Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Recomandări pentru zilele cu temperaturi caniculare. Termostatele aparatelor de aer condiționat trebuie setate la o temperatură de 24-26°C

În timp ce România fierbe la peste 40 de grade, autoritățile fac apel la populație să folosească într-un mod responsabil aparatele de aer condiționat pentru a nu suprasolicita rețeaua.

În ultimele zile, tot mai mulți oameni au avut nevoie de ajutor medical de urgență, în vreme ce pe câmpuri soarele cauzează incendiu după incendiu.

Autoritățile ne roagă să setăm termostatele aparatelor de aer condiționat la o temperatură constantă moderată, de aproximativ 24-26°C, pentru a evita suprasolicitarea rețelei.

În plus, să nu folosim electrocasnicele mari – precum mașinile de spălat sau uscătoarele – între orele 18:00 și 22:00. Acesta interval reprezintă orele de vârf ale serii, iar consumul excesiv, duce automat la pene de curent.

Căldura excesivă din ultimele zile a suprasolicitat și sistemul de ambulanța. În weekend au fost 5 apeluri pe minut la 112. Doar duminică, 7.500 de oameni au cerut ajutor din cauza unor probleme create de temperaturile extreme.

Cei mai mulți oameni s-au plâns că le e greu să respire, iar alții au sunat la 112 pentru a anunța persoane căzute pe stradă sau accidente provocate de caniculă. În total, în weekend, au fost înregistrate aproape 100.000 de apeluri de urgență. Cele mai multe în București, Ilfov, Constanța și Iași.

”Din data de 18 iulie până astăzi la sabif au apelat și au primit ajutor 7.034 de persoane, dintre acestea 4.447 de persoane au prezentat urgențe de cod roșu și cod galben, respectiv cazuri foarte grave și cazuri grave, 92 de persoane au prezentat lipotimii, respectiv senzație de pierdere a stării de conștiență iar 54 de persoane au prezentat sincope, chiar și-au pierdut starea de conștiență pentru scurt timp.

Constatăm o creștere cu 14% a numărului total de solicitări și cu 16% a numărului total de urgență. Se muncește foarte mult. Au fost 5 zile de foc și pentru serviciul de ambulanță București - Ilfov.”, a declarat Alis Grasu, manager Serviciul de Ambulanță Bucureşti-Ilfov.

Și litoralul a intrat sub cod roșu de caniculă. Cu toate acestea, turiștii spun că e mult mai suportabilă căldura la malul mării.

În restul țării însă, unde termometrele au arătat și 42 de garde la umbră, au fost raportate aproape 1.500 de incendii de vegetație uscată, doar pe parcursul ultimelor două zile.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE