Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România, între furtuni și căldură insuportabilă. Meteorologii au anunțat cod galben de ploi și cod portocaliu de caniculă

Aproape jumătate de țară se află sub avertizare cod galben și portocaliu de caniculă. Temperaturile au ajuns astăzi până la 37 de grade Celsius, după ce și ieri au fost temperaturi record pentru această perioadă. 

După valul de caniculă, mai multe zone din țară au fost măturate de vijelii și grindină. Mai multe acoperișuri au fost luate de vântul puternic, iar zeci de copaci au fost puși la pământ.  

Nu mai puțin de 21 de Inspectorate pentru Situații de Urgență au fost în alertă. În județul Vaslui, de exemplu, câteva sute de gospodării au rămas pe întuneric, după ce mai multe fire de electricitate au fost rupte. 

Țara se împarte în regiunile unde plouă torențial sau chiar cu grindină, sunt vijelii puternice, vânt puternic și totodată sunt zone unde este extrem de cald.

Mai exact, meteorologii au emis un cod galben general pentru zonele Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, nordul și centrul Moldovei și cea mai mare parte a zonei montane.

Vor fi momente în care va ploua foarte puternic sau va bate vântul în rafale chiar și cu 70 de kilometri pe oră. În același timp, sunt zone unde e este extrem de cald, respectiv a fost emis un cod portocaliu, cea mai mare parte a Munteniei, sud-estul Olteniei, partea continentală a Dobrogei și în sudul Moldovei se înregistrează temperaturi care depășesc normalul acestei perioade.

În București au fost înregistrate marți peste 37 de grade. Mai mult e și un indice de temperatură-umezeală ridicat, care depășește 80 de unități, temperatura resimțită este mai mare din cauza umezelii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE