Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Candidații cu șanse să intre în turul doi al alegerilor prezidențiale. Analist: „Lucrurile par extrem de strânse”

Aproape patru candidați au șanse să meargă în turul doi al alegerilor prezidențiale, însăl lucrurile par extrem de strânse, a declarat analistul politic Costin Ciobanu, la Euronews România, după ce a analizat cel mai recent sondaj realizat de Verifield referitor la scrutinul prezidențial. Studiul relevă că ar putea avea loc o confruntare între fostul premier Victor Ponta și George Simion, liderul AUR, în finala pentru Palatul Cotroceni, însă Costin Ciobanu susține că „sunt foarte multe elemente ca pot sugera și o altfel de finală, că de vorba despre Nicușor Dan în turul al doilea, că e vorba despre Crin Antonescu.”

În emisiunea „Vocile care contează” de la Euronews România, Costin Ciobanu a evidențiat că este posibil să avem o egalitate pentru locul al doilea.

„Suntem într-un moment în care pare că George Simion este pe primul loc, dar pe locul doi avem o egalitate. Scădeți trei puncte procentuale de la Victor Ponta și adăugați trei puncte la Crin Antonescu. S-ar putea ca finala prezidențială să arate altfel”, a afirmat Ciobanu, la Euronews România.

„Suntem într-un moment în care pare că aproximativ patru candidați au șanse să meargă în finala prezidențială. Lucrurile par extrem de strânse. Nu e o situație foarte diferită de ceea ce s-a întâmplat în toamna anului trecut. Ține de fragmentarea electoratului și de faptul că afinitățile partizane, acest partizanat care, de exemplu, este foarte puternic în SUA, pare să fie mai puțin relevant în România.

Acum două săptămâni vorbeam despre cinci candidați principali. Pare că oarecum doamna Lasconi pierde legătura cu acest pluton de patru candidați care sunt acolo, în diferențe care până la urmă țin de marja de eroare”, a mai spus analistul politic.

Ciobanu a reamintit că nu avem o cursă între doi candidați la alegerile prezidențiale, motiv pentru care afirmă că există „multe elemente care pot sugera și o altfel de finală”.

„Nu avem o cursă în doi. E posibil acest scenariu pe care dumneavoastră îl aduceți în discuție, cel puțin dacă ne uităm la cifre la Victor Ponta și George Simion să meargă în turul doi. Sunt foarte multe elemente ca pot sugera și o altfel de finală, că de vorba despre Nicușor Dan în turul al doilea, că e vorba despre Crin Antonescu.

Lucrurile sunt foarte strânse. Pare să fie ceva cu care ne-am obișnuit după alegerile de anul trecut”, a mai spus analistul politic.

Cine ar putea prelua voturile suveraniștilor după interzicerea candidaturii lui Călin Georgescu

„Trebuie să vedem care este întreg bazinul suveranist. I-aș spune populist de dreapta. Trebuie să ne uităm care este natura susținerii pentru Victor Ponta. Cred că Victor Ponta, prin mesajul pe care-l are, prin felul în care copiază într-o oarecare măsură ceea ce face Donald Trump în SUA, încearcă să vorbească acestui public suveranist, populist, populist de dreapta, cu accente mai conservatoare, mai naționaliste, mai tradiționaliste”, a explicat Ciobanu.

Analist: Victor Ponta are un bazin electoral mai difuz

„În aceleași timp, cred că Victor Ponta are un bazin electoral mai difuz, mai heterogen. Nu prinde doar acest public, ci prinde și parte din electoratul social-democrat. Dacă este să ne uităm la ce s-a întâmplat în luna noiembrie, acest bazin suveranist a fost undeva la 37%, dacă este să adunăm ce s-a întâmplat cu George Simion și ce s-a întâmplat cu Călin Georgescu. Unul a fost la 23%, celălalt la 14%.

Multe dintre sondajele care s-au publicat după anularea alegerilor l-au plasat pe Călin Georgescu în jur de 37%-40%. Cred că acest bazin este undeva la 40%. Restul probabil reprezintă alt tip de alegător, probabil nemulțumiți de partidele tradiționale, de partidele mainstream.

Vedem foarte multe nemulțumiri în legătură cu partidele tradiționale, cu partidele cu care ne-am obișnuit să domine încrederea publică. N-aș merge până acolo să spun că acest bazin suveranist este de 55%. S-ar putea să avem un vot antisistem în această zonă de 55-60%”, a mai precizat analistul politic.

În 2014, Ponta era creditat în sondaje la un scor de 54-56%, dar alegerile au fost câștigate de Klaus Iohannis.

„Când vreau să-mi aduc aminte cum s-au întâmplat lucrurile, mă uit care era susținerea pentru Victor Ponta în 2014 împotriva lui Klaus Iohannis, imediat după primul tur și părea că o să câștige cu 54-56%. Cred că e un sondaj publicat atunci care îl dădea pe Victor Ponta cu 54-55%. Ori, știm foarte bine cât de clar a câștigat Klaus Iohannis acele alegeri.

Sunt anumite dinamici între primul tur și turul al doilea pe care în acest moment nu le putem surprinde foarte bine în sondajele de opinie. În același timp este foarte importantă prezența la vot”, a mai precizat analistul politic.

Cum se poate schimba dinamica electorală: „Sunt oameni interesați doar de turul al doilea”

„După 2009, ne-am obișnuit cu alegeri în care în general, în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, avem un plus de prezență față de turul întâi. Sunt oameni interesați doar de turul al doilea și care pot schimba dinamica electorală.

Să ne uităm atât la reorientări de candidați, cât și la prezență. Ar fi mult prea simplist să spunem că bazinul prodemocratic, procentrist în România este sub 50%. Contează foarte mult și temele de campanie și cum se va structura această campanie, pentru că dacă este vorba despre Europa, despre orientarea vestică, știm foarte bine cum arată sondajele de opinie”, a mai spus Ciobanu.

„La alegerile prezidențiale avem o personalizare foarte puternică a votului”

„Trebuie să facem diferența între democrația noastră și democrațiile consolidate în care volatilitatea este uneori mai scăzută. Alinierile partizante sunt mai relevante decât în cazul unor alegeri prezidențiale. La alegerile prezidențiale avem o personalizare foarte puternică a votului”, a explicat analistul politic.

Moștenirea politică a lui Klaus Iohannis: A fost monarhul ales al României. A fost un om foarte distant

Aceasta este moștenirea politică a președintelui Iohannis. Dacă este să ne uităm la ultimii zece ani, domnul Iohannis a fost monarhul ales al României. A fost un om foarte distant. A ținut o distanță foarte mare față de români. Probabil că acest lucru iese în aceste sondaje de opinie, pentru că sondajele nu se fac doar pentru intenția de vot, se fac și pentru a se distinge un anumit profil prezidențiale. Care sunt atributele care le preferă românii la președinte.

Cred că un atribut care-l vedeți în toate aceste execuții de campanie, mai mult sau mai puțin fericite, mai mult sau mai puțin autentice, un atribut este acela de apropiere față de oameni”, a afirmat analistul.

Candidații la prezidențiale vor să se prezinte drept „candidați normali”. „Nu vor să creeze o distanță față de electorat”

„Candidații noștri vor să se prezinte drept candidați normali, candidați care sunt în ipostaze în care ne aflăm fiecare în viața de zi cu zi. Nu vor să creeze o distanță față de electorat, ci vor ca electoratul să vină și să spună. Uite: și eu fac la fel, mă pot identifica cu acest candidat.

Trebuie să ținem cont și despre cei care vin la vot la alegerile prezidențiale. Sunt undeva la 15-20 de puncte procentuale diferență de participare la vot în alegerile prezidențiale, comparativ cu alegerile parlamentare.

Sunt oameni care nu sunt interesați de politică, nu se uită foarte atent în fiecare zi la politică. Atunci, se uită la aceste chestiuni care probabil nu țin de programe, de poziționări politice, cât mai degrabă de persoana candidatului, de felul în care discută candidatul, de gesturile sale.

Când se uită foarte puțin înainte de alegeri, astfel de gesturi, chestiuni pe Tiktok, de împachetare, de umanizare pot să facă diferența”, a concluzionat el.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE