Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Măsuri de securitate fără precedent la Jocurile Olimpice 2024. Peste 30.000 de polițiști, jandarmi și militari, mobilizați la Paris

Peste 30.000 de polițiști, jandarmi și militari au fost mobilizați pentru a patrula în fiecare zi pe străzile din Paris, pe durata desfășurării Jocurilor Olimpice. Autoritățile au luat măsuri de securitate, fără precedent, cum rareori au fost aplicate pe timp de pace, în condițiile în care milioane de oameni sunt așteptați să participe la această competiție sportivă.

Poliția din Paris și-a mobilizat toate efectivele pentru a preveni diverse amenințări, de la atacuri teroriste la infracționalitate cibernetică, relatează Le Monde. Pe durata Jocurilor Olimpice, pe străzile din Paris au fost mobilizați aproape 30.000 de polițiști și jandarmi.

Au fost amplasate și peste 40.000 de bariere în perimetre de securitate din zona fluviului Sena, unde accesul este interzis celor care nu dispun de un cod QR. În plus, autoritățile au dispus închiderea unor stații de metrou. Rareori, în capitala Franței a existat un nivel de securitate atât de ridicat, în timp de pace.

Măsurile de securitate fără precedent au fost instituite în Paris, în condițiile în care ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice și Paralimpice va avea loc vineri, 26 iulie. Așa cum a avertizat Emmanuel Macron încă din 19 iulie 2023, în timpul unei ședințe de Guvern pentru un Comitet olimpic și paralimpic, că este în joc ”imaginea Franței”.

Peste 1.500 de polițiști străini, în Paris pentru Jocurile Olimpice

Potrivit BBC, aproape 250 de ofițeri britanici și 50 de câini polițiști vor fi trimiși în Franța în următoarele săptămâni. Unii dintre ei vor suplimenta efectivele care vor patrula în centrul Parisului. Ei se numără printre cei 1.750 de polițiști străini din zeci de țări, printre care Spania, Germania, Coreea de Sud și Qatar, care iau parte la operațiune.

De asemenea, a existat o cooperare militară directă între Franța și Regatul Unit privind tehnologia antidrone, în special în timpul ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice.

Oficialii francezi susțin că nu au existat amenințări specifice la adresa Jocurilor, însă sunt îngrijorați din cauza ”terorismului militarizat” - fie din străinătate, fie din interiorul Franței. De asemenea, o atenție deosebită se acordă riscului de atacuri cibernetice care ar putea viza sistemele de emitere a biletelor și alte infrastructuri.

Milioane de oameni, așteptați la Jocurile Olimpice 2024

Milioane de vizitatori și sute de sportivi vor fi prezenți la Paris pentru Jocurile Olimpice de vară, însă, principala necunoscută pentru organizatori este reprezentată de riscul producerii de atentate teroriste, atacuri cibernetice sau de proteste.

Jocurile Olimpice de la Munchen din 1972 au fost ținta unor atacuri, când 11 sportivi și antrenori israelieni au fost uciși de membri ai grupării teroriste palestiniene Ulterior, în 1996, o femeie a fost ucisă, iar alte peste 100 de persoane au fost rănite în urma unei explozii produse la Jocurile de la Atlanta.

Din acest motiv, Franța va mobiliza 45.000 de forțe de ordine pentru ceremonia de deschidere, la care sunt așteptați să participe 600.000 de oameni, a precizat un purtător de cuvânt al Ministerului francez de Interne, conform CNN.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE