Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Producția mierii de albine, afectată peste 50% din cauza secetei

Seceta, dar și costurile mai mari de producție au dus la scumpirea mierii de albine. Apicultorii spun că producția din acest an este la jumătate față de anul trecut, așa că au fost nevoiți să crească prețul cu 15 procente. 

Dumitru Iordache s-a apucat de apicultura din pasiune. De la un stup de albine a ajuns la 80. Dacă în alți ani mierea de albine era din belșug și îi aducea un venit consistent, anul acesta producția a scăzut foarte mult din cauza secetei prelungite. 

Dumitru Iordache, apicultor: „Anul ăsta nu mă pot lăuda cu o producție prea mare. Noi aici în județul Timiș a cam creat probleme seceta. Nu vom merge pe partea de export, că nu avem deocamdată atât de multă cantitate, dar, din ceea ce avem, o valorificăm în piață.”

Și prețul unui kilogram de miere a crescut 

Apicultorii au fost nevoiți să crească prețul mierii, dar chiar și așa nu cred că își vor recupera nici măcar cheltuielile. Față de anul trecut, prețul unui kilogram de miere de albine a crescut în medie cu 5 lei. Dacă mierea de salcâm se vindea cu 45 de lei anul trecut, acum se vinde cu 50 de lei, iar cea polifloră de la 25 de lei a ajuns la 30 de lei.

Valeriu Milos, apicultor: „În prima parte a anului a decurs foarte bine în perioada salcâmului și a teiului după tei a venit secete și e o perioadă foarte cruntă pentru noi, pentru albine, pentru că nu mai au de unde strânge nectarul general pentru stupul de albine. Producția ca și cantitate a scăzut, iar prețurile de cost pentru a produce au crescut foarte mult, scumpindu-se motorina. Am avut niște prețuri enorme, cheltuieli foarte multe. ”

Ioan Fetea, președinte Asociația Crescătorilor de Albine din România: „Producția a fost afectată mai mult de 50%. Apicultorii nu și-au putut recupera din vânzarea produselor cheltuielile pe care le-au făcut și în aceste condiții va fi foarte greu dacă nu ne ajută și Guvernul cu un ajutor să continuăm activitatea apicolă pentru că trebuie cumpărate cantități mari de sirop, de hrană pe care să le administrăm pentru a face rezerva supraviețuirii până în primăvara a familiei de albine.”

Mai mult, crescătorii de albine se plâng că numărul cumpărătorilor a scăzut. Salariile din România nu au crescut și populația din România nu mai cumpără atâta miere, pentru că deja a ajuns să fie un lux. Potrivit Asociației Crescătorilor de Albine din România, jumătate din cantitatea de miere autohtonă este exportată, iar cealaltă jumătate este consumată pe plan intern.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE