50.000 de muncitori calificați ar putea ieși direct de pe băncile școlilor cu învățământ dual în viitorul apropiat, promite premierul Marcel Ciolacu. Actualii elevi ar acoperi o parte din necesarul actual al pieței muncii. Patronii se plâng că nu găsesc personal calificat să angajeze în construcții, Horeca sau pentru meserii precum mecanici auto sau lăcătuși.
În fiecare an, peste 20.000 de elevi sunt abosolvenți ai învățământului dual
Învățământul profesional din România este absolvit anual de puțin peste 20.000 de elevi. Specialiștii spun, însă, că numărul este insuficient pentru că pe piața muncii ar fi nevoie de minim 100.000 de meseriași.
Elevii prezenți la un atelier sunt cei care au ales sa urmeze un profil de învățământ dual. Pe lângă materialele de liceu vor să învețe o meserie. Vor să devină bucătari sau ospătari. Alexandru are 15 ani și deja știe ce ar dori să devină când termină școala.
Alexandru Dobre, elev la învățământ dual: ”Am ales domeniul de bucatar pentru ca m-a fascinat destul de mult treaba în bucatarie de cand eram mic gateam cu părinții mei și mi-a plăcut foarte mult.“
La atelierul de mecanică Alexandru asamblează o machetă a unui motor de mașină. Spune că e pasionat de mașini și chiar este interesat să muncească în domeniul auto.
Alexandru Dudău, elev învățământ dual: ”O meserie grea în același timp și frumoasă, și o meserie de viitor. Învățământul dual ne poate oferi și un loc de muncă după terminarea liceului și sper sa fie bine.”
Elevii fac practică la companii la care se pot angaja ulterior
La Liceul Tehnologic Cezar Nicolau sunt în prezent cinci clase de învățământ profesional dual. Cu alte cuvinte există un parteneriat stat - privat. Elevii pot face practică la companii care ulterior le oferă și locuri de muncă elevilor.
Ionuț Păun, director resurse umane: ”Este unul dintre cele mai importante canale de angajare pe care le poți avea pentru că ți-I cresti în interior, îți învață toți ceea ce au de făcut și se vor adapta foarte, foarte rapid. Dacă luăm în calcul promoțiile ce au terminat, peste 50% din cei ce au fost în clasele noastre de invatamant dual și-au găsit un loc de munca la noi.”
Andreea Ciocanescu, director marketing școală de meserii: ”Învățăm tinerele generații ce înseamnă să fii brutar și de ce nu ciocolatier în România. În prezent avem 90 de elevi în trei generații de elevi clasa 9, clasa 10, clasa 11. Avem și o primă generație de elevi absolvenți în 2023.”
Marinela Culea, director liceul tehnologic “Cezar Nicolau”: ”Avem atelier de lacatușărie, mecanic auto, electrotehnica, centru antreprenorial, seră didactică. S-a schimbat puțin paradigma și de câțiva ani atât părinții cât și elevii își doresc în momentul finalizarii unui ciclu de învățământ să știe să facă ceva. Părinții își doresc ca elevii să obțină o calificare profesională și să aibă un access mult mai facil și mai rapid către piața muncii.”
Învățământul dual, soluție pentru criza muncitorilor calificați
Învățământul dual este una din soluțiile care pot rezolva o parte din criza de muncitori calificați de pe piața muncii. Numai în sectorul construcțiilor este nevoie de aproape 300.000 de muncitori, spun reprezentanții patronatelor. Guvernul face planuri.
Marcel Ciolacu, premierul României: ”Voi propune mediului privat un program național pentru extinderea învățământului dual. Acest parteneriat trebuie să ne permită ca în următorii cinci ani sa avem 50.000 de locuri anual cerute de mediul de afaceri de învățământul dual, de cinci ori mai mult decât acum. Până să comasăm alegeri, propun să comasăm efortul dintre stat și mediul privat.”
În perioada 2022-2023, aproximativ 6.000 de elevi au fost înregistrați în cadrul învățământului dual. Noile Legi ale Educației încurajează acest sistem de învățământ care livrează pieței muncii specialiști deja formați. Elevii primesc și burse pentru a fi încurajați să învețe o meserie. Ministerul învățământului, firma interesată și administrația locală plătesc aceste burse.