Guvernanții au promis reduceri și impozitări de pensii speciale, numai că indemnizațiile foștilor magistrați au crescut într-un singur an cu aproape 3.000 de lei, în timp ce alte categorii au obținut și ele sume consistente.
Așadar, așa zisa reformă a avut un singur efect: a adâncit deficitul de personal, mai ales în justitiție.
Reformă doar pe hârtie cu pensiile speciale
Marius Vulpe, jurnalist Euronews: "Au invocat PNRR în cerințele din acest program, dar și studiile făcute de Banca Mondială, în mod repetat, pentru Ministerul Muncii și au anunțat că aceste indemnizații speciale vor fi reduse în urma prevederilor incluse în așa-numita reformă a acestor tipuri de pensii.
Vedem însă că, în paralel, majorările din sistem, plus indexările cu rata inflației au anulat într-un timp foarte scurt tot impactul așa-numitei reforme. Trebuiau impozitate cu 13,8% pensiile magistraților, dar doar pe partea de contributivitate. Observăm însă că acestea, în luna aprilie, au crescut cu aproape 3.000 de lei față de aceeași perioadă a anului trecut. Vorbim de puțin peste 24.000 de lei pensia medie pe care o ia un magistrat.
Este interesant că numărul acestora, ținând cont de aceste măriri, a tot crescut. Magistrații au preferat să iasă din sistem și vedem un exod, iar 400 de magistrați au părăsit sistemul de justiție în ultimele luni, de când a intrat în vigoare această lege.
Mai interesant este că, din cei 5.600 de beneficiari din acest sistem, mai puțin de jumătate, adică 2.470, au contribuții plătite pentru aceste pensii, dar contribuții la nivelul a doar 6.700 de lei, deci de aproape patru ori mai puțin decât banii pe care ei îi iau în momentul de față."
Marius Vulpe, jurnalist Euronews: "Mai vedem însă că, de majorări semnificative au beneficiat și alte categorii de așa-ziși 'speciali'. Foștii aviatori au, în momentul de față, o pensie netă lunară de aproape 13.000 de lei.
Și foștii angajați ai Curții de Conturi se apropie de pragul de 10.000 de lei, iar acest lucru se poate întâmpla în a doua jumătate a acestui an, pentru că urmează o nouă majorare a tuturor pensiilor. Iar acea indexare este valabilă și pentru așa-numiții pensionari speciali."
Marius Vulpe, jurnalist Euronews: "Observăm că mai sunt și foști diplomați care au pensii sensibil mai mici decât categoriile menționate, în jur de 6.600 de lei. Iar personalul auxiliar din justiție, grefieri și alte categoii de angajați din acest sistem beneficiază și ei de o pensie mărită cu 700 de lei, de 6.247 de lei, în timp ce foștii funcționari parlamentari au și ei, în momentul de față, o pensie mărită cu peste 700 de lei, care ajunge la 5.727 de lei.
În ceea ce privește foștii parlamentari, în momentul de față, potrivit datelor noastre, mai sunt 839 de beneficiari, iar unii dintre aceștia beneficiază de un nivel de indemnizație de aproape 2.000 de lei pentru un mandat dus la bun sfârșit, în timp ce această indemnizație specială poate să ajungă până la aproape 11.000 de lei."