Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, le-a transmis celor 100 de intelectuali care au cerut printr-o scrisoare deschisă să fie consultați în dezbaterea legilor Educației că solicitarea acestora este ”nesemnificativă” și că au avut posibilitatea să participe la cele 75 de dezbateri.
În direct la Euronews România, Sorin Cîmpeanu s-a arătat intrigat, după ce a fost întrebat de scrisoarea celor 100 de intelectuali care i-au cerut reanalizarea proiectelor de legi ale Educației și prelungirea perioadei de dezbateri pe această temă.
„Definiția intelectualului este deținător de diplomă de studii superioare, bănuiesc, pentru că m-am uitat și eu pe lista semnatarilor.
Sunt persoane cu profesii respectabile, sunt persoane cu o pregătire admirabilă, dar care nu sunt nici mai sus și nici mai jos decât milioanele de absolvenți de învățământ superior. Au profesii dintre cele mai diferite.
Dacă ne raportăm la numărul cadrelor didactice, vom vedea că este nesemnificativă această solicitare. În plus, cei 100 au avut posibilitatea să participe la cele 75 de dezbateri”, a declarat ministrul Educației, la Euronews România.
Sorin Cîmpeanu, despre solicitarea celor 100 de intelectuali. ”Să organizezi două sau trei dezbateri după care să spui că 75 sunt puține e un pic de mirare”
Printre cei 100 de intelectuali care au semnat scrisoarea deschisă adresată ministrului Educației se numără Gabriel Liiceanu, Mircea Miclea, Lazăr Vlăsceanu, Andrei Cornea, Nicolae Manolescu sau Radu Vancu. Aceștia i-au cerut lui Sorin Cîmpeanu “consultarea reală a intelectualilor României, a corpului profesoral și a părinților”, reanalizarea proiectelor de legi ale educației și prelungirea perioadei de dezbateri.
„Am văzut acolo câteva nume care știu foarte bine că au organizat dezbaterea pe varianta actuală a legii educației naționale. Nu știu câte dezbateri au fost. Cred că au fost două sau trei.
Să organizezi două sau trei dezbateri după care să spui că 75 sunt puține e un pic de mirare, dar cert este că noi am respectat legea 52, adică minimum două dezbateri. Am făcut 75”, a mai spus ministrul Educației.
Sorin Cîmpeanu, despre intelectualii care vor mai multe dezbateri privind legile educației. „Mă interesează mai puțin 100 de semnatari decât 3,5 milioane de tineri”
Ministrul Educației a explicat că, încă de la preluarea mandatului, s-a confruntat cu pandemia de COVID-19.
„Până anul trecut, spre iarnă, am avut toate aceste dificultăți generate de modul de funcționare a școlilor și nu a fost un moment oportun pentru dezbateri pe legile educației. După care au venit sărbătorile iarnă. Suntem de acord cu toții că nu era un moment oportun.
Imediat ce s-a terminat perioada sărbătorilor, a început războiul din Ucraina. Iarăși nu era un moment oportun. Avem război și noi discutăm...
Au urmat sărbătorile pascale și examenele naționale. Cum ar fi să dezbatem legile educației când profesorii au de corectat și elevii au de susținut examenul? Imediat după examenele naționale, ne-am gândit că ar fi un moment oportun pentru aceste dezbateri.
Am așteptat doi ani pentru că a fost criză sanitară. Acum să mai așteptăm alte luni? Să nu transformăm România în țara studiilor de fezabilitate, în care facem foarte multe studii de fezabilitate, dar nu facem autostrăzi.
Cu tot respectul față de cei 100 de semnatari, mă interesează mai puțin 100 de semnatari decât 3,5 milioane de tineri”, a concluzionat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.