Miniștrii propuși în Guvernul Ciolacu au depus jurământul la Palatul Cotroceni. Guvernul a trecut de votul de învestitură din Parlamentul României. 290 de parlamentari au votat în favoarea noului Executiv, condus de liderul PSD.
Iohannis: Prima parte a mandatului coaliţiei, caracterizată de seriozitate, stabilitate, securitate, eficienţă şi eficacitate
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi că prima parte a mandatului coaliţiei s-a caracterizat prin seriozitate, stabilitate, securitate, eficienţă şi eficacitate.
Cu ocazia ceremoniei de depunere a jurământului de învestitură a noului Guvern, desfăşurată la Palatul Cotroceni, preşedintele i-a felicitat pe miniştri şi le-a urat mult succes în noul mandat.
"Subiectul cel mai discutat şi comentat din ultimele săptămâni a fost ceea ce s-a numit rotaţia premierilor. Iată că în timp record, fără sincope, cu rezultate foarte bune, această procedură s-a încheiat. Nu este puţin lucru şi este prima dată în România că se întâmplă, într-o coaliţie, o astfel de mişcare. Este important pentru politica românească, pentru România şi pentru români, pentru că acest fel de a face politică arată stabilitate, seriozitate şi că politicienii implicaţi sunt hotărâţi să îşi ia mandatele foarte în serios. S-a încheiat prima parte, sub conducerea guvernamentală a prim-ministrului Ciucă, şi a dovedit coaliţia că ştie să gestioneze treburile publice. Dacă ar fi să descriu prima parte a acestui mandat al coaliţiei în câteva cuvinte, cred că ele ar putea să fie: seriozitate, stabilitate, securitate, eficienţă şi eficacitate", a precizat Iohannis.
Premierul Marcel Ciolacu și noii miniștri au depus jurământul
La Palatul Cotroceni, noul premier Marcel Ciolacu și miniștrii din Cabinetul său au depus jurământul.
Lista noilor miniștri:
- prim-ministru - Marcel Ciolacu;
- viceprim-ministru - Marian Neacşu (PSD);
- viceprim-ministru şi ministrul Afacerilor Interne - Cătălin Predoiu (PNL);
- ministrul Finanţelor - Marcel Boloş (PNL);
- ministrul Transporturilor şi Infrastructurii - Sorin Grindeanu (PSD);
- ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse - Gabriela Firea ( PSD);
- ministrul Justiţiei - Alina Gorghiu (PNL);
- ministrul Apărării Naţionale - Angel Tîlvâr (PSD);
- ministrul Educaţiei - Ligia Deca (PNL);
- ministrul Culturii - Raluca Turcan (PNL);
- ministrul Afacerilor Externe - Luminiţa Odobescu (PNL);
- ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului - Radu Oprea (PSD);
- ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene - Adrian Câciu (PSD);
- ministrul Dezvoltării - Adrian Veştea (PNL);
- ministrul Sănătăţii - Alexandru Rafila (PSD);
- ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale - Florin Barbu (PSD);
- ministrul Energiei - Sebastian Burduja (PNL);
- ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale - Marius Budăi (PSD);
- ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării - Ivan Bogdan-Gruia (PSD);
- ministrul Mediului - Mircea Fechet (PNL).
Klaus Iohannis a semnat decretul pentru numirea Executivului
Președintele României, Klaus Iohannis, decretul pentru numirea Guvernului României, condus de Marcel Ciolacu.
La ora 17:00, la Palatul Cotroceni, va avea loc și ceremonia de depunere a jurământului.
Guvernul Ciolacu a trecut cu 290 de voturi ”pentru”
Guvernul Ciolacu a trecut cu 290 de voturi ”pentru”. Au fost 95 de voturi împotriva noului Executiv.
Pentru ca Guvernul să fie învestit era nevoie de votul favorabil a cel puţin 233 parlamentari.
Tot astăzi va avea loc și ceremonia de depunere a jurământului, la Palatul Cotroceni.
”Aș dori să mulțumesc colegilor care m-au votat, atât din PSD și PNL, cât și de la grupul minorităților și alți colegi din Parlament. Sper că i-am convins astăzi. Aș dori să mulțumesc și celor care nu m-au votat, fiindcă este un exercițiu democratic, dar aș dori celor care ați rămas să vă mulțumesc în mod special.
O să încerc să mă ridic la nivelul așteptărilor, atât al dumneavoastră, cât și ale românilor, în următoarea perioadă de un an și 6 luni. Sper să îndeplinim împreună cât mai multe reforme și din promisiunile sociale pe care le-am făcut astăzi de la această tribună. Nu pot realiza acest lucru fără susținerea dumneavoastră. Vă mulțumesc încă o dată!”, a fost discursul noului premier, Marcel Ciolacu, după ce Guvernul a primit votul de învestitură.
A început votul secret în Parlament pentru învestirea Guvernului Ciolacu
La această oră, senatorii și deputații au început votul secret pentru învestirea Guvernului condus de la Marcel Ciolacu.
Principalele declarații ale lui Marcel Ciolacu, în timpul discursului susținut în Parlament
În discursul rostit în plenul Parlamentului, premierul desemnat Marcel Ciolacu a afirmat că își asumă ”un program de guvernare și o echipă de miniștri cu care să depășim toate aceste greutăți”.
”Datoria mă obligă să fac un pas în față și să îmi asum responsabilitatea atunci când societatea este frământată de probleme. Sunt hotărât să înfrunt problemele direct. Nu voi da niciun pas înapoi ! (...) Iar, ca viitor prim-ministru, voi face tot ce depinde de mine pentru ca niciunui român să nu-i mai fie frică. Frică de ziua de mâine! Frică de prețuri! Frică pentru sănătatea și educația celor dragi!”, a afirmat Marcel Ciolacu.
Marcel Ciolacu promite eliminarea pensiilor speciale și salariu minim net de 500 de euro
”Susțin cu tărie eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari! Este singura soluție pentru a avea legitimitate, pentru a tăia apoi toate pensiile speciale. Și vreau ca Parlamentul să fie alături de mine și de Guvern! Să reușim împreună să facem reformă, să aducem dreptatea și să luăm banii din PNRR!”, a afirmat liderul PSD.
Marcel Ciolacu a mai spus că Guvernul pe care-l va conduce se va concentra asupra reformelor și economiei.
”Vă spun că următoarele luni vor însemna o cursă contra cronometru pentru refacerea puterii de cumpărare a populației! Vom lucra în strânsă legătură cu BNR pentru a duce inflația la o singură cifră.
Sunt măsuri normale pentru ca, la sfârșitul mandatului acestui guvern, orice salariat din România să câștige minim 500 de euro net. Iar la 1 ianuarie 2025, câștigul salarial mediu în România să ajungă la 1.000 de euro net.
În paralel, trebuie să avem grijă de seniorii noștri. Creșterea pensiilor va fi pentru mine literă de lege!” a mai precizat premierul desemnat.
Patriotismul economic, în viziunea Guvernului PSD-PNL
”Patriotismul economic va transforma economia dintr-o economie bazată pe consum din import într-o economie bazată pe producție. Vom avea o creștere economică sănătoasă, vom crea locuri de muncă și vom crește exporturile.
Avem 250 de miliarde de lei pregătiți pentru investiții în următorii doi ani. Bani cu care vrem să sprijinim toate companiile care produc în România. În plus, în perioada următoare, fondurile europene trebuie să fie motorul acestei economii.
Vă propun și două industrii strategice în care România își va concentra eforturile în următorii doi ani. Industria alimentară și sectorul materialelor de construcții vor beneficia de cele mai ample scheme de stimulare a producției din istorie”, a mai menționat Ciolacu.
Ludovic Orban și parlamentarii grupului Forța Dreptei le-au dat liberalilor trandafiri roșii
Fostul premier Ludovic Orban și parlamentari din Forța Dreptei au distribuit în plenul Parlamentului câte trei trandafiri roșii și câte un formular de adeziune la PSD parlamentarilor din Partidul Național Liberal care vor vota învestirea Guvernului Ciolacu.
”Presupun că îl aplaudați pentru cele întâmplate în pandemiei, nu, la Unifarm?”, a afirmat premierul desemnat Marcel Ciolacu, deoarece parlamentarii Forței Dreptei i-au întrerupt discursul.
”Domnule Orban, când ați fost premier cu PSD-ul, vă plăceau trandafirii!”, a fost replica lui Nicolae Ciucă, noul președinte al Senatului.
Guvernul Ciolacu așteaptă votul de învestitură
La ora 12:00, Parlamentul a început ședința de învestire a Cabinetului propus de premierul desemnat Marcel Ciolacu. După mai multe săptămâni de întârziere pe fondul grevei profesorilor, prima rotativă guvernamentală este pe punctul de a se produce.
Coaliția PSD - PNL dispune în momentul de față de 291 de voturi ale senatorilor și deputaților. Surse politice au afirmat pentru Euronews România că toți parlamentarii PSD și PNL au fost mobilizați cu mesaje încă de acum câteva zile ca nu cumva să lipsească la această ședință importantă pentru noua construcție politică.
Actuala coaliție ar fi putut beneficia și de voturile celor 29 de parlamentari ai UDMR, însă liderul Uniunii, Kelemen Hunor, a declarat senatorii și deputații din grupul său nu vor vota astăzi pentru noul Executiv.
În schimb, există semnale potrivit cărora unii parlamentari din cele două tabere ar putea să nu voteze această învestire, în semn de protest. Fostul premier liberal Florin Cîțu și Dan Vîlceanu, fost ministru al Finanțelor, nu ar vota Guvernul Ciolacu, riscând excluderea din partid, au precizat surse politice pentru Euronews România.
USR anunță că nu votează Guvernul Ciolacu
Parlamentarii USR nu vor vota Guvernul condus de Marcel Ciolacu. La Parlament, aceștia au afișat, în mod simbolic, "o roată a dezastrelor" din carton, sub forma unei rulete, pe care au amplasat-o pe holul Camerei Deputaţilor.
"Dacă pe plan politic Ciolacu s-a rotit cu Ciucă, Boloş s-a rotit cu Câciu, iar Predoiu cu el însuşi, vă prezentăm astăzi "roata dezastrelor PSD - PNL" pe care cetăţenii români o cunosc, din păcate, de peste un an şi jumătate. Nu este vreun joc de noroc, ci o nenorocire foarte serioasă. Oamenii plătesc taxe şi impozite, coaliţia dezastrelor câştigă. Oricum ar întoarce-o, oricum ar suci-o, PSD şi PNL câştigă doar ei şi ai lor şi pierd toţi ceilalţi cetăţeni români", a declarat viceliderul Grupului USR din Camera Deputaţilor, Cristian Seidler, într-o conferinţă de presă.
Anterior, și UDMR a anunțat că nu va vota Guvernul condus de liderul PSD.
De câte voturi este nevoie pentru Guvernul Ciolacu să fie învestit
Pentru ca Guvernul condus de Marcel Ciolacu să fie învestit este nevoie de prezența a cel puțin 233 de parlamentari în ședință și de întrunirea a minimum 233 de voturi favorabile.
Executivul beneficiază de susținerea parlamentarilor PSD şi PNL, precum și ai celor care reprezintă minorităţilor naţionale. Este vorba despre un număr de 291 de parlamentari, ceea ce este considerată a fi o majoritate confortabilă.
AUR și USR au anunțat că vor vota împotrivă. Rămâne de văzut dacă parlamentarii UDMR vor susține Executivul, în condițiile în care Kelemen Hunor, liderul formațiunii, a anunțat încă de miercuri că Uniunea nu va vota echipa guvernamentală propusă de PSD și de PNL.
Ce prevede Constituția privind votul de încredere pentru formarea Guvernului
Constituţia şi regulamentul şedinţelor comune ale Parlamentului prevăd că programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Votul este secret, cu bile.
Avizul comisiilor la audierea miniştrilor propuşi este consultativ.
Decizia Parlamentului privind acordarea votului de încredere este semnată de preşedintele Camerei Deputaţilor şi preşedintele Senatului şi este înaintată de îndată preşedintelui României spre a proceda la numirea Guvernului.
Ulterior, premierul, miniştrii şi ceilalţi membri ai Guvernului vor depune individual, în faţa preşedintelui României, jurământul. Executivul îşi exercită mandatul începând de la data depunerii jurământului.
Lista miniștrilor din Guvernul propus de Marcel Ciolacu
- prim-ministru - Marcel Ciolacu;
- viceprim-ministru - Marian Neacşu (propus de PSD);
- viceprim-ministru şi ministrul Afacerilor Interne - Cătălin Predoiu (propus de PNL);
- ministrul Finanţelor - Marcel Boloş (propus de PNL);
- ministrul Transporturilor şi Infrastructurii - Sorin Grindeanu (propus de PSD);
- ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse - Gabriela Firea (propusă de PSD);
- ministrul Justiţiei - Alina Gorghiu (propusă de PNL);
- ministrul Apărării Naţionale - Angel Tîlvâr (propus de PSD);
- ministrul Educaţiei - Ligia Deca (propusă de PNL);
- ministrul Culturii - Raluca Turcan (propusă de PNL);
- ministrul Afacerilor Externe - Luminiţa Odobescu (propusă de PNL);
- ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului - Radu Oprea (propus de PSD);
- ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene - Adrian Câciu (propus de PSD);
- ministrul Dezvoltării - Adrian Veştea (propus de PNL);
- ministrul Sănătăţii - Alexandru Rafila (propus de PSD);
- ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale - Florin Barbu (propus de PSD);
- ministrul Energiei - Sebastian Burduja (propus de PNL);
- ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale - Marius Budăi (propus de PSD);
- ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării - Ivan Bogdan-Gruia (propus de PSD);
- ministrul Mediului - Mircea Fechet (propus de PNL).