Canicula își face simțită prezența în această perioadă și în România, iar ziua de 13 iulie este cea mai călduroasă a anului, cel puțin până acum. Meteorologii au emis deja două coduri galbene de caniculă și unul pentru inundații.
În aceste condiții, pe lângă măsurile de prevenție care trebuie luate, este bine de știut și ce nu trebuie să lăsăm în mașină atunci câd temperaturile sunt atât de mari. Astfel, Institutul General pentru Situații de Urgență a făcut un scurt îndrumar în acest sens.
IGSU: Ce să nu lași niciodată în mașină pe timpul caniculei
"Copiii mici lăsați singuri în mașini sunt expuși riscului de hipertermie (supraîncălzire), deoarece nu își pot regla temperatura corpului la fel de repede ca adulții. Starea de sănătate a unui copil mic blocat într-o mașină fierbinte se poate deteriora în câteva minute, așa că nu ar trebui să fie lăsat niciodată singur - nici măcar un minut.
Animalele de companie nu trebuie lăsate singure într-un vehicul niciodată, mai ales în zilele caniculare.
Când temperatura de afară este foarte ridicată, anumite obiecte uitate în autovehicule pot provoca daune și îi pot răni pe ocupanți.
Tuburile de deodorant se pot deforma la căldură excesivă, iar conținutul de aerosoli devine extrem de periculos în aceste condiții.
La temperaturi ridicate, brichetele devin adevărate surse de risc, provocând deteriorarea parbrizului sau a banchetelor.
Gelul antibacterian conține substanțe care la temperaturi ridicate fac ca recipientul să explodeze.
Fiți prevăzători, pentru binele vostru și al celor dragi!
Comportamentul preventiv salvează vieți și bunuri!", se arată în comunicatul IGSU.
Canicula va continua cel puțin o săptămână
Temperaturile de joi, 13 iulie, pot depăși 40 de grade Celsius la umbră, după cum avertizează ANM. Canicula va continua în următoarele trei zile, iar codul galben vizează partea de sud a țării.
Un alt cod galben de caniculă vizează data de 17 iulie și va cuprinde sudul și sud-vestul României. Disconfortul termic va fi ridicat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.
Anul trecut, valurile de căldură au ucis 61.000 de persoane în Europa, potrivit unui studiu publicat de revista Nature Medicine, citată de New York Times.