Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Verdict TAS: Ana Maria Bărbosu primește medalia de bronz la JO 2024. Surse: Ceremonia va avea loc la București

Ana Maria Bărbosu va primi medalia de bronz, în timp ce contestația în cazul Sabrinei Voinea a fost respinsă în urmă memoriilor făcute la TAS. Sportivei americane Jordan Chiles îi este retrasă medalia, după ce TAS a stabilit că echipa ei a depus contestația după depășirea timpului regulamentar de un minut, în finala de la sol.

Astfel, România ajunge la nouă medalii la JO 2024: trei de aur, patru de argint și două de bronz.

Iată decizia TAS prin care Ana Maria Bărbosu va primi medalia de bronz.

11/08/2024 , 18:09

Surse: Ana Maria Bărbosu va primi medalia de bronz la București

Gimnasta Ana Maria Bărbosu va primi medalia de bronz la București, în cadrul unei ceremonii, au precizat surse pentru Euronews România. Între timp, oficialii Comitetului Olimpic din SUA au anunțat că vor contesta decizia TAS prin care gimnastei americane Jordan Chiles i s-a cerut să returneze medalia de bronz câștigată la exercițiul la sol de la Jocurile Olimpice de la Paris.

11/08/2024 , 12:32

CIO: Jordan Chiles trebuie să dea medalia înapoi după decizia TAS

Gimnasta americană Jordan Chiles trebuie să dea înapoi medalia, în condițiile în care Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a decis ca Ana Maria Bărbosu să primească bronzul. Comitetul Internațional Olimpic a anunțat că a luat legătura cu Comitetul Olimpic și Sportiv Român pentru a stabili detaliile ceremoniei de realocare a medaliei.

10/08/2024 , 23:40

FIG a confirmat noul clasament, după decizia TAS

Federația Internațională de Gimnastică a confirmat noul clasament al probei la sol, după decizia anunțată de TAS. Ana Maria Bărbosu s-a clasat pe locul al treilea, Sabrina Maneca-Voinea a urcat pe locul patru, în timp ce Jordan Chiles a coborât de pe locul trei pe locul cinci.

Anunțul FIG:

”În urma publicării deciziei CAS OG 24/15 de către Divizia Ad Hoc a Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS), FIG confirmă că rezultatele finalei feminine de gimnastică artistică la sol de luni, 5 august 2024, sunt modificate în conformitate cu această decizie după cum urmează:

Punctajul inițial de 13,666 acordat lui Jordan Chiles (SUA) este restabilit.

Clasamentul finalei feminine de gimnastică artistică la sol a fost modificat în consecință, Ana Bărbosu (ROU) clasându-se pe locul al treilea, cu punctajul 13.700”, se arată într-un comunicat al FIG.

Noul clasament al finalei de la sol:

1. Rebeca Andrade (Brazilia) - 14.166

2. Simone Biles (SUA) - 14.133

3. Ana Maria Bărbosu (România) - 13.700

4. Sabrina Voinea (România) - 13.700

5. Jordan Chiles (SUA) - 13.666

6. Alice D'Amato (Italia) - 13.600

7. Rina Kishi (Japonia) - 13.166

8. Ou Yushan (China) - 13.000

9. Manila Esposito (Italia) - 12.133

11/08/2024 , 09:38

Nadia Comăneci, alături de cele trei gimnaste după decizia TAS

Nadia Comăneci a felicitat-o pe Ana Maria Bărbosu pentru această reușită, dar și-a exprimat și compasiunea pentru celelalte gimnaste, Sabrina Voinea, care a încheiat concursul pe locul patru, și Jordan Chiles, căreia i se retrage medalia de bronz și termină acum pe cinci. Zeița de la Montreal a spus chiar că îi va da bronzul ei Sabrinei, câștigat în 1976.

Mai mult, fosta sportivă atrage atenția fanilor asupra comportamentului neadecvat față de cele trei gimnaste și îi roagă să nu le mai atace.

"Către fanii din toată lumea, vă rog nu mai atacați aceste doamne: Ana Bărbosu, Jordan Chiles și Sabrina Voinea. Este inacceptabil și crud"

11/08/2024 , 09:38

Elisabeta Lipă: "Este oficial! Avem medalie de bronz la gimnastică"

Președinta Agenţiei Naţionale pentru Sport, Elisabeta Lipă, a salutat victoria în instanță, pe Facebook.

"Este oficial! Avem medalie de bronz la gimnastică! Federația Internațională de Gimnastică a acceptat în această seară hotărârea TAS, care a decis ca medalia de bronz să revină Anei Maria Bărbosu.

Ca urmare a acestei decizii, Sabrina Maneca Voinea încheie competiția pe locul 4, iar americanca Jordan Chiles ocupă poziția a cincea.

Felicitări ambelor noastre gimnaste pentru rezultatul deosebit obținut la Jocurile Olimpice de la Paris!"

10/08/2024 , 23:23

Anunțul COSR după decizia TAS: ”Le sprijinim pe ambele sportive și vom fi alături de ele”

Comitetul Olimpic și Sportiv Român a anunțat că a primit decizia Tribunalului de Arbitraj Sportiv, care a analizat contestațiile depuse de Federația Română de Gimnastică pentru Ana Barbosu și Sabrina Voinea.

”Deciziile TAS comunicate în speța FRG, Bărbosu , vs. Federația Internațională de Gimnastică sunt următoarele:

1.⁠ ⁠Cererea înregistrată de către Ana Maria Bărbosu este parțial admisă.

2.⁠ ⁠⁠Contestația formulată de către Jordan Chiles a fost depusă peste termenul de 1 minut prevăzut de art. 8.5 din Regulamentul Tehnic FIG și este determinată ca fiind fără efect.

3. Scorul inițial de 13.666 acordat atletei Jordan Chiles în finală este reinstituit.

4.⁠ ⁠⁠Federația Internațională de Gimnastică va determina clasamentul finalei și va acorda medaliile în concordanță cu decizia de mai sus.

5.⁠ ⁠⁠Alte solicitări sunt respinse”, se arată într-un comunicat al COSR.

COSR, după ce contestația în cazul Sabrinei Voinea a fost respinsă

”În ceea ce privește contestația FRG, Voinea, vs. Federația Internațională de Gimnastică, TAS a decis:

1.⁠ ⁠Cererea înregistrată de FRG și Sabrina Maneca Voinea este respinsă.

Ca urmare a acestei decizii, TAS decide că Ana Maria Bărbosu va obține medalia de bronz, în timp ce Sabrina Maneca Voinea încheie competiția pe locul 4.

Jordan Chiles este acum pe locul 5.Comitetul Olimpic și Sportiv Român așteaptă punerea în aplicare a deciziilor TAS de către Federație Internațională de Gimnastică.

COSR este alături de ambele gimnaste ale României și respectă deciziile TAS.

Totodată, ne rezervăm dreptul de a considera și contestația sportivei Sabrina Voinea întemeiată având în vedere circumstanțele finalei olimpice de la sol. Niciun sportiv nu ar trebui să fie supus unui astfel de tratament emoțional. Credem în valoarea lor, le sprijinim pe ambele sportive și vom fi alături de ele și de Federația Română de Gimnastică”, au mai precizat reprezentanții COSR.

10/08/2024 , 20:56

Reacția Comitetului American de Gimnastică: Suntem devastați

”Suntem devastați de hotărârea TAS legată de finala de la sol. Contestația legată de nota la dificultate a lui Jordan Chiles a fost depusă cu bună credință și pentru a ne asigura, în concordanță cu regulamentele FIG, că notarea va fi corectă.

Pe parcursul procesului, Jodan a fost supusă unor atacuri constante, lipsite de orce bază și durereoase pe rețelele de socializare. Niciun atlet nu ar trebui să aibă parte de un asemenea comportament.

Condamnăm atacurile și pe cei care le susțin și le instigă. O lăduăm pe Jordan pentru că s-a comportat cu integritate, în timpul și în afara competiției la sol, și vom continua să fim alături de ea și să o susținem”, este reacția USA Gymnastics, pe pagina oficială de pe platforma X.

10/08/2024 , 19:57

Avocatul Sabin Gherdan, după ce Ana Maria Bărbosu primește medalia de bronz: ”Este o decizie istorică”

În direct la Euronews România, avocatul Sabin Gherdan, care a reprezentat cauza gimnastelor României, a declarat că „este prima oară când o medalie este retrasă unei sportive prin intermediul unei hotărâri TAS”

”Din păcate nu am obținut o soluție in integralitate benefică pentru ambele sportive ale noastre. (...) Cu toate acestea, este o decizie istorică. Este prima oară când o medalie este retrasă unei sportive prin intermediul unei hotărâri TAS.

Prin această hotărâre am reușit să doborâm o jurisprudență constantă a TAS de la Lausanne”, a declarat Sabin Gherdan.

Ce se întâmplă după verdictul TAS în cazul Ana Mariei Bărbosu

”Este foarte simplă procedura, deoarece entitatea care acordă aceste medalii este Federația Internațională de Gimnastică. Ea transmite clasamentul final către Comitetul Internațional Olimpic. Ca atare a transmiterii acestui clasament, cum a fost menționat prin dispozitivul hotărârii, sportiva noastră urmează să primească medalia de bronz.

Vom lua legătura cu FIG. Avem o conexiune directă cu avocatul acestora și vom vedea care sunt pașii”, a afirmat avocatul.

De ce nu a putut primi și Sabrina Voinea medalia de bronz

”În momentul de față nu avem o motivare a hotărârii. Avem doar dispozitivul, adică partea operativă în care se menționează soluția pe scurt. Urmează ca în șapte zile sau în 10 să se pronunțe și hotărârea in extenso în care vom afla care sunt motivele reținute de către arbitri pentru a respinge această cerere.

Pot să vă spun am făcut demersuri intense spre a găsi un mod de soluționare favorabil pentru toate cele trei sportive, cele două sportive ale noastre, cât și pentru sportiva din SUA, să acorde la comun acea medalie de bronz.

Din păcate, nu am primit un răspuns favorabil. Astfel că Sabrina termină competiția pe locul 4, loc care este de asemenea foarte bun”, a mai spus avocatul Sabin Gherdan, la Euronews România.

10/08/2024 , 19:49

Jordan Chiles, prima reacție după verdictul TAS

Gimnasta americană Jordan Chiles, cea căreia TAS a decis că trebuie să i se retragă medalia de bronz obținută la sol, a postat un mesaj pe contul ei de Instagram în care a anunțat că va lua o pauză de la conturile de social media, pentru a-și proteja sănătatea mentală.

Ana Maria Bărbosu, medalie de bronz la JO 2024. Verdictul TAS

”1.⁠ ⁠Cererea înregistrată de către Ana Maria Bărbosu este parțial admisă.

2.⁠ ⁠⁠Contestația formulată de către Jordan Chiles a fost depusă peste termenul de 1 minut prevăzut de art. 8.5 din Regulamentul Tehnic FIG și este determinată ca fiind fără efect.

3.⁠ ⁠⁠Scorul inițial de 13.666 acordat atletei Jordan Chiles in finală este reinstituit.

4.⁠ ⁠⁠Federația Internațională de Gimnastică va determina clasamentul finalei și va acorda medaliile în concordanță cu decizia de mai sus.

5.⁠ ⁠⁠Alte solicitări sunt respinse

OG 16/24 FRG, Voinea, vs. Federația Internațională de Gimnastică:

1.⁠ ⁠Cererea înregistrată de FRG și Sabrina Maneca Voinea este respinsă.

”Ca urmare a acestei decizii, Ana Maria Bărbosu obține medalia de bronz în timp ce Sabrina Maneca Voinea încheie competiția pe locul 4. Sportivei americane Jordan Chiles îi este retrasă medalia, ce va fi acordată sportivei noastre Ana Maria Bărbosu, și va încheia competiția pe locul 5.

Este prima medalie a României la gimnastică după Olimpiada din 2012. Ne bucurăm că am putut fi alături de team România în acest demers care a fost admis în parte”, a anunțat societatea de avocatură.

Reacția Federației Române de Gimnastică: ”Cu un ochi râdem, cu unul plângem”

”Cu un ochi râdem, cu unul plângem. În urma memoriilor făcute la TAS de FRG și COSR, Tribunalul de Arbitraj al Sportului a decis ca medalia de bronz să revină Anei Maria Bărbosu.

“Federația Română de Gimnastică, reprezentată de societatea de avocatură specializată în dreptul sportului, Gherdan si Asociatii SCA, prin avocatul coordonator Sabin Gherdan și avocații Călina Tejan și Raul Ștefan Celmare, după un efort colectiv de cinci zile și patru nopți, vă comunică dispozitivele ședinței TAS în speța:

FRG, Bărbosu , vs. Federația Internațională de Gimnastică:

1.⁠ ⁠Cererea înregistrată de către Ana Maria Bărbosu este parțial admisă.

2.⁠ ⁠⁠Contestația formulată de către Jordan Chiles a fost depusă peste termenul de 1 minut prevăzut de art. 8.5 din Regulamentul Tehnic FIG și este determinată ca fiind fără efect.

3.⁠ ⁠⁠Scorul inițial de 13.666 acordat atletei Jordan Chiles in finală este reinstituit.

4.⁠ ⁠⁠Federația Internațională de Gimnastică va determina clasamentul finalei și va acorda medaliile în concordanță cu decizia de mai sus.

5.⁠ ⁠⁠Alte solicitări sunt respinseFRG, Voinea, vs. Federația Internațională de Gimnastică:1.⁠ ⁠Cererea înregistrată de FRG și Sabrina Maneca Voinea este respinsă.

Ca urmare a acestei decizii, Ana Maria Bărbosu obține medalia de bronz în timp ce Sabrina Maneca Voinea încheie competiția pe locul 4.Felicitări ambelor noastre gimnaste pentru rezultatul deosebit obținut la Jocurile Olimpice de la Paris!”, a declarat avocatul Sabin Gherdan, potrivit comunicatului Federației Române de Gimnastică.

Audieri la TAS în penultima zi a JO 2024

Comisia TAS a încheiat sâmbătă audierile în cazurile Sabrinei Voinea și Ana Bărbosu, care au fost judecate împreună. Finala probei de sol a generat o controversă uriașă la Jocurile Olimpice, după ce contestația lui Jordan Chiles a lăsat România fără medalia de bronz.

În cazul Sabrinei Voinea, COSR și Federația de Gimnastică au solicitat în procedură extraordinară reanalizarea exercițiului, asta după ce gimnasta de 17 ani a fost depunctată pentru că ar fi depășit covorul, deși imaginile arată contrariul.

În cazul Anei Bărbosu, o sursă TAS a declarat pentru golazo.ro că în cazul ei partea română a contestat timpul în care echipa gimnastei Jordan Chiles a depus contestația. Mai exact, antrenoarea americană ar fi depus contestația după expirarea timpului regulamentar.

La audierile de la TAS, Federația Română de Gimnastică a cerut ca ambelor gimnaste din România să le fie acordată medalia de bronz.

Sabrina Voinea, depunctată pentru o presupusă ieșire din covor

Sabrina Voinea a fost notată în finala de la sol cu 13.700, la egalitate cu Ana Maria Bărbosu, care însă s-a clasat înaintea Sabrinei având o notă mai mare la execuție.

Sabrina Voinea a contestat nota primită de la arbitri la dificultate, însă contestația gimnastei a fost respinsă. Pe de altă parte, contestația depusă de gimnasta americană Jordan Chiles a fost aprobată, iar nota a ajutat-o să urce pe a treia treaptă a podiumului, în fața româncelor Ana Maria Bărbosu (locul 4) și Sabrina Voinea (locul 5).

Fosta mare gimnastă Nadia Comăneci a declarat că nu a înțeles nici ea pentru ce a fost depunctată Sabrina în proba de la sol: ”Este o deducție neutru minus o zecime care se dă de obicei când ești afară din covor. Ne-am uitat acum la video, la colțuri, la videouri care le-a trimis în BCU. Nici ei nu au înțeles de ce a fost acea deducție. Am întrebat șefa arbitrelor, mi-a spus că a pus călcâiul, n-am văzut o poză că a pus câlcâiul.”

Mai mult decât atât, postul american NBC a venit cu dovada faptului că gimnasta din România nu a depășit spațiul de concurs.

COSR și FRG au intervenit în cazul Sabrinei Voinea

Marți, Federația Română de Gimnastică a cerut forului internațional prezentarea analizei detaliate și justificarea notelor obținute la sol de Sabrina Maneca Voinea. FRG transmite, într-un comunicat, că ”Sabrina a fost penalizată cu o zecime pentru o ipotetică ieșire din covor, care poate fi dovedită că a fost eroare de arbitraj.”

Anterior, COSR a anunțat că a cerut Federației Internaționale de Gimnastică reanalizarea contestației depuse de Sabrina Voinea, după evoluția de la sol, motivând, printre altele, ”refuzul de a prezenta integral motivele de respingere."

A intervenit și Nadia Comăneci, care marți dimineață a transmis mai multe solicitări președintelui Federației Internaționale de Gimnastică.

Clasamentul finalei la sol

1. Rebeca Andrade (Brazilia) - 14.166

2. Simone Biles (SUA) - 14.133

3. Jordan Chiles (SUA) - 13.766

4. Ana Maria Bărbosu (România) - 13.700

5. Sabrina Voinea (România) - 13.700

6. Alice D'Amato (Italia) - 13.600

7. Rina Kishi (Japonia) - 13.166

8. Ou Yushan (China) - 13.000

9. Manila Esposito (Italia) - 12.133

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE