Istoria comunismului în România ar putea deveni materie obligatorie pentru elevii de liceu. Subiectul a fost introdus în proiectul de lege a învățământului preuniversitar. Lecțiile despre comunism vor fi făcute de experți ai Ministerului Educației, în parteneriat cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului.
În manualele de istorie, perioada comunistă este cuprinsă în câteva pagini, iar datele despre cine a fost Nicolae Ceaușescu, în doar câteva rânduri. Școlile au introdus ore opționale de istorie a comunismului și a holocaustului, dar acestea vor deveni obligatorii.
Elev: Mi se pare că este foarte important să studiem această materie, deoarece comunismul este o perioadă care a marcat foarte tare tot spațiul românesc.
Elev: Pentru a înțelege clar lumea în care trăim astăzi și tendințele politice care există momentan, trebuie să înțelegem și în spate care a fost cauza care a dus la aceste schimbări politice.
Orele opționale de istorie a comunismului predate de profesoara Anamaria Cîrlan de la liceul Gheorghe Lazăr sunt interactive. O spun chiar elevii. Ei învață cu ajutorul videoclipurilor și experților, nu prin clasica „toceală”.
Anamaria Cîrlan, profesoară de istorie: O oră dedicată cum este aceasta, istoria comunismului în România, poți să intri în profunzimea evenimentelor, să discuți cu elevii mai mult, să ai activități interactive, practice, ca ei să înțeleagă.
Elevii sunt curioși să înțeleagă mentalitatea și lumea din prezent prin studiul trecutului
Ei spun că profesorul joacă un rol crucial.
Elev: Profesorii, chiar dacă au păreri personale, pentru că suntem oameni, toți avem niște păreri despre anumite lucruri, trebuie să le dea la o parte și să pună elevii peste părerile lor. Chit că le-a plăcut, chit că nu le-a plăcut, trebuie să-i lase pe elevi să-și formeze propria opinie.
Specialiștii de la Institutul de Investigare a crimelor comunismului spun că vor propune ministerului Educației să se ocupe nu doar de conținutul materiei, dar și de modul de predare. Asta tocmai pentru a combate informațiile false sau nostalgia unor generații.
Daniel Șandru, Președinte IICCMER: IICCMER a elaborat un manual privind istoria comunismului în România. Am aici cea de-a treia ediție, cea din 2014. Și sigur că e un punct de plecare important, în sensul în care putem actualiza acest manual și îl putem aduce în congruență cu noile tehnologii de comunicare.
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului va oferi cursuri de specialitate profesorilor care vor preda noua disciplină.
Introducerea materiei se află în proiectul de lege, iar reprezentanții Ministerului Educației spun că, cel mai probabil, materia va fi introdusă în școli, începând cu 2024.