Aflat la 170 de kilometri de Iași și 308 de București, județul Bacău e un loc care surprinde prin istorie, cultură, peisaje și e căutat mai ales pentru stațiunile balneoclimaterice. Am vizitat Observatorul Astronomic și Muzeul de Științele Naturii, locul în care vizitatorul poate fi el însuși personaj în poveste. Am căutat muntele și izvoarele în Slănic Moldova și ne-am bucurat de mâncarea tradițională servită chiar în stradă.
Muzeul în care turistul e parte din poveste
Am făcut prima oprire în vechiul turn de apă, pentru a admira orașul, așa că am vizitat Observatorul Astronomic de aici, unde ne-a fost ghid dr. Gabriela Gurău, managerul Complexulului Muzeal de Științele Naturii „Ion Borcea”.
„- Urcăm deasupra turnului de apă, care a fost construit, spuneați dumneavoastră, în 1910-1911.
- Da, de ingineri germani și aici se afla bazinul de apă de unde pompierii își luau apă pentru a stinge anumite incendii care apăreau.
- Iar aici, deasupra, putem să descoperim tot ce ne oferă cerul.
- Sigur. Suntem în cupola de observații astronomice. Aici avem un telescop performant. Vedeți și această cupolă care ne ajută să dezvăluim cât mai multe povești cu privire la stele”.
Redeschis în 2016, după un amplu proces de modernizare și reabilitare, Observatorul Astronomic atrage anual peste 23 de mii de vizitatori. De patru ori mai mulți decât erau înainte.
Am descoperit aici săli cu expoziții dedicate Universului, un planetariu, așa că nu am plecat înainte de a vedea un mic spectacol.
Dr. Gabriela Gurău, managerul Complexulului Muzeal de Științele Naturii Ion Borcea, Bacău: „Are 45 de locuri, 45 de persoane care pot să călătorească în Univers. În 25 – 30 de minute te transpui în altă lume, te și relaxezi, afli și ceva nou și show-urile noastre sunt adaptate pe mai multe categorii de vârstă”.
Și dacă tot eram în zonă, gazda noastră ne-a dus și la Muzeul de Știintele Naturii.
Carmen Ciocan, jurnalistă Euronews: „Mă simt ca un copil mic într-un spațiu nou de joacă. Am găsit masa asta interactivă și nici nu-mi vine să plec de aici. Trebuie să recunosc sunetul. Să vedem cine face acest zgomot. Fie rândunica, fie rața de mare, fie pupăza. A, am știut. Pupaza!”.
Dr. Gabriela Gurău, managerul Complexulului Muzeal de Științele Naturii Ion Borcea, Bacău: „De la muzeul unde apărea o doamnă cu un indicator și arăta anumite exponate și spunea "nu atingeți exponatele" am ajuns în situația în care exponatele noastre, unele dintre ele, au părți cu module interactive și pot să pună mâna, să atingă, să descopere și în același timp pot să afle informații”.
Vizitatorii au acces și în seră: „Are o arhitectură specială, în forma ADN-ului. Imită acest helix al ADN-ului și acolo se regăsesc o serie de plante care s-au adaptat la condiții mai puțin favorabile. Și am vrut să ilustrăm ecosistemul de deșert acolo prin speciile pe care le avem în seră”, mai spune dr. Gabriela Gurău, managerul Complexulului Muzeal de Științele Naturii Ion Borcea.
Bacău – orașul lui George Bacovia
Ne-am plimbat puțin prin centrul orașului, am văzut Palatul Administrativ, clădirea monument istoric unde a funcționat prima bibliotecă din Bacău și lângă care este amplasată statuia lui George Bacovia. De altfel, în apropiere e și casa memorială a poetului reprezentativ pentru oraș.
Elena Ionel, gestionar custode sală: „Bine ați venit la Casa Memorială George Bacovia din Bacău. Casa a fost construită la sfârșitul secolului al XIX-lea, ultimul deceniu din secolul al XIX, iar poetul, împreună cu părinții și sora lui mai mică, sora Virginia, a locuit aici timp de 22 de ani”.
Înainte de a ne lua rămas bun de la oraș ne-am oprit puțin la Curtea Domnească.
Pr. Mihail Tomozei, preot paroh la Biserica Domnească Precista, Bacău: „Inițial au fost construite zidurile curții domnești și turnul de apărare și apoi biserica Precista care este cea mai veche din județul Bacău”.
Biserica a fost ctitorită de Alexandru Voievod, fiul lui Ștefan cel Mare, și a fost finalizată în prima zi a anului 1491.
Mii de turiști vin la Slănic Moldova pentru bazele de tratament și pentru natură
Următoarea oprire a fost Slănic Moldova, la aproximativ 70 de kilometri distanță de Bacău, zonă renumită pentru bazele de tratament.
Alexandru Năstasă, kinetoterapeut, bază de tratament complex turistic Slănic Moldova, Bacău: „Aici, în baza de tratament avem undele scurte, drenajul limfatic în această încăpere. Aici vom avea sala de masaj. Electroterapia cu baia galvanică, curenții, combinele de curenți, electroterapie, laser cu ultrasunet și aici se va desfășura partea de kinetoterapie cu terapia TECAR”.
I-am lăsat pe specialiști să își facă treaba și noi am pornit să ne vedem de sănătate în natură.
Discuție Carmen Ciocan, jurnalistă Euronews, și Alina Șova, manager complex turistic Slănic Moldova, Bacău:
„- Știu că unul dintre traseele cunoscute de aici, din Slănic Moldova, este cel de 300 de trepte, însă pentru astăzi mi-ai propus să facem un alt traseu.
- Este un traseu pe care noi îl recomandăm turiștilor noștri pentru că este un traseu scurt și se parcurge cam în 15 minute și când ajungem acolo sus panorama este superbă.
- Pe unde ar trebui să mergem? Îmi spuneai tu undeva.
- Traversăm parcul central și apoi mergem pe traseul marcat”.
A fost un traseu ușor, ca pentru mișcarea de dimineață.
Discuție Carmen Ciocan, jurnalistă Euronews, și Alina Șova, manager complex turistic Slănic Moldova, Bacău:
„- Ziceam de priveliște, de natură, însă aerul e sănătate curată aici.
- Aici îți încânți toate simțurile: și cele vizuale și cele olfactive. Într-adevăr, este minunată stațiunea Slănic Moldova”.
Aveam nevoie de energie după plimbare, așa că am căutat de-ale gurii.
Carmen Ciocan, jurnalistă Euronews: „După un traseu destul de ușor pe munte, am zis să mă opresc și în centrul stațiunii Slănic Moldova pentru că am aflat că aici în fiecare weekend se gătește în aer liber. Și nu orice fel de mâncare, ci mâncare tradițională”.
Așa că bucătarul Liviu Tudoreanu ne-a invitat la masă:
„Ce-ați făcut aici?
Gulaș de vită, cu cartof și în compoziția lui mai e mămăliguță și murături.
Mai avem aici încă un preparat: berbecuț la ceaun. Se servește tot cu mămăliguță și murături”.
În al treilea ceaun se pregătea pomana porcului, iar alături fierbea mămăliga pentru 30 de persoane. Răsfăț culinar e puțin spus. N-am avut a ne plânge de nimic nici la restaurant.
Valentin Bucur, manager restaurant Slănic Moldova, Bacău: „A fost și o muncă de documentare. De exemplu, aveți lângă dvs gulașul de vițel. Gulașul nu e chiar specific Moldovei, dar suntem totuși la granița dintre imperii. Peste munți, la frații noștri, ne-am dus, am văzut exact”.
După așa masă bogată, era clar nevoie de o plimbare. Am mers spre izvoarele care au făcut celebru orașul.
Carmen Ciocan, jurnalistă Euronews: „Suntem în stațiunea Slănic Moldova, la poalele munților Nemira, chiar lângă primul izvor”.
Romulus Dan Busnea, inspector de specialitate, Serviciul Public Județean Promovare Turistică și Salvamont Bacău: „Aceste izvoare au primit numeroase distincții de-a lungul timpului, medalii de aur și de argint la diferite expoziții universal internaționale ca cea de la Viena, de la Paris, de la București”.
În total nouă izvoare, din cele peste 20 de surse, au primit licență de explorare și exploatare. Sunt împrăștiate pe o rază de doi kilometri și fiecare izvor are proprietăți diferite. De altfel, chiar și turiștii vin aici să ia apă.
Ionela, turistă: „Am auzit că sunt foarte benefice pentru organism, tratează multe afecțiuni și cu atât mai bine ne dorim și noi să luăm o mică porțiune de Slănic Moldova acasă”.
În centrul stațiunii este un parc deasupra căruia veghează primul cazinou construit în România și al cincilea din Europa. Doar că, deși ar putea fi un punct de interes pentru turiști, cazinoul e închis de mulți ani.
Romulus Dan Busnea, inspector de specialitate, Serviciul Public Județean Promovare Turistică și Salvamont Bacău: „După perioada anului 1989 această unitate a fost privatizată și acum sperăm, nu intru în amănunte, ca ea să revină la ce a fost odinioară”.
Cazare cu...toate stelele
Orașul are potențial însă. Sunt aproximativ patru mii de locuri de cazare în stațiune. Iar turiștii pot beneficia de camere în care să aibă jacuzzi, televizor cu lift sau chiar...stele pe tavan.
Alina Șova, manager complex turistic Slănic Moldova: „Toți cei care sunt cazați în cele trei locații ale noastre au acces la baza de agrement, la piscină, saună, jacuzzi, teren de tenis de câmp acoperit. Avem în total 120 de camere de cazare. Prețul variază de la 400 de lei până la o mie de lei camera VIP”.
Și aici, gazdele noastre fac minuni în bucătărie, fie că e vorba de preparate tradiționale sau chiar internaționale. „Am pregătit un steak de cerb împreună cu ravioli, ciuperci tradiționale zonei, ghebe murate și ghebe gătite. Acum adăugăm sosul. Vă așteptăm la Slănic Moldova și vă urez poftă bună!”.
Alina Șova, manager complex turistic Slănic Moldova: „Avem un meniu foarte bogat în ciorbe: avem ciorbă de văcuță, rădăuțeană, burtă, de legume, de fasole cu afumătură și, piesa de rezistență, supa cremă de hribi care este la mare căutare în Moldova”.
Pentru alte locuri minunate din acest județ și mai ales pentru oamenii de aici vom reveni, cu siguranță. Până data viitoare, vă dorim să aveți timp să călătoriți în România frumoasă!
Reporter: Carmen Ciocan
Imagine: Stelian Bunilă
Montaj: Robert Stănescu
Editor coordonator: Amalia Dascălu