lacrimi de bucurie). Nu sunt eu cel mai deschis, dar am plâns și eu când am dat primul interviu, îmi cam dădeau lacrimile, inclusiv pe podium m-am abținut cu greu.

Când eram mic, mă uitam la Jocurile Olimpice, la Michael Phelps, mă uitam cum li se ridică steagul campionilor olimpici și am visat la acest moment. La 11 ani, tortul meu a fost cu Jocurile Olimpice Tokyo 2020, era visul meu, știam că îmi doresc să ajung la Jocuri.

Vreau să profit de ocazie și să le mulțumesc tuturor celor care au avut încredere în mine, prieteni, profesori, familie, apropiați, dar și celor care nu au crezut, pentru că fără ei nu puteam să ajung aici. Fiecare a jucat un rol important. Dacă eu am reușit, un băiat crescut în Pantelimon și Titan, oricine poate, prin determinare, perseverență, foarte multă muncă. Oamenii obișnuiți pot face lucruri extraordinare".

David Popovici, medalie de aur în proba de 200 de metri liber de la JO 2024

În fața a 18.000 de spectatori din arena La Defense, Popovici a pornit de pe culoarul 4, cel al favoritului. Înotătorul de 19 ani a oprit cronometrul după 1:44:72 și a avut o revenire fantastică după ultima întoarcere de bazin. În prima parte a cursei, germanul Maertens conducea. La prima întoarcere, Popovici a fost al doilea, iar la al doilea tur de bazin, a întors al treilea. După a treia tură de bazin, Popovici a întors al doilea, iar finalul a fost fulminant.

Popovici a fost urmat, la doar două sutimi, de Matt Richards, cu 1.44.74 și Luke Hobson, cu 1.44 79. Pe 4 s-a clasat Scott Duncan (1:44:87), iar pe 5 a fost Lukas Maertens (1:45:46), la egalitate cu lituanianul Danas Rapsys.

De menționat că, la această probă, nu au participat campionul olimpic în exercițiu, Thomas Dean, care nu s-a calificat pentru competiția din Paris, și deținătorul titlului mondial, Hwang Sunwoo, cel care nu s-a calificat din semifinale.

Popovici a arătat o formă bună și în calificări, dar și în semifinale, de unde s-a calificat în marea finală cu cel mai bun timp, 1:44:53, un timp de medalie.

  • În 2022, Popovici a devenit al treilea înotător din istorie care a coborât sub 1:43:00 în această probă, în era costumelor de poliretan, după Paul Biedermann și Michael Phelps.
  • David Popovici va mai evolua la Paris şi în proba de 100 m liber. Seriile se dispută marţi, de la ora 12:15, urmate de semifinale, mai târziu, la 21:30.
  • Recordul olimpic la 200m liber este 1:42:97 (JO Beijing 2004 - Michael Phelps).
  • Recordul mondial la 200m liber este 1:42:00 (Mondialele de la Roma 2009 - Paul Biedermann).

Știrea inițială:

David Popovici a reușit să se califice în finala probei de 200 de metri în cadrul Jocurilor Olimpice de la Paris 2024. Competiția va avea loc luni, de la ora 21:40.

Sportivul român a reușit să stabilească cel mai bun timp înregistrat din toți înotătorii care au concurat la Paris. Acesta va participa și la proba de 100 metri liber.

David Popovici s-a declarat mulţumit că s-a calificat în finala la 200 metri liber cu cel mai bun timp din semifinale, duminică, la Jocurile Olimpice de la Paris.

''Sunt foarte mulţumit, pentru că singurul obiectiv pe care îl aveam de îndeplinit astăzi era să mă calific pentru următoarea etapă. M-am calificat în finală şi primul, deşi nu a fost uşor'', a declarat David Popovici.

''Publicul este incredibil, am mai fost la Jocurile Olimpice, dar în pandemie nu era public, aşa că mă bucur să văd şi eu ce înseamnă cu adevărat publicul la Jocurile Olimpice, să văd cum înotul, care la noi în ţară nu este un sport atât de popular, umple o astfel de, nici arenă sau hală nu, e un stadion de fapt. Mă şi copleşeşte, mă şi motivează atmosfera, mă şi sperie, mă şi entuziasmează, e foarte tare'', a subliniat înotătorul român.

''Şi pe mine mă sperie aceleaşi lucruri ca şi pe voi, dar din fericire am destul de multă experienţă la acest nivel. Sunt om şi mă sperie multe lucruri la acest nivel, dar frica aceea te ajută să simţi că trăieşti cu adevărat'', a mai spus Popovici.

David Popovici nu a fost cazat alături de restul sportivilor din delegația României, în Satul Olimpic. Acesta a optat să stea mai aproape de bazin și să nu aibă probleme cu transportul.

Camelia Potec: Se concentrează pe ceea ce are de făcut

"David Popovici este foarte bine, se concentrează pe ceea ce are de făcut. A avut strategia proprie de a rămâne concentrat pe ce are de făcut aici la Paris. David stă mai aproape de bazin, pentru că există, după cum aţi auzit, probleme mari cu transportul.

Avem sportivi care au făcut ore întregi până la baza sportivă, până la bazinul de înot, sunt şi sportivi care s-au pierdut prin Paris, pentru că au fost maşini care nu au găsit drumul spre Satul Olimpic.

Au fost sportivi care s-au văitat că au stat ore întregi şi în autobuze sau autocare dintr-o parte în alta. Cred că a fost o decizie bună ca el să stea mai aproape, stă într-un loc ferit, liniştit, un fel de cămin. Aşa fac mulţi sportivi, chiar în hotelul în care stau eu stă echipa de tenis de masă a Japoniei. Sunt multe echipe care au decis să îşi ducă sportivii aproape de baze.

Nu suntem unici, atunci când te gândeşti la performanţă, te gândeşti la anumite condiţii care să nu te influenţeze negativ în drumul acesta către performanţă", a afirmat Camelia Potec, citată de Agerpres.

Programul sportivilor la înot, pentru luni, la JO 2024

  • ora 11:00 - 800 m liber masculin (serii)
  • ora 20:43 - 200 m liber masculin (FINALA)
  • ora 21:48 - 200 m liber feminin (FINALA)

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE