Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

12 luni consecutive cu recorduri ale temperaturilor medii lunare. A. Guterres: "Suntem în criză climatică"

Încălzirea globală accelerată a dus la stabilirea unei premiere. S-au consemnat 12 luni consecutive cu recorduri ale mediilor temperaturilor lunare, la nivel mondial, potrivit anunțului Serviciului Copernicus pentru Schimbări Climatice.

Luna mai 2024 a fost a 12-a consecutivă cu temperatură medie record. A fost, de asemenea, a 11-a lună consecutivă în care temperatura medie globală a fost cu 1,52 grade Celsius peste media preindustrială.

Temperatura medie globală începând din iunie 2023 și până în mai 2024 a fost cu 1,63 grade Celsius peste media preindustrială.

12 luni consecutive cu recorduri ale temperaturilor medii din fiecare lună

Dacă această tendință continuă, ar însemna că lumea trece de o etapă majoră a schimbărilor climatice.

Carlo Buontempo, directorul Serviciului Copernicus pentru Schimbări Climatice, a spus că seria de 12 luni "este șocantă, dar nu surprinzătoare" și că, deși seria va exista, probabil, la un moment dat, o întrerupere a acestei tendințe, "tipologia generală a schimbărilor climatice se va menține. Nu există niciun semn în vederea unei schimbări într-o astfel de direcție."

El susține că, în ritmul actual, aceste temperaturi ni se vor părea, peste câțiva ani, chiar răcoroase: "Trăim vremuri fără precedent. Acest șir de luni, cele mai fierbinți luni, va fi amintit ca fiind relativ rece".

  • Media preindustrială face referire la perioada anterioară unei creșteri puternice a emisiilor de gaze cu efect de seră care captează căldura de la soare în atmosfera Pământului și încălzesc planeta.

Experții au avertizat de mult timp că este crucială o menținere a temperaturilor medii globale cu nu mai mult de 1,5 grade Celsius peste această valoare, pentru a reduce riscurile și daunele care rezultă de aici.

Pe măsură ce planeta se încălzește, căldura duce la tot mai multe precipitații și la topirea "gheții marine", ceea ce produce condiții meteorologice extreme, iar acestea pot provoca probleme în agricultură, migrație în masă și consecințe dăunătoare pentru sănătate.

Deși depășirea mediei cu 1,5 grade în fiecare lună, timp de aproape un an, indică o tendință îngrijorătoare, oamenii de știință spun că va fi nevoie de câțiva ani cu temperaturi ridicate pentru ca lumea să depășească oficial acest punct de referință. Cu toate acestea, valurile de căldură 'mortală', inundațiile, uraganele și alte condiții extreme s-au înrăutățit deja odată cu schimbările climatice, conform CBS News.

Experții spun că încă există posibilitatea opririi acestor creșteri de temperaturi

"Milioane de oameni, la nivel global, se confruntă deja cu impactul schimbărilor climatice. Pragul climatic de 1,5°C nu este ca un comutator de lumină care pornește tot felul de calamități climatice. Pentru fiecare mică încălzire suplimentară, riscul de impact negativ se înrăutățește", se arată pe site-ul Administrației Naționale Americane a Oceanelor și Condițiilor Atmosferice (NOAA).

Principala modalitate de a reduce această creștere a temperaturii globale este reducerea la minimum a emisiilor de gaze cu efect de seră. Pentru a face acest lucru, este nevoie de reducerea arderii combustibililor fosili, precum petrol și cărbune, deoarece acestea eliberează în atmosferă cea mai mare parte a acestor gaze. Experții în climă din cadrul Națiunilor Unite spun că dioxidul de carbon este cel mai abundent component dintre toate aceste gaze, în timp ce metanul este cel mai puternic și reprezintă mai mult de un sfert din întreaga încălzire globală.

Carlo Buontempo a spus că, dacă lumea acționează rapid pentru a reduce concentrațiile acestor gaze, "s-ar putea să ne putem întoarce la aceste temperaturi 'reci' până la sfârșitul secolului".

Însă pe termen scurt, temperaturile vor continua să fie ridicate. În SUA, oficialii prognozează o nouă vară cu temperaturi periculos de ridicate în cea mai mare parte a țării. California se confruntă deja cu incendii de vegetație, iar sud-estul se pregătește pentru un sezon intens de uragane. În ultima săptămână, zeci de oameni din India au murit din cauza căldurii, iar luna trecută, au fost inundații catastrofale care au lovit Afganistanul și Brazilia.

"Suntem în criză climatică. Planeta noastră încearcă să ne spună ceva, dar se pare că nu ascultăm. Spulberăm recordurile globale de temperatură și culegem dezastre", a declarat secretarul general al ONU, António Guterres.

Ce este Copernicus și cu ce se ocupă

Lansat în 1998 de Agenția Spațială Europeană, Copernicus este unul dintre programele spațiale ale Uniunii Europene pentru observare a Pământului, care furnizează acces integral, gratuit și deschis la date și informații privind planeta noastră și la mediul acesteia. Utilizează sateliți și instalații terestre pentru monitorizarea și prognoza stării mediului pe uscat, pe mare și în atmosferă.

"Mari cantități de date globale colectate de la sateliți, precum și de la sistemele de măsurare de la sol, aeriene și maritime sunt folosite pentru furnizarea de informații pentru a sprijini furnizorii de servicii, autoritățile publice și alte organizații internaționale să îmbunătățească calitatea vieții cetățenilor europeni. Serviciile de informații furnizate sunt gratuite și liber accesibile pentru utilizatorii acestora", se arată pe site-ul oficial Copernicus.

Unul dintre domeniile sale majore de cercetare este cel referitor la schimbările climatice și oferă datele necesare pentru strategiile de atenuare și adaptare și ajută la gestionarea situațiilor de urgență, precum inundațiile sau incendiile de vegetație.

Rapoarte recente ale programului au arătat că 2023 a fost cel mai cald an înregistrat și au dezvăluit că Europa a fost continentul cu cea mai rapidă încălzire față de media globală.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE