Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Jocurile Olimpice 2024. David Popovici, medalie de bronz în proba de 100 de metri liber. Record mondial pentru Pan Zhanle

După aurul de la 200 de metri liber, David Popovici a luat medalie de bronz în proba regină, cea de 100 de metri liber, la Jocurile Olimpice 2024. Dinamovistul a încheiat cursa cu timpul de 47:49.

David Popovici, medalie de bronz la 100 de metri liber

Medalia de aur i-a aparținut chinezului Pan Zhanle, care a bătut recordul mondial, pe care tot el îl stabilise. Zhanle, care este campion mondial în exercițiu, a scos un timp pur și simplu uluitor, 46:40, cu aproape o jumătate de secundă mai bun decât recordul existent.

Clasamentul a fost unul incredibil. Pe locul second a încheiat campionul olimpic din 2016, australianul Kyle Chalmers, cu o sutime mai bun ca David, 47:48. Tot o sutime a fost și între David Popovici și ocupantul locului 4, maghiarul Nandor Nemeth (47:50), iar în continuare, locul 5 a fost tot la o sutime și a fost ocupat de eroul local, francezul Maxime Grousset.

  • În februarie 2024, același Pan Zhanle a bătut recordul mondial care fusese stabilit de David Popovici în 2022.
  • Recordul olimpic la 100 metri liber îi aparține tot lui Zhanle Pan: 46,92.

La Paris, Popovici a avut un start mai slab, iar după întoarcerea de bazin, era al șaptelea. El nu a mai reușit să facă aceeași cursă de recuperare ca în semifinale. În schimb, chinezul a înotat incredibil și a menținut același ritm, iar pe final, a mărit vizibil avansul.


Știrea inițială:

David Popovici va înota pentru medalia de aur în ”proba regină” a natației, cea de 100 metri liber, la Jocurile Olimpice 2024 de la Paris. Finala va avea loc miercuri seară, de la ora 23:39, ora României și va fi transimsă în direct de TVR 1 și Eurosport 1.

David Popovici, deja medaliat cu aur în proba de 200 metri liber, s-a calificat în finala de 100 de metri liber de la JO 2024 cu al cincilea timp la general: 47.66. Cu timpi mai buni decât cel al înotătorului român s-au calificat Zhanle Pan (China - 47,21), Kyle Chalmers (Marea Britanie - 47,58), Nandor Nemeth (Ungaria - 47,61) și Maxime Grousset (Franța - 47,63).

31/07/2024 , 17:45

David Popovici, caracterizat de L'Equipe înainte de finala la 100 metri liber

”Un erou local, campionul olimpic și ultimii doi deținători ai recordurilor mondiale se întâlnesc din nou miercuri seară pentru finala probei de 100 m, cea mai disputată dintre toate probele.”, prefațează jurnaliștii de la publicația franceză L'Equipe întrecerea din această seară.

Jurnaliștii francezi vorbesc despre cele ”două fețe noi” care au apărut în înotul masculin la Mondialele din 2022, după retragerea lui Caleb Dressel. Printre aceștia, românul David Popovici, francezii amintind de recordul mondial pe care sportivul l-a stabilit la numai 17 ani, dar și de reușita de luni, când Popovici a cucerit aurul în proba de 200 metri liber.

”Olimpiada lui Dressel a fost marcată de problemele sale de sănătate mintală, care au dus la retragerea sa bruscă de la Campionatele Mondiale din 2022. În absența sa, au apărut succesiv două fețe noi.

Primul a fost David Popovici. Încoronat campion mondial în 2022 la vârsta de 17 ani, românul va rămâne în istorie ca omul care a șters recordul mondial stabilit de brazilianul Cesar Cielo în costum de poliuretan (46,85 față de 46,91 în 2009). Adeptul stoicismului a avut câteva eșecuri de atunci, dar cu titlul de luni la 200 m, el a avut deja parte de niște Jocuri Olimpice reușite.”, scrie L'Equipe, cu câteva ore înainte finalei la ”proba regină” a natației.

31/07/2024 , 16:49

Adversarul lui David Popovici, motivat înaintea finalei la 100 metri liber

Australianul Kyle Chalmers, unul din favoriții din finala probei de 100 metri liber, a declarat că nu concepe alt rezultat decât medalia de aur în cursa din această seară. "Știam că trebuie să realizez ceva mare pentru a-mi asigura un loc în finală. Poate că fanii adevărați ai înotului își vor aminti timpii, dar cei care urmăresc ocazional își amintesc doar de cel care câștigă medalia de aur. Asta e tot ce contează și pentru mine", a transmis Chalmers înainte de finala de la 100 m liber, potrivit smh.com.au.

Kyle Chalmers a fost medaliat cu aur la ”proba regină”, la Jocurile Olimpice din 2016, din Rio de Janeiro. Iar la Tokyo 2020, australianul a câștigat medalia de argint.

Chalmers s-a calificat în finala probei de 100 metri liber cu al doilea timp.

Cu cine va lupta David Popovici pentru aurul la 100 metri liber

În finala de 100 metri liber de la JO 2024, David Popovici va înota pe culoarul al doilea, spre deosebire de finala la 200 de metri, când grație faptului că s-a calificat cu cel mai bun timp, sportivul român a înotat pe culoarul al patrulea, considerat culoarul favoriților.

Marele favorit al finalei este chinezul Zhanle Pan, care s-a calificat cu cel mai bun timp și este și deținătorul recorudilor mondial și olimpic la această probă.

Cei opt finaliști ai probei de 100 metri liber sunt:

  1. Chris Giuliano (SUA)
  2. David Popovici (România)
  3. Nandor Nemeth (Ungaria)
  4. Zhanle Pan (China)
  5. Kyle Chalmers (Australia)
  6. Maxime Grousset (Franța)
  7. Jack Alexy (SUA)
  8. Josha Salchow (Germania)
  • Recordul mondial la 100 metri liber îi aparține lui Zhanle Pan (China): 46,80.
  • Recordul olimpic la 100 metri liber îi aparține tot lui Zhanle Pan: 46,92.

David Popovici, înaintea finalei de 100 metri liber: ”Cel care se apropie cel mai mult de a fi invincibil câştigă”

David Popovici s-a arătat mulțumit de evoluția sa în semifinalele de la 100 metri liber.

”Au fost foarte OK semifinalele, şi, cel mai important lucru pe care îl aveam de făcut, adică să mă calific, a fost realizat. Nu am cum să intru fără trac în finala de mâine (miercuri 31 iulie - n.r.). Ieri (în finala de 200 metri liber - n.r.) am avut trac, a fost o finală foarte încordată. Toţi eram extrem de agitaţi şi blocaţi în căpăţânile noastre, sunt sigur de asta. Se vede pe faţa lor, se vede la ţarc, se vede pe faţa mea, sunt sigur. Nu suntem invincibili, însă cel care se apropie cel mai mult de a fi invincibil câştigă în ziua aia", a spus Popovici, cu o zi înaintea finalei la 100 metri liber.

David Popovici, primul român campion olimpic la înot masculin

Românul David Popovici a scris istorie la Paris! Cucerind medalia de aur în proba de 200 metri liber, a devenit primul campion olimpic din înotul masculin românesc și al doilea medaliat olimpic la înot masculin, după bronzul lui Răzvan Florea la Atena 2004.

Totodată, Popovici a adus după 20 de ani prima medalie de aur la natație pentru România, după performanța Cameliei Potec, de la Atena 2004. Iar dacă va cuceri medalia de aur în ”proba regină” a natației, Popovici va deveni al doilea sportiv român dublu campion olimpic la acest sport, după performanța Dianei Mocanu, de la Sydney 2000.

Înotul românesc are, acum, trei campioni olimpici:

  • Diana Mocanu (100 metri spate și 200 metri spate la Sydney 2000)
  • Camelia Potec (200 metri liber la Atena 2004)
  • David Popovici (200 metri liber la Paris 2024)

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE