Noul guvern al lui Marcel Ciolacu promite reforme sociale care îi vor scoate pe românii care muncesc din sărăcie și îi vor ajuta pe cei care nu pot munci. Experții economici spun că nu toate sunt posibil de îndeplinit fără împrumuturi sau să creșterea taxelor. Românii cu salariile și pensiile cele mai mici sunt cei mai afectați de inflație. Deși pensiile și salariile au crescut, unul din trei români continuă să se afle în pragul sărăciei.
Posibilitatea economică de a realiza aceste obiective
România rămâne țara cu cel mai mare risc de sărăcie și excluziune socială din Uniunea Europeană. Adică aproximativ 34% dintre români trăiesc cu greu de pe o zi pe alta.
Marcel Ciolacu, premierul României: ”Vom crește salariul minim pentru a reduce numărul salariaților cu normă întreagă aflați în sărăcie, toți care muncesc să aibă asigurat un nivel de trai decent. la finalul acestui mandat orice angajat trebuie să câștige minim 500 euro lunar, iar câștigul salariului mediu net să ajungă la 1.000 euro.”
Experții spun că mulți politicieni sunt tentați să promită marea cu sarea, ca la orice început de mandat în România, fără ca asta să fie posibil economic. România rămâne în topul țărilor cu cele mai mici pensii și salarii.
Dan Schwartz, analist economic: ”Atunci când aceste promisiuni sunt repetate de-a lungul timpului și bineînțeles, neonorate pentru că sunt nerealiste și nu pot fi onorate cu ușurință, sau uneori nu pot fi onorate chiar deloc, cetățeanul de rând, contribuabilul, persoana care votează, încetul cu încetul începe să își piardă încrederea în sistem.”
Sabina Mistrăpău, pensionară: ”Promisiuni zadarnice. Că pensiile nu sunt atât de mari și nici nu cresc așa cum se zice. Eu de exemplu am pornit de 1400. Am lucrat ca inginer agronom.”
Cum ne afectează inflația
Sub conducerea fostului guvern Ciucă, salariul minim a crescut de la 2.550 de lei la 3.000 de lei, aproximativ 600 de euro... brut. Oamenii primesc 1.863 de lei în mână. Salariul mediu net a ajuns în luna aprilie la 4.564 de lei. Conform Eurostat, România se plasează la coada clasamentului când vine vorba de salariile minime din Uniunea Europeană. Polonia, Lituania și Malta au salariul minim între 650 de euro și 800 de euro, iar în topul clasamentului se situează Germania, Belgia și Luxemburg cu sume cuprinse între 1.600 de și 2.300 de euro.
În funcție de coșul de cumpărături, inflația poate să ne afecteze într-o măsură mai mare sau mai mică. Pentru unii este doar un număr, însă pentru cei cu pensii și salarii mici, înseamnă diferența dintre a avea ce pune pe masă sau nu.
Când vine vorba de pensii, peste 1.100.000 de vârstnici au primit 1125 de lei, adică pensia minimă. Pensia medie a ajuns la 1855 lei, în creștere cu 11,3% față de anul precedent, adică aproximativ 370 de euro. Și la acest capitol România este codașă. În top se situează Finlanda, Austria și Franța cu peste 1300 de euro lunar.
Dan Schwartz, analist economic: ”Diferența mare însă este nivelul la care suntem noi și nivel la care sunt ei. Noi am ajuns în momentul de față să avem prețuri apropiate de nivelul mediu European și salarii și venituri cu mult sub media Europeană. Ceea ce înseamnă că nouă ne este mai greu decât le este lor.”
Situația socială din țară îi încurajează pe oameni să plece
Grigore Elena are 67 de ani. Deși a ieșit la pensie, a continuat să vândă la taraba din piață pentru a face față cheltuielilor.
Grigore Elena, pensionară: ”Dacă n-ar fi soțul nu m-aș descurca, sincer. Păi ce să faci cu 1.300 de lei? Nu plătești nici curentul măcar. Doar curentul vine opt milioane, mai ai și gazele și toate cele. Cu aceeași bani nu mai iei nimic. Nimic nu mai iei. Toate sunt scumpe.”
Cătălin Dinu, organizația Niciodată Singur: ”Conform studiilor din România, top trei probleme sunt în primul rând lipsa banilor, în al doilea rând starea de sănătate și accesul la servicii medicale, și recent vizibil este singurătatea vârstnicilor.”
Analiștii spun că situația actuală este rezultatul inflației scăpate de sub control. Dar de-a lungul anilor, situația socială din România i-a făcut pe aproximativ șase milioane de români să-și caute un trai mai bun în alte țări.