Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

JO 2024. Marian Enache și Andrei Cornea, medalie de aur la proba de dublu vâsle masculin

Marian Enache și Andrei Cornea au cucerit medalia de aur la proba de dublu vâsle masculin. Pe locul al doilea s-a clasat Olanda. Medalia de bronz a revenit echipajului Irlandei.

Canotorii români au câștigat cursa la o secundă distanță de echipajul olandez.

Tot joi, Ancuța Bodnar și Simona Radiș au cucerit medalia de argint în proba de dublu vâsle, la numai 25 de sutimi în spatele campioanei olimpice Noua Zeelandă.

JO 2024. Clasamentul probei de dublu vâsle masculin

  1. Marian Enache/Andrei Cornea (România) - 6:12.58
  2. Melvin Twellaar/Stef Broenink (Olanda) - 6:13.92
  3. Daire Lynch/Philip Doyle (Irlanda) - 6:15.17
  4. Sorin Koszyk/Ben Davison (SUA) - 6:17.02
  5. Aleix Garcia Pujolar/Rodrigo Conde Romero (Spania) - 6:20.59
  6. Robbie Manson/Jordan Parry (Noua Zeelandă) - 6:21.44

Primele reacții după aurul olimpic

Marian Enache, campion olimpic la Paris 2024: ”Normal că se simte oboseala, pentru că acum începe adrenalina să scadă şi ne simţim obosiţi după această cursă care a fost intensă, am simţit la maximum fiecare lovitură. Ne bucurăm că am fost primii la linia de sosire, pentru asta am muncit, pentru asta am ajuns în finală. Eu m-am trezit dimineaţă cu gândul, cu mentalitatea, că pe culoarul 1 se câştigă locul 1. Am mai avut curse câştigate de pe acest culoar, am plecat tare, puteam şi mai tare, pentru că am mai avut rezerve pe final. Eram puţin mort pe ultima sută de metri, dar nu atât de mort încât să nu mai pot ajunge primul. Când am trecut linia de sosire primul lucru pe care i l-am spus lui Andrei (n.r. - Andrei Cornea) a fost felicitări şi l-am pupat pe cap. I-am spus că sunt mândru de el, că suntem o echipă, că împreună am făcut asta, unul fără celălalt nu puteam realiza asta. A fost visul meu să câştig o medalie olimpică, să urc pe cea mai înaltă treaptă.”

Nouă finale la canotaj pentru România

România a calificat nouă echipaje în Finalele A la JO de la Paris din cele douăsprezece pe care le-a avut: dublu vâsle feminin - categorie uşoară, dublu rame feminin, dublu rame masculin, patru rame masculin, dublu vâsle masculin, dublu vâsle feminin, patru rame feminin, opt plus unu feminin, opt plus unu masculin.

România are acum patru medalii la JO 2024, două de aur, una câştigată de înotătorul David Popovici la 200 metri liber, una obţinută de Andrei Cornea şi Marian Enache la dublu vâsle masculin, una de argint, cucerită de Ancuţa Bodnar şi Simona Radiş la dublu vâsle feminin, şi una de bronz, obţinută de David Popovici la 100 metri liber.

Canotajul, printre cele mai medaliate sporturi în istoria JO

Canotajul este unul din sporturile care ne-au adus cele mai multe medalii în istoria participării României la Jocurile Olimpice. În total, canotorii români s-au întors acasă cu 43 de medalii (inclusiv cele de astăzi), din care 21 de aur, 13 de argint și 9 de bronz.

Numai la gimnastică, România a reușit să obțină mai multe medalii: 72 (25 de aur, 21 de argint și 26 de bronz).

Cea mai medaliată canotoare a României este Elisabeta Lipă. Actuala președintă a Agenției Naționale pentru Sport (ANS) are în palmares 8 medalii olimpice (5 de aur, 2 de argint și una de bronz), obținute în probele de simplu vâsle, dublu vâsle, patru vâsle, și 8+1.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE