Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Pe social media, încă de la cinci ani. Un studiu arată că tinerii petrec șase ore pe zi în online

Copiii iau cu asalt lumea digitală mai devreme decât ne așteptăm. Aceștia intră pe rețelele sociale încă de la vârsta cinci ani. Este concluzia celui mai recent studiu realizat de Organizația Salvați Copiii. În plus, tinerii petrec zilnic peste șase ore pe aceste platforme, stârnind astfel îngrijorarea părinților.

Potrivit studiului, aproape jumătate dintre copii sunt activi în mediul online mai mult de șase ore pe zi, iar vârsta medie la care aceștia intră pe rețelele sociale a scăzut la doar cinci ani, comparativ cu nouă ani în 2019.

Care sunt riscurile

Specialiștii atrag atenția asupra riscurilor care vin la pachet cu timpul petrecut în online.

Printre acestea se numără anxietatea, scăderea stimei de sine, dar și depresia. De asemenea, peste 50% dintre adolescenții intervievați au mers psihologi după ce social media i-a dus până în pragul tentativelor de suicid.

Încă un aspect alarmant a fost scos la iveală și anume riscul de transmitere a informaţiilor personale, care este cel mai ridicat prin mesageria privată. Fetele o utilizează mai des decât băieţii.

Mai mult, concluziile arată că doi din cinci copii au fost jigniți sau au primit mesaje supărătoare pe internet.

Conform studiului realizat de organizația Salvați Copiii, platformele preferate de copii sunt:

  • TikTok (32%)
  • Instagram (21%)
  • Facebook (19%)
  • și Snapchat (17%)

Fenomenul, greu înțeles de adulți îngrijorează pe zi ce trece. Un procent de aproape 80% se tem că cei mici sunt expuși la un conținut nepotrivit, în timp ce 70% se tem de interacțiunile acestora cu străini periculoși. Peste jumătate din părinții intervievați sunt speriați și de faptul că minorii pot deveni victime în mediul online.

Studiul a fost realizat în luna ianuarie a anului trecut pe un grup de 1866 de respondenți cu vârsta de până în 18 ani.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE