Mierea de albine românească este și mai puțină și mai scumpă, din cauza secetei, dar și a temperaturilor scăzute din primăvară. Fluctuațiile mari de temperatură au compromis 70 la sută din producția anuală de floarea soarelui și pe cea de miere la aproape jumătate. Președintele Crescătorilor de Albine din România intenționează să ceară ajutor de la stat.
În România sunt peste 35.000 de apicultori cu peste două milioane de albine
Ilie Iacomi este apicultor de aproape patru decenii. Are 300 de familii de albine. Anul acesta, însă, stupii nu au mai fost așa plini cu miere ca anul trecut. Sunt ultimele zile de cules polen la floarea soarelui și multe dintre rame sunt aproape goale.
Ilie Iacomi, apicultor județul Iași: „La floarea soarelui, acum, seceta a făcut ravagii. Noi nu avem pic de ploaie din mai și în mai a plouat foarte puțin, poate cinci litri de apă pe mp. Din cauza secetei a fost și nectarul toxic și a dispărut și albina.”
Ioan Fetea, președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România: „Peste 70 la sută din suprafață este calamitată de secetă. În aceste condiții sigur că nici floarea soarelui nu va asigura acel 35-40 sau 45 la sută din producția anuală, ci undeva la, poate, 10-15 la sută.”
Un kilogram de miere de salcâm costă 30 de lei
Miere puțină s-a obținut și la floarea de salcâm. Un kilogram de miere de salcâm costă aproximativ 30 lei și creșterea prețului nu se va opri aici.
Constantin Iacomi, apicultor din județul Iași: „Mierea de salcâm a fost compromisă cam 80 la sută, deci la o sută de familii de albine, media a fost trei kilograme pe familie.”
Relu Cojocaru, apicultor: „Producțiile se poziționează undeva la 50 la sută, față de 2021, de exemplu. Situația este datorată înghețurilor târzii din primăvară. Chiar în contextul în care au crescut motorina, toate celelalte cheltuieli, probabil că cu 10-15 la sută vom scumpi și noi produsele din toamnă.”
Moldova este una dintre regiunile cele mai afectate din cauza vremii. Președintele Asociației Crescătorilor de Albine lucrează la o solicitare pe care să o trimită premierului și ministrului Agriculturii. Acesta vrea să ceară ajutor de minimis, pentru ca apicultorii să își poată acoperi cheltuielile.