Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Florentina Iușco, atletă din lotul olimpic al României, suspendată pentru dopaj înainte de startul JO 2024. Reacția sportivei

Atleta Florentina Iușco, care face parte din lotul olimpic al României, a fost suspendată pentru dopaj, chiar înainte de startul Jocurilor Olimpice 2024.

25/07/2024 , 14:10

Reacția Florentinei Iușco, la aflarea deciziei

"Am aflat de dimineață, printr-un mail venit de la TAS. În aprilie 2023, am luat niște suplimente. M-am asigurat că erau în regulă. Erau niște arzătoare, cu cofeină, pentru energie. Am și dovedit asta în fața ANAD (n.r.: că suplimentele au fost contaminate), le-am trimis la analiză, mi-am probat nevinovăția și am primit doar o mustrare din partea ANAD. Este foarte greu de procesat, nu mă așteptam la așa ceva. Am muncit pe brânci ca să ajung aici, m tras din greu la toate competițiile și antrenamentele. De ce m-au mai pus să mă apăr și să-mi dovedesc nevinovăția, dacă tot nu m-au luat în considerare?", a spus Florentina Iușco, potrivit GSP.

Ea susține că această suspendare echivalează cu încheierea carierei sale sportive.

"Nu cred că voi mai reveni vreodată după această suspendare. Poate că Dumnezeu are alte planuri pentru mine. Am familie, am un copil de opt ani, poate că ar fi momentul să mă dedic lor", a precizat Florentina Iușco.

Ea concurează în probele de triplusalt și săritura în lungime și este pregătită de profesorul Nicolae Alexe. Era singura sportivă din lotul de atletism al României care urma să participe la două pobe la Jorurile Olimpice de la Paris.

Florentina Iușco este vicecampioană națională la săritura în lungime.

Atleta Florentina Iușco, suspendată pentru dopaj

Sportiva în vârstă de 28 de ani, din Hunedoara, a fost testată pozitiv la furosemid după un control antidoping făcut în aprilie 2023, la Brăila, în afara competițiilor. Furosemidul este un diuretic aflat pe lista interzisă a WADA.

Inițial, ea era sancționată pe plan național de ANAD (Agenția Națională Antidoping), însă doar cu o mustrare, pentru că dopajul ar fi rezultat în urma unei neglijențe care nu i-ar aparține. WADA a făcut apel la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) la această decizie, iar această ultimă instituție a decis că Florentina Iușco nu a reușit să-și demonstreze statutul de "sportiv nevinovat" sau "neglijent semnificativ".

Astfel, TAS a dictat o suspendare de doi ani, cu începere de la data de 1 februarie 2024.

Reacția COSR, după ce Florentina Iușco a fost suspendată pentru dopaj

Președintele COSR, Mihai Covaliu, a avut o primă reacție despre cazul de dopaj al Florentinei Iușco.

"Am fost înştiinţaţi şi noi la COSR de acest caz în mod oficial. Aşa cum am spus tot timpul, toţi sportivii au fost testaţi şi, în cazul oricui există o urmă de suspiciune, măcar că va primi vreun verdict de tentativă de doping sau orice alta greşeală care este sancţionată de regulament, nu se va urca în avion pentru a merge la Jocurile Olimpice de la Paris. Acesta este regulamentul pentru toată lumea şi nu se abate nimeni de la el, pentru că trebuie respectat conform literei legii.

Absolut, aduce o umbră de tristeţe asupra evenimentului de azi (n.r.: deschiderea Casei României la Paris), dar nu ne putem abate de la regulament. Regulamentul este acelaşi pentru toată lumea, indiferent de nume: cine încalcă regulile nu se suie în avionul pentru Jocurile Olimpice de la Paris", a spus Covaliu, citat de Agerpres.

Prin suspendarea Florentinei Iuşco, atletismul românesc rămâne cu 12 sportivi la JO 2024, iar delegaţia României, cu 106 sportivi.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE