Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Avertizări meteo cod galben și cod portocaliu. Caniculă și furtuni în 12 județe

Două avertizări meteo au fost date de Administrația Națională de Meteorologie, chiar în perioada în care românii merg la urne.

Începând se sâmbătă la prânz, intră în vigoare un cod portocaliu de caniculă și disconfort termic în 12 județe, inclusiv în București. Temperaturile vor fi anormal de mari până marți, după cum avertizează meteorologii.

Avertizări meteo cod galben și cod portocaliu. Caniculă și furtuni în 12 județe

Intervalul vizat de ANM a început sâmbătă, la oa 10:00 și se termină pe 11 iunie, la ora 10:00. Temperaturi mult mai ridicate pentru această perioadă vor fi în zonele de câmpie şi podiş din Muntenia şi local în Oltenia, unde maximele se vor situa, în general, între 35 şi 37 de grade, ceea ce înseamnă caniculă şi disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

  • Judeţele aflate sub cod portocaliu, total sau parţial: Dolj, Olt, Argeş, Teleorman, Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Brăila, Giurgiu, Ialomiţa, Călăraşi, Ilfov şi Bucureşti.

ANM a emis o atenționare cod galben de disconfort termic în cea mai mare parte a Moldovei, Dobrogea continentală, nordul Olteniei, sud-vestul Transilvaniei şi sudul Banatului, cu maximele între 30 şi 34 de grade. ANM precizează că nu vom scăpa de căldură nici pe timpul nopților, care vor fi tropicale, pe alocuri, cu temperaturi minime în jur de 20 de grade.

  • Judeţele aflate sub cod galben: Caraş-Severin, Hunedoara, Alba, Sibiu, Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Vrancea, Bacău, Neamţ, Iaşi, Vaslui, Galaţi, Tulcea şi Constanţa.

Pe lângă caniculă, sunt așteptate și furtuni, iar Bacăul se va afla sub cod roșu de ploi torențiale, cu următoarele localități afectate: Oituz, Slănic-Moldova, Târgu Trotuş, Pârgăreşti, Caşin şi Bogdăneşti. În aceste localități, vor fi averse care vor acumula peste 40-50 litri pe metru pătrat, vijelie şi grindină.

În București, sâmbătă, 8 iunie, indicele de confort termic temperatură-umezeală (ITU) se va situa în jurul pragului critic de 80 de unități. Vor fi și ploi în a doua parte a zilei, iar temperaturile vor ajunge la 34-35 de grade. Duminică, temperaturile cresc la 36 de grade, la fel ca și în ziua de luni.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE