Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Vremea extremelor, România între inundații și secetă. În weekend este așteptat primul episod de caniculă din acest an

Viiturile care au provocat inundații catastrofale în Germania înaintează pe Dunăre. La noi în țară, specialiștii sunt în alertă și monitorizează permanent debitul fluviului. Fenomenele extreme sunt tot mai frecvente, în condițiile în care ne pregătim și pentru primul val de caniculă care va lovi România în acest an. Meteorologii avertizează că va fi cea mai caldă vară din anul 1900 încoace. 

La noi în țară, specialiștii de la Institutul Național de Hidrologie fac constant măsurători. Din fericire, pentru moment, debitul Dunării este în limitele normale, iar prognoza nu indică valori îngrijorătoare. 

 Marius Mătreață, director Centrul de prognoză hidrologică: ”Astăzi avem un debit al dunarii la intrarea în țară de 5.400 m/s sub valoarea medie multianuală pentru luna iunie. Estimăm o valoare maximă de 7.300-7.400 în 13-14 iunie, iar acum să intrăm în faze de apărare. Ar trebui sa avem debite peste 10.000 mc/s.”  

Primul episod canicular din acest an

Între timp, în weekend așteptăm primul episod canicular din acest an. Un val de aer tropical se va extinde și va aduce temperaturi de peste 35-37 de grade celsius.

Alina Șerban, reprezentant ANM: ”O vreme caniculară în sud și sud est ... temperaturi de peste 35 de grade. Ne așteptam ca acele valori să fie atinse sâmbătă după-amiază în mai multe orașe din partea de sud a țării. Duminica și mai mult 36-37 de grade iar în prima parte a sapt 38 de grade Celsius.” 

Toate aceste fenomene extreme au efecte devastatoare. Cel mai afectat este sectorul agricol. Din cauza secetei, în tot mai multe zone din țară culturile au de suferit, iar fermierii se văd nevoiți să se adapteze în continuu.

Cristi Boghiu, inginer agronom: ”Niciun an nu e la fel cu anul care a trecut. Anul trecut am început semanatul în mai anul asta pe 10 aprilie. În ultimii doi ani am început să creștem suprafețe cu culturi de toamna am scăzut suprafața de porumb Am pus cereale și floarea soarelui e mai rezistenta la seceta fata de porumb.” 

Oamenii primesc apă cu porția

Mai grav este că în unele zone oamenii au început să primească apă cu porția. Autoritățile dintr-o localitate din Olt au decis să întrerupă furnizarea apei potabile nouă ore pe zi. Sătenii nu au altă soluție decât să-și facă provizii. 

Marijana Trepăduș, primar Șopârlița: ”Apa ni se termină din cauză că au început să ude, să pună picătură la vie, la porumbi, lucerna. Care nu mi se pare corect. Și din cauza asta am restricționat un pic.” 

Situația din Olt nu este singulară. Și în județele Prahova și Botoșani autoritățile au decis la finalul lunii mai să raționalizeze apa. 

Oltenia este cel mai bun exemplu al efectelor pe care le au schimbările climatice. Până în urmă cu câțiva ani, atunci când vorbeam despre deșertificare, credeam că România nu se află într-o zonă de risc. Totuși, în realitate, lucrurile nu stau deloc așa.

Mihai Enescu, specialist în silvicultură: ”Există statistica oficială de la anm. Potrivit cărora nisipurile avansează cu 1000 de hectare pe an e o măsurătoare concretă care ar trebui să ridice multe semne de alarmă și întrebare mai bine spus.” 

Specialiștii avertizează că, dacă nu luăm măsuri, deșertificarea se va extinde, iar în următorii 80-100 de ani toate câmpurile din sudul țării vor fi acoperite doar cu nisip.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE