Șeful Salvamont Predeal se află în stare critică la spital, după ce a fost atacat de o ursoaică, duminică seară, pe o stradă din oraș. Acesta a fost găsit în stare de inconștientă.
Marcel Ciolacu cere montarea de garduri electrice în zonele în care coboară urșii
Premierul Marcel Ciolacu cere autorităților să ia măsuri după ce șeful Salvamont Predeal a fost atacat de o ursoaică.
„Dacă este nevoie de decizii suplimentare pentru a proteja viața românilor amenintați de atacurile urșilor, aceste soluții trebuie luate urgent.
Cer tuturor autorităților centrale și locale să actualizeze de urgență toate măsurile administrative pentru a împiedica producerea de tragedii precum cea de aseară, când șeful Salvamont Predeal a fost atacat de un urs pe o stradă din localitate.
Da, vrem să respectăm principiile generale legate de protecția animalelor, însă asemenea argumente nu mai pot fi invocate când soluții precum relocarea urșilor se dovedesc ineficiente”, a scris Marcel Ciolacu, pe Facebook.
Ciolacu solicită extragerea urșilor periculoși și montarea de garduri electrice
„Dacă urși flămânzi ajung frecvent pe străzile unui oraș, mai ales unul turistic, este clar că asistăm la producerea unei situații de risc public major, iar acele animale trebuie extrase, totul în conformitate cu noul cadru legal existent.
În plus, trebuie să începem rapid inclusiv montarea, în zonele de risc, a unor garduri electrice care să protejeze eficient viața oamenilor. Sunt dispus să-mi asum un orice val nou de critici al ONG-urilor de mediu finanțate de Soros și de la toți reprezentanții progresismului anarhic, din țară sau din Europa. Viața românilor este mai importantă decât orice!”, a mai precizat șeful Executivului.
Bărbatul de 52 de ani era în afara programului de lucru și își plimba câinele. Ursoaica era însoțită de cei doi pui ai săi și cel mai probabil își căuta de mâncare.
Șeful Salvamont Predeal a fost atacat de o ursoaică
La fața locului au fost trimise de urgență două echipaje SMURD, dintre care unul de terapie intensivă. Și în stațiunea Bușteni a fost văzută în mai multe seri o ursoaică cu trei pui. Îngrijorător este că urșii s-au obișnuit cu oamenii și cu hrana pe care o găsesc în oraș și nu se mai sperie de zgomotele petardelor.
Rănile suferite sunt foarte grave
Rănile suferite de șeful Salvamont Predeal sunt foarte grave, spun medicii de la Spitalul Județean Brașov, care sunt rezervați în ceea ce privește șansele de supraviețuire. Potrivit doctorilor, bărbatul are traumatisme severe în zona capului și a abdomenului.
Marius Leonte, purtător de cuvânt Spitalul Judeţean Braşov: A fost găsit în Predeal în stop cardiorespirator, a fost resuscitat, este un politraumatism prin agresiune animală, adică urs, un traumatism cranio-facial, fractură de mandibulă bilaterală cu deplasare ablație dentare multiple, fractură de cartilaj tiroidian bilateral cu multiple plăgi toracice posterior, abdomen și coapse și care au fost suturate. Este într-o stare foarte gravă. În momentul de față este ventilat mecanic și este instabil. Prognosticul este destul de rezervat.
Legea urșilor ar putea fi modificată din nou
Ministrul Mediului vrea să modifice din nou legea urșilor, în urma noilor tragedii provocate de aceste animale sălbatice. Mircea Fechet crede că există în continuare astfel de probleme pentru că nu au fost împușcați urșii care trebuie.
Ministrul Mediului are de gând să le dea mai multă putere primarilor în ceea ce privește împușcarea urșilor care coboară din munți. Ba mai mult, Mircea Fechet vrea să propună scoaterea urșilor de pe lista animalelor protejate de lege.
Mai multă putere primarilor în ceea ce privește împușcarea urșilor
Mircea Fechet, ministrul Mediului: Anul trecut au fost împușcați 381 de urși din 426, deci nu putem spune că nu s-au împușcat urșii și din motivul acesta avem în continuare probleme. Noi putem să împușcăm și 1000, nu doar 381, dar dacă împușcăm acele exemplare din din creierii munților, acele exemplare care poate nu s-au întâlnit cu omul niciodată și nici nu s-ar fi întâlnit vreodată și nu-i împușcăm pe cei care coboară în gospodării, n-am făcut nimic și teama mea în legătură cu modul de aplicare a acestei legi pare că se confirmă.
Propunerea mea, în calitate de ministru, va avea două dimensiuni. Pe de o parte, o și mai multă putere dată localităților, primarilor să intervină de urgență atunci când situația o impune, iar acest lucru se poate întâmpla relativ rapid și al 2-lea lucru este acela de a scoate ursul de pe lista speciilor protejate.